Триумфът на политиката над икономиката в Европа

Подчиняването на обществото на икономически теории е политически несъстоятелно
6 юни 2012 13:10, Бойчо Попов
8
Триумфът на политиката над икономиката в Европа
Меркел и Барозу са сред силните фигури в Европа. Снимка: Reuters

Икономиката и по-конкретно икономическите теории в крайна сметка винаги отстъпват пред политическия императив. Затова бързо променящият се европейски политически пейзаж, породен от бунта на електората във Франция и Гърция срещу подкрепяните от Германия мерки за бюджетни икономии, задължително ще засегне и икономическите политики в Европа, пише Шломо Бен-Ами в коментар за Project Syndicate.

Подобен императив действаше през следвоенната европейска история. Всъщност промяната на Европа от съюз на умерените навици на Европейската икономическа общност до общия пазар и общата валута на днешния Европейски валутен съюз е сама по себе си фундаментален политически ход, разбира се, със стратегически намерения.

Франция искаше да укроти германската мощ чрез впрягането ѝ в европейския проект, а Германия бе готова да пожертва марката в името на френското одобрение за обединена Германия – кошмарът на Европа от близкото минало.

Без съмнение, една икономически силна Германия е жизненоважна за европейския проект, дори само защото историята сочи колко опасна може да бъде една нещастна Германия. Всъщност благодарение на еврото – и на очарования европейски пазар, който го подкрепя – Германия днес е втори износител в света (след като Китай я задмина през 2009 г.)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Germania da si zatvaria ustata ,4e ima da izpla6ta mnoooooogo grehove !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
неме интересува ес ние сме държава от преди тях даже ако зависеше от мен нямаше да сме членове изобщо само им плащаме членски внос и какво ли не
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглия португалец гледа да поизкара мандата инак глад.
2
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Проблемът е "професия политик". Философи, които се облажват, докато сигурност, икономика, правосъдие и т.н. и т.н. страдат. Политиците са популисти. Не трябва да ни ръководят политици, а експерти. А политиката никога не бива да се намесва в свободната пазарна система, защото тогава става страшно! Пазарът не е виновен на безработните. Безработните са виновни, че пазарът не ги оценява или не ги иска. Сериозен проблем е, че младите не могат да измислят реализиция като предприемачи.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важно е баба Меркел да изкара мандата, нищо че кризата се забърква, да мислят тия дето ще дойдат. Саркози сега дали му дреме за кризата, спортува си човека и си ходи на почивка, ЕС кучета го яли.