До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Шенген ни е нужен за емиграция. След приемането ни ще можем да живеем и работим в редица държави без визи, разрешителни, процедури и т.н. Много хора чакат приемането ни, за да отпрашат в различни части на Европа и света. По-нетърпеливите отдавна са се разпръстнали :)
60
8
 
4
 
! Отговори
До БизнесменРаботод. преди 11 години
Много готин саркастичен подход. Хубавото на съвременното робство е, че робът може свободно да избира господаря си. Българските робчета просто искат да работят за американски и канадски господари.
59
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
63 - според тебе ако хората емигрират от България, кой ще осигурява тоя блажен живот на ***? Нали ако няма кой да ги храни, ще трябва да си ядат *** - тия отвратителни подобия на хора едни картофи не могат да си отгледат !!!
58
0
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 11 години
В Квебек можеш да учиш френски без пари цяла година. Държавата плаща курсовете.
57
2
 
13
 
! Отговори
Canada преди 11 години
Канада е огромна страна, правителството раздава и къщи без пари, само че никой не иска да отиде да живее там заради студа и вълците.Мога да те разочаровам. Канада не е това , което си мислиш. Никой не ти дава къщи, нито каквото и да е без пари. Напротив, тук царува лицемерието, корупцията, чужденците тук се третират като общи работници, макар и да са дошли тук с дипломи и квалификации, а и не ти се дава шанс да пробиеш. Така че с 2 думи, това , което знаем за Канада отвъд Океана, няма нищо общ
56
0
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
*** няма да останат
55
1
 
17
 
! Отговори
! преди 11 години
Българите може и да имигрират, но ***- не, защото такъв живот, който им се предлага тук го няма и в друга галактика. Там за преступленията ги гонят до дупка, карат ги да работят, а тук имат само права, задълженията са за балъците.
54
0
 
8
 
! Отговори
dew do 45 преди 11 години
Винаги има ограничение колко дни в рамките на една година може да стои при безвизов режим. Тук не става дума за европейския съюз, в който България членува и там може да си стоим колкото искаме. Например, един канадец може да пътува без виза до САЩ, но не може да стои там повече от 183 дни без да има някакво специално разрешение за това, за което може да кандидатства на границата. Просвещавайте се преди да се изказвате.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако отпаднат визите в БГ-то ще останат само пенсионерите , *** и мутрите ,Боко Тиквето ,Цецо *** Фидоски ,Цецки и други мръсни *** крадци и далавераджии !
52
2
 
5
 
! Отговори
@обективен преди 11 години
Да, Канада е огромна държава и то добре уредена, но с малко население. При опит да се форсират имиграционните потоци, няма проблем да изведат доста кадърен народ натам.Обърнете внимание на положенията за емиграция на млади семейства, в това число и първоначално осигуряване с дом, социални помощи и т.н. В Европа това е валидно само за северните части на Великобритания. А сега за Канада май и френският стана нещо не-съвсем-задължителен :)
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, това нашенската злоба няма край бре!Толкова ли е трудно да повярвате, че в чужбина способен и с желание да постигне нещо човек може да го направи?!Да, това е така... Учудващо но човек с образование и способности в БГ изкарва по-малко пари от тези дето са на социал (*** демек), а в нормална страна (САЩ,Канада,Германия...) неговия труд се цени и той може да си позволи да си купи къща или да има идея за печеливш бизнес и да тегли кредит с учудващо по-ниски лихви от тези в БГ.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отпадане на визите......Това означав възможност на всеки , да осъществи мечтата си за по-добър живот ,на всякъде но не и в чалгаджийско - мутренската ни държава ! Да живееГРОБ , която обрича страната ни на *** и ни продава на турско синята мъгла от Анадола !
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде марш навън! Колкото по малко хора в Бг. толкова по малко проблеми!
48
0
 
5
 
! Отговори
плюещ до сащ преди 11 години
А КУПУВАШ ЛИ СИ ЧЕСТО НОВИ КУФАРИ??? >като Гълъбин.та, да ни стане ясно за твоя КЕШ.
47
0
 
5
 
! Отговори
w преди 11 години
Абе, сащ, и мен ме учуди същото нещо, както и 47-ми. Я ни обясни по-подробно как се купува апартамент в брой в САЩ? Смисъл - вадиш чувала с доларите при строителния предприемач или в присъствието на адвокатите? Как точно става?
46
3
 
11
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Това ще е голяма възможност за младите в България, Канада е сериозна страна, с подобен на България климат. Дано да се случи по Коледа:)
45
3
 
9
 
! Отговори
ттт преди 11 години
аз живеяв панелка, носи мечтая за богат и лесен живот с хубава къща, коли и красиви жени, затова ще замина
44
2
 
17
 
! Отговори
Българче в САЩ преди 11 години
Абе, много ясно, че е някой пияндурник, дето само мечтае за САЩ. Живея в Америка от 5 години и тук няма човек, който да си купува БМВ-та и апартаменти кеш и да стои по сайтовете да обяснява на "простия" народ колко е успял в Америка. Ай бягай от тук с тия фантастики, комплексар.
43
3
 
5
 
! Отговори
до сащ преди 11 години
до сащ а бе мишка. щом еврейските мекерета и банкерчета в сащ са те оставили да дишаш ще оцелэш и тук с твоя частен бизнес. че и в кеш плащал. само дето ако платиш в кеш и веднага ще те изпратят на почивка с еднопосочен билет в куба. кажи какъв ти е бизнеса да ти се посмeeм бе.
42
0
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
...i 6. Kato se sabyjda6 vsqka sytrin v lulin i trqbva da po4va6 rabota kato forumen draska4.