Триумфът на политиката над икономиката в Европа

Подчиняването на обществото на икономически теории е политически несъстоятелно
6 юни 2012 13:10, Бойчо Попов
8

Европа обаче винаги е срещала трудности в приемането на условията на една самоуверена, високомерна Германия. Настоящата политическа бъркотия в Европа го показва - независимо колко абстрактни могат да бъдат чувствителните предписания на канцлера Ангела Меркел за строги икономии, те приличат на германски диктат.

За мнозина притеснението не е само историческия за Европа „германски проблем“, но и че Германия би могла да престане да изнася за останалата част от Европа същия призрак на радикална политика и агресивен национализъм, който икономическият ѝ успех е пренесъл у дома.

Щом кризата се превърна в тъжна ежедневна реалност за милиони безработни – особено за изглежда загубеното поколение млади, безработни европейци – институциите на Европейския съюз също станаха мишена на народния гняв.

Тяхната некомпетентност, въплътена в тромава система на управление и в безкрайни неубедителни преговори, както и липсата на демократична легитимност бяха отречени от милиони гласоподаватели от целия континент.

Европейският опит показва, че подчиняването на обществото на икономически теории е политически несъстоятелно. Обществената уязвимост и разочарованието от неуспеха на политическата система да осигури решения са онази почва, върху която радикалните движения са израствали винаги, за да предложат лесни решения.

Един страничен продукт на подобно късо съединение между традиционните лидери и гласоподавателите винаги е водело до политики на подчертана етническа идентичност, ултранационализъм и безспорен фанатизъм. Бившият френски президент Никола Саркози предаде поста, опитвайки се отчаяно да призове към точно такива чувства в последното си усилие да избегне политическото фиаско.

Втората част на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Germania da si zatvaria ustata ,4e ima da izpla6ta mnoooooogo grehove !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
неме интересува ес ние сме държава от преди тях даже ако зависеше от мен нямаше да сме членове изобщо само им плащаме членски внос и какво ли не
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглия португалец гледа да поизкара мандата инак глад.
2
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Проблемът е "професия политик". Философи, които се облажват, докато сигурност, икономика, правосъдие и т.н. и т.н. страдат. Политиците са популисти. Не трябва да ни ръководят политици, а експерти. А политиката никога не бива да се намесва в свободната пазарна система, защото тогава става страшно! Пазарът не е виновен на безработните. Безработните са виновни, че пазарът не ги оценява или не ги иска. Сериозен проблем е, че младите не могат да измислят реализиция като предприемачи.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важно е баба Меркел да изкара мандата, нищо че кризата се забърква, да мислят тия дето ще дойдат. Саркози сега дали му дреме за кризата, спортува си човека и си ходи на почивка, ЕС кучета го яли.