Русия и Китай са категорично против чужда намеса в Сирия

НАТО не възнамерява да се намесва в сирийския конфликт
Обновена: 6 юни 2012 16:58 | 6 юни 2012 16:35, Елка Василева
34
Русия и Китай са категорично против чужда намеса в Сирия
Владимир Путин и Ху Цзинтао. Снимка: Reuters

Русия и Китай са решително против каквато и да било чуждестранна намеса и смяна на режима в Сирия, заявиха двете страни в общо изявление след визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин, съобщи Франс прес.

Русия и Китай са решително против всякакви опити за уреждане на кризата в Сирия чрез чужда военна интервенция и за налагане на смяна на режима, се казва в изявлението.

Путин и китайският му колега Ху Цзинтао потвърдиха твърдата си подкрепа за гарантирането на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия и за придържане към целите и принципите, залегнали в устава на ООН, посочва ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Двете страни призоваха сирийското правителство и всички опозиционни групировки да започнат незабавно политически диалог и да съдействат всячески за нормализиране на обстановката и възстановяване на реда и сигурността в Сирия.

Москва и Пекин са против употребата на военна сила и налагането на едностранни санкции срещу Иран, изтъкват в изявлението си двамата лидери.

Иранският ядрен проблем може да бъде решен единствено по пътя на дипломацията, заяви от своя страна китайският премиер Вън Цзябао в разговор с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад. Ние сме за безпристрастно решаване на иранския ядрен проблем по дипломатически път, каза премиерът, цитиран от китайската агенция Синхуа.

Ахмадинеджад е в Пекин за срещата на върха на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). От 2005 г. Иран се ползва със статут на наблюдател в регионалната организация, посочва БТА.

Междувременно стана ясно, че НАТО няма никакви намерения за военна намеса в Сирия. Това беше заявено днес от генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Нямаме никакви намерения да се намесваме във вътрешносирийската обстановка. Не мисля, че военна интервенция би била най-доброто решение за ситуацията", каза шефът на НАТО и призова всички страни в конфликта да изпълняват плана на международния посредник Кофи Анан. Расмусен подчерта, че НАТО категорично
осъжда репресиите срещу сирийските граждани.

Генералният секретар на Алианса прикани Русия да използва международното си влияние, за да се търсят варианти за уреждане на сирийския конфликт.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
BEZ RUSIQ I KITAI XAMERIKANCITE DA NE SI MISLQT 4E MOGAT DA SAZDADAT NOV SVETOVEN RED.TOVA KOETO PRAVQT V MOMENTA E TERORIZAM ,BANDITSTVO I GRABEJ
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успеят ли американците в Сирия, значи светът вече е напълно заробен !
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що Русия и Китай не бяха толкова категорични за Либия?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз ги подкрепям и двамата и да дразнят западняците колкото се може повече
24
0
 
26
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Русия и Китай заедно са прекалено голяма хапка за САЩ и НАТО. Иначе досега да са влезли в Сирия.
23
1
 
21
 
! Отговори
ЛОГОС преди 11 години
ВИЖТЕ ДОБРЕ ТЕЗИ ЛИЦА ,ЗАЩОТО ТЕ СА КОИТО ЩЕ ПОГРЕБЪТ ЦИОНИСКО ИМ НОВ СВЕТОВЕН РЕД НА ЮДЕО -МАСОНСКАТА САТАНИНСКА *** КОЯТО ДУШИ ПОЛОВИНАТА СВЯТ В СМЪРТОНОСНАТА СИ БАНКЕРО-ЛИХВАРСКА ПРЕГРЪДКА ...СМЪРТ ЗА ЦИОН..СМЪРТ ЗА САЩ ...СМЪРТ ЗА ВАТИКАНА ...СМЪРТ ЗА ЕС
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм писал глупост ве ? Егати дебилието, какво нарушение видя , да ти *** пи*ката майна !
21
6
 
2
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До Анонимен: Моля, спазвайте правилата за публикуване на коментар!
20
2
 
18
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Евалла! Браво! Молодцы!Атлантически ***, засега Киренайският вариант за Сирия се отлага. Ревете и си късайте чифутските ***.
19
4
 
6
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
Ти си брой колко комунисти са управлявали България, ама България който и да я управлява, се това. Ако искаш, опитай ти да я управляваш!Единствените години, в които българинът си повярва, че и той е човек и му се полагат годишен отпуск и задължителна почивка на море, най-високите заплати бяха на работниците и най-богатите хора живееха по селата, бяха годините на комунизма.И сега най-богатата държава в света я управляват комунисти.
18
12
 
9
 
! Отговори
а преди 11 години
Правилно е това, че не трябва да има чужда намеса във вътрешните работи на Сирия, но защо Китай и Русия го правят?
17
0
 
13
 
! Отговори
до 8 Кирил преди 11 години
Много правилно казваш, че трябва да сме обединени, за да вървим като държава на горе. Но на определени еврейски среди това не е изгодно. За тях България трябва да е слаба и бедна. така ще дадат кредити и се натискат да ни управляват. За това еврейчето Freedom_People, Spartacus ни провежда стандартна еврейска пропаганда. Да ни разделят на комунисти срещу некомунисти, розови срещу *** и т.н. Да се караме и да се бием. Само да не сме обединени. Ще го видиш в много коментари от уж българи.
16
4
 
2
 
! Отговори
до 8 Кирил преди 11 години
Имаше статия за земетресението в сайта на CNN, ако толкова те боли западът да пише за нас
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАТО всъщност казва:-Много ни се иска да спретнем една война в Сирия и Иран,за да си раздвижм икономиките на щатите и произведем повече оръжие,ама като гледаме тия две държави Русия и Китай ще ни загреят вратовете и по-добре да си натискаме парцалите, да си подвиваме опашките.Само ще вием по медиите колко са лоши управленията на тези държави и ще плюем по тях
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понякога са терористи, понякога бунтовници както им отърва, Видов ден наближава.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом след последната касапница тия казаха ,,не,, , няма да има никакви интервенции. Трябва да се спазват законите на ООН, а не желанието на САЩ прикрити зад НАТО.
12
3
 
12
 
! Отговори
Ван Цзябао и Путин преди 11 години
Мачкай,Башар !
11
5
 
16
 
! Отговори
!!! преди 11 години
НАТО се нъака до вчера тръбиха ,че проблема ще се решава чрез военна намеса А ДНЕС НЯМАЛИ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ НАМЕСВАТ ......САЩ,ФРАНЦИЯ,АНГЛИЯ ВСИЧКИ СИЛНИ БЯХА ГОТОВИ .....АМАААААА МАЙЙЙ МАЙЙЙ !!!!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do: Freedom_Peopleтези заплати са определени от САЩ и МВФ толко ли си плитък , че неможеш да се сетиш
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв комунизъм бе домашни любимчета кой ви каза така комунизъм в България не имало никога имало е тоталитарен режим кажете на мама и тате , че са *** !а тия демократи дето толко им се кефите грабят държавата 20 години на партия с щатите и другите западни уш съюзници