Джулиан Асандж иска убежище в Еквадор

Създателят на WikiLeaks е влязъл в посолството в Лондон
Обновена: 20 юни 2012 16:55 | 20 юни 2012 16:52,
13
Джулиан Асандж иска убежище в Еквадор
Асанж вече е в посолството. Снимка: Reuters

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, който изнесе секретни документи на правителството на САЩ, е влязъл в Посолството на Еквадор в Лондон и е поискал политическо убежище, съобщава "Дейли мейл".

40-годишният австралиец, който е заподозрян за изнасилване в Швеция и предстои да бъде екстрадиран там след девет дни, е влязъл в сградата и е поискал убежище.

Още по темата

"Мога да потвърдя, че дойдох в посолството на Еквадор и поисках политическо и дипломатическо убежище. Благодарен съм на посланика и правителството на Еквадор за това, че ще обсъдят молбата ми", се казва в изявление на Асандж.

Отчаяният ход на австралиеца идва след дълга правна битка, с която се опитваше да спре екстрадицията си в Швеция.

На 30 май Върховният съд във Великобритания реши, че искането за екстрадиция на Асанж е законно.

Основателят на WikiLeaks обаче явно реши да пренебрегне правните методи по обжалването, за да спре екстрадицията си и поиска убежище. Еквадор му предложи да го приеме още преди две години.

Външният министър на Еквадор Рикардо Патино заяви, че молбата на Асандж за убежище ще бъде разгледана.

"Страната ни проучва и анализира молбата. Господин Асандж е писал до президента Рафаел Кореа, че е преследван", обясни Патино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
venci преди 11 години
Ako mu dadat ubejishte se predpolaga che shte otide v Ekvador,do tuk dobre...ami kak shte otide?Ot posolstvoto do letishteto s diplomaticheska kola,niama problem.Ami kato stigne na letishteto?Osven ako ne e reshil da izjivee jivota si v posolstvoto,koeto sashto e variant.Vsichko zavisi ot tova kolko darjat Anglichanite da go hvanat
10
4
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Аз пък искам убежище в някой публичен дом!
9
2
 
7
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Продължение на справкатачифут-1.Синоним на "евреин". От турски.*** нещо ми жълтее.Към 6Опитах се да ти отговоря ама ме изтриха. Заключенията ги оставям на теб.
8
3
 
2
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Що ме триете или казвам истината и ви боли Ето ви малка справка - ку*ва1.Обидна дума за жена склонна към развратно поведание и сексуална извратеност.2.Безотговорна жена, непостоянна и с променливо поведение, жена която не се съобразява с никакви задължения. Проявява се като личност свободна, разкрепостена и лесно достъпна сексуално при преследване от нея на каквато и да била цел.3.(прен.) Безотговорен мъж, непостоянен и с променливо поведение, непочтен, мъж който не се съобразява с никакви з
7
0
 
2
 
! Отговори
я преди 11 години
яа
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ мога да схвана как тос човечец може да пусне клип как американски хеликопер избива цивилни в ирак и целия свят да не обели дума ????
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успех за Асандж!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
uspex
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такава съдба очаква всеки дръзнал да застане срещу тиранията на запада, жалко .... велик човек !!!!
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този човек е велик! Пожелавам му успех! За янките кукуш ... :)
1
0
 
18
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Така се прави а не като "братята Галеви"! Сега ще протекат едни хубави преговори и ще получи политическо убежище, е срещу някоя секретна информация - непубликувана още в интернет пространството и така! Живота е еднакъв на всякъде по света само измеренията са различни!