Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в Швеция

Основателят на WikiLeaks е заподозрян в сексуални престъпления
Обновена: 30 май 2012 13:28 | 30 май 2012 13:28, Елка Василева
10
Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в Швеция
Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters

Върховният съд на Великобритания потвърди днес решението за екстрадиране на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж в Швеция.

Съдът отхвърли жалбата на Асандж против екстрадирането му в Швеция и постанови, че той може да бъде прехвърлен в скандинавската страна, където е подозиран в сексуални престъпления.

Съдилища от по-долна инстанция постановиха по-рано, че основателят на WikiLeaks може да бъде екстрадиран в Швеция.

Още по темата

Асандж може да обжалва решението пред Европейския съд за правата на човека, но според юристи подобен ход едва ли ще спре за дълго процедурата по екстрадирането му.

Скандалът около WikiLeaks избухна след публикуването в сайта на американски дипломатически документи през 2010 г. Някои от тях съдържаха доста неласкави изказвания по адрес на световни лидери. Както се посочва на сайта, качените над 250 000 файла представляват най-голямата селекция на конфиденциални документи, публикувани някога.

Основателят на WikiLeaks е заподозрян в Швеция в изнасилване и сексуални посегателства, станали през август 2010 г. През ноември същата година шведските правоохранителни органи обявиха Джулиан Асандж за международно издирване. Той беше задържан в Лондон през декември 2010 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и със Строс-Кан така стана,а човека се готвеше дори да се кандидатира за президент на Франция.Уж бил изнасилил някаква,американските *** го съсипаха,а сега..то той не я бил изнасилил.Пфу,американски надменни пед*расти такива.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сладур , не е знаел с кого си има работа.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Илюминатите не съдят никого за политически убеждения, щото ще изглеждат недемокартични. Но затова пък обвиняват неудобния човек или за изнасилване, или за педофилия, или за укриване на данъци. Прочути са с това
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, ако е изнасилват - да го осъдят, но ми се струва, че нещо му 'кроят шапката'.Класиката в този бранш е омаскаряването: я луд, я секс-маниак, я биел жена си...Идеални хора няма, но определено направи доста големи ядове на USA.
5
0
 
15
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Винаги е лесно някоя *** да обвини някой в изнасилване , особедно когато зат това седят политически цели. Човека едва ли би изнасилил някоя има достатъчно пари . Друг случай Строс-Кан. как пък все враговете на САЩ изнасилвачи
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те не го съдят за това, че е публикувал документите. Съдят го за изнасилване .. на светлинни години от това за което ревете. Ако не е виновен ще го освободят. За документите не съм чул някой да го съди..
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея западняци да внимават с Асанж, щото той работи за прокремълска телевизия и ако го тикнат в пандиза, Москва няма да се церемони.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко, че не постигна с успех със своите разкрития... НЕ знам как САЩ все още съсществува след оня клип, който пуснаха с американския хеликоптер, който стреляше по цивилни журналисти , оня с фотоапарат, *** хамерче вика с рпг и накрая - цяллата улица в трупове ...
1
1
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Казах му аз да не си вре гегата, където не му е мястото...