Румънският парламент отстрани президента Бъсеску

Управляващите поискаха импийчмънт заради превишаване на правомощията
6 юли 2012 22:09,
26
Румънският парламент отстрани президента Бъсеску
Бъсеску може би ще помаха на поста си. Снимка: Reuters

Румънският парламент гласува днес на съвместно заседание на двете си камари за отстраняване на президента Траян Бъсеску, предаде ИТАР-ТАСС.

След многочасови бурни дебати, решението бе подкрепено от 258 депутати и сенатори при необходими 217 гласа.

Сега съдбата на Бъсеску ще бъде решена на референдум, който трябва да бъде проведен в срок от 30 дни.
До провеждането на референдума, изпълняващ длъжността президент ще бъде председателят на Сената Крин Антонеску, пише БТА.

Управляващият левоцентристки съюз започна в сряда процедура по отстраняване на Траян Бъсеску с мотива, че той е превишавал президентските си правомощията и сериозно е нарушавал конституцията след преизбирането му за президент през 2009 година.

Това не е първият опит за импийчмънт на Бъсеску. Той бе временно отстранен от поста през 2007 г. след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе възстановен на длъжността си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Ако народа отново подкрепи Бъсеску,той трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори,но това май го няма в тяхната конституция....
21
1
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 18Смехуране,когато човек прочете че в САЩ - най-бандитската държава в света - имало демокрация,човек може да го заболи корема от смях.Видяхме тяхната "демокрация" в действие в арабският свят - убит по най-жесток начин законен лидер на Либия,над 10000 убити пеленачета в Либия,транжирани младежи за курбан-байряма в Либия,настъпление срещу законно избраният президент на Сирия,"законното"убийство на Бен Ладен - непричастен към сриването на кулите в Ню Йорк и т.н. и т.н.Буш сам срина кулите....
20
2
 
0
 
! Отговори
КоКо преди 11 години
скоро и Бойко ще помаха...
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лелееее, от нас по-зле са само македонцитеВ БГ за толкова години нито един референдум.
18
1
 
11
 
! Отговори
@ Смехуран преди 11 години
Наслушахме се на баснята за независимостта на съдебната власт и нейната роля за запазване на държавността. Това е приказка за наивници и лаици. На румънците очевидно също им е писнало да им разправят масали затова, че винаги Темида трябва да бъде решаващият орган за произнасяне присъда кое е редно и кое - не. Затова при такива тежки проблеми преминават към референдум, а не като съдията от САС Иво Вапцаров, който веднаж се изпусна да протръби,че ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ БИЛО ИМАГИНЕРНО! Да, ама парите, които без да ни питат, вземат под формата на данъци да изплащат бая големите заплати на магистратите, са съвсем реални. Затова в Румъния съдят президенти и премиери, в Унгария сменят поголовно съдии, а ние си мълчим като истукани!
17
1
 
7
 
! Отговори
Смехуран преди 11 години
От най-демократичната страна - САЩ - веднага последвало мнение: Процедурата по импийчмънт на президента застрашава демокрацията! И защо я застрашава: ами азщото включването на народа като сила, която в крайна сметка трябва да си каже мнението да остане или не на власт президента на румънците ЗАСТРАШАВАЛО НЕЗАВИСИМОСТТА НА ТАКАВА ИНСТИТУЦИЯ, КАКВАТО Е СЪДЪТ! Хайде де: дрън-дрън, та пляс! Темида била независима! Темида само като чуе шумът на пачките от стотачки мигом захвърля везната и с едната ръка поема парите, а с другата повдига долния край на полата - сигурно да не й пречи при "произнасяне на присъдата"!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако и тук беше станало като в Румъния,да ги изправят на стената и тук щяха да поискат оставка,,но тук никога никой няма намерение да си я подава,,кокала е прекалено сладък,,в другите държави за един секс скандал министри и депутати си подават оставката ,,Това може да се случи само в БГ,
15
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 11 години
Колко сме назад спрямо румънците... Осъдиха бивш премиер, сега президента свалят... Тук президент и премиер друго си свалят...
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало,списващите в Днес.бг,все още сте в БЪЛГАРИЯ и се пише на БЪЛГАРСКИ!!!Каква е тая дума импийчмънт?,имаме си ОБВИНЕНИЕ,ДИСКРЕДИТИРАНЕ!Влизате в чичко Гугъл и питате,когато преписвате някоя статия и не знаете думата!
13
2
 
9
 
! Отговори
66 преди 11 години
Агентите на секуритате в действие ,лошото е че вече няма къде да се заминава,Европа се пренасели,става страшно.
12
5
 
2
 
! Отговори
t.n.t. преди 11 години
OSTAVI HORATA,NE GI OBIJDAI,4AK TOLKOVA.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУМЪНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ! zaratustra.eu/?lang=&type=news&detail=7828
10
4
 
12
 
! Отговори
evdokimov преди 11 години
то не беше акций в дачия то не беше затворени комплекси в букурещ то не беше строителство в парка на букурещ то не бяха хотели до летището ами писна им на хората
9
7
 
11
 
! Отговори
evdokimov преди 11 години
е ние кога трябваше да махнем първанката
8
8
 
13
 
! Отговори
ahaaaa преди 11 години
стига говорихте глупости и изчакайте референдума, тогава народа ще го подкрепи, това е демокрация мрънкачи (думата на народа, не на някаква партийка)
7
7
 
23
 
! Отговори
Петър Младенов преди 11 години
За нашия е по-добре танковете да дойдат
6
6
 
5
 
! Отговори
do1 преди 11 години
е , нали го махнахме вече ? :)
5
13
 
29
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
А нашия президент трябва да го махнем за неизпълнение на задълженията си и сервилно послушание на шефа си - г-н министър председателя!
4
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко не можем да го махнем щото винаги друг му е виновен
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо отстраниха президента? Вижте го колко културно маха.