100 години ислям в сърцето на Европа

В Австрия днес живеят половин милион мюсюлмани
Обновена: 30 юли 2012 17:33 | 30 юли 2012 17:33, Елка Василева
103
100 години ислям в сърцето на Европа
Джамията и католическата църква в град Телфс, Австрия. Снимка: архив, Reuters

След анексирането на Босна и Херцеговина много от жителите на Австро-Унгария са с мюсюлманско вероизповедание. Приетият тогава закон е основата за интегрирането и на днешните мюсюлмани, и възможност за прогресивен, „европейски“ ислям, посочва Дойче веле в емисията си на хърватски език.

Ислямската общност в Австрия празнува тези дни 100 години от признаването на исляма за равноправна религиозна общност в Австрия. След присъединяването на Босна и Херцеговина към Австро-Унгарската империя на 15 юли 1912 година в сила влиза Закон за исляма.

Отбелязвайки годишнината, австрийската държавна телевизия ORF припомни желанието на владетелската династия Хабсбург мюсюлманите да имат същите права и задължения, както и изповядащите всички останали религии.

На практиката законът тогава няма дълъг живот, тъй като цялата Австро-Унгарска монархия изчезва във водовъртежа на Първата световна война, започнала само две години по-късно. Този закон обаче изиграва важна роля през 70-те години на 20 век, когато в Австрия започнаха да пристигат работници от Турция и други ислямски страни, обяснява Рихард Поц, професор по религиозно право в университета във Виена.

„Този закон дава основата за създаване на едва организация шапка, която да обедини всички мюсюлмани в страната, независимо от коя страна произхождат. Почти всички национални мюсюлмански сдружения в Австрия признават тукашната Ислямска общност като организация, която представлява всички тях. Това е уникално в Европа, тъй като в останалите страни няма подобно нещо“, обяснява Поц.

Фактът, че ислямът е признат в Австрия вече 100 години, е особено важен за младите поколения, обяснява пък председателят на Ислямската общност в Австрия Фуат Санац. „Важно е младите хора да знаят, че тяхната религия има дълга традиция в тази страна, че Австрия е дом за тяхната религия вече сто години. Това ги кара те да приемат Австрия като своя родина“, казва Санац.

„Като в Багдад през 9 век“

Въпреки тази законова основа, гарантираща на мюсюлманите равноправие, Еднан Аслан, професор в педагогическия институт във Виена, е на мнение, че самите мюсюлмани в Австрия не са направили достатъчно за своя напредък.

„Структурата на Ислямската общност в Австрия и нейните основи са наистина единствени в Европа. Но за да стане модерна, демократична организация, Ислямската общност в Австрия трябва да провокира дискусия сред собствените си членове. Интензивността, с която днес се обсъждат някои неща вътре в общността, е същата като тази в Багдад в началото на 9 век. На мюсюлманите са им нужни импулси, които да доведат до обсъждане на важните неща, а тези импулси очевидно трябва да дойдат отвън, защото вътре в общността просто липсват“, казва Аслан.

Институтът, в който работи професор Аслан, проучва възможността за установяване на „модерен, европейски ислям“.

„Ислямската общност организира религиозно обучение в австрийските училища, положителните са и усилията за създаване на институции за обучение на имами в самата Австрия. Това спомага за интеграцията, но дали общността наистина може да установи един модерен, европейски ислям?“, казва Аслан. Той твърди, че повечето мюсюлмани в Австрия не са насърчавани достатъчно да разсъждават за това.
 
В Австрия днес живеят малко над половин милион мюсюлмани. Ислямската общност има 205 джамии в цялата страна. Но Еднан Аслан посочва и факта, че от всичките тези мюсюлмани само 170 000 са имали право на глас при неотдавшния избор на Фуат Санац за председател на Ислямската общност. На изборите пък са гласували само 37 000.

„Разбирането, че демокрацията е процес, който трябва да се случи отвътре, все още не е застъпено от мнозинството от мюсюлманите в Австрия. Затова твърдя, че импулсите за дискусии по тези въпроси трябва очевидно да дойдат отвън“, казва Аслан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Австриямюсюлманиислям
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
16
 
! Отговори
живяла в германия преди 11 години
На центъра в едно германско градче видях щастлива гримирана албанка бременна с поредното си дете в същото време германците се прибираха от работа пребити от умора.
66
7
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Босна е над 50% християнска страна. Неосведомен си. Сърбите си веят, където си поискат знамената.
65
4
 
16
 
! Отговори
инук преди 11 години
залежите на черното злато намаляват значително,и ще дойде време кагато ще има друг източник на енергия.Тогава исляма ще се промени много,защото ще обеднеят и тогава ако някой каже ,че е мюсо. де си ходи в ориента,няма да имат думата,защото но хората ще им е писнало от тяхната диващина.
64
9
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Босна и Херцеговина е предимно мюсюлманска земя, част от Османската империя, която е окупирана от Австро-Унгария през 1878 г. и официално анексирана от последната през 1908 г. Като не искат мюсюлмани,защо католиците са взели с насилие османска провинция, където християните са малцинство? Освен това в Австро-Унгария мюсюлманите са признати за равноправни чак през 1912 г, а в Османската християните са равноправни от 1839 г.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се излагай, Христос не е еврейски бог. Стария и Новия завет нямат връзка.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 61 Ти така ли би направил?Не съди по себе си.Искаме само да се завърнете във вашите страни и домове,при вашите близки и приятели.Във вашият свят!
61
5
 
14
 
! Отговори
българин преди 11 години
Аз съм с IQ=165, а най-умния мюсулманин, който съм срещал е с 10-12. Значи един християнин е еквивалент на около 200 ***, а може би и повече!Корана ги залъгва, че са нещо важно в света! Ха-ха! Голяма автоизмама!
60
4
 
19
 
! Отговори
исляма е непоносим преди 11 години
Вижте какво пише в "Сура Ал Майда": 51. О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители. Това е агресивна и човеконенавистна религия, другостта не се зачита! Какъв угнетител съм аз? Та аз дори мравка не съм мачкал! Просто съм християнин!
59
1
 
2
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Ako si bil hristiyanin bivsh,ti mikoga,nikoga nikoga nyamda stanesh fes!!!!!Kogato te e poppruskal poppa s chemshir,ne e spasilo dushata ti,zashtoto sus surdce chovek vyarva I s usta pravi ispoved I se spasyava!!Zashtoto Bog tolkova vuzlyubi sveta,che dade svoya edinoroden sin,za da ne pogine NI edin,KOITO VYARVA v NEGO,no da ima vechen jivot!!!!!!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Белгия и Швейцария дадоха доста права на мюсюлманите и сега треперят да не почнат да взривяват.
57
30
 
10
 
! Отговори
бивш преди 11 години
Аз бях християнин, но се отвратих от резила в църквата.Приех Ислама-там намерих духовна свобода и покой.
56
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Твърдите, че Християнството е толерантна религия, а искате да убивате мюсюлманите. А в Корана се казва, че: "ако убиеш един човек все едно си убил цялото човечество и обратно" и още ми твърдите, че Християнството е по - толерантна от Исляма ???
55
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата отиват от зле на по-зле. Тежко на бъдещите християнски поколения, ако въобще останат такива след ОБРАТНАТА политика на ОБРАТНА Европа създадена от ОБРАТНИ европейски политици. МЮСЮЛМАНИН ДРУГОВЕРЕЦ НЕ ТЪРПИ. Прочети им корана и им чуй молитвите на моллите и тогава прави политика.
54
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много пъти съм го писал и ще продължавам. Мюслитата не са проблем,а толерастията на християните! За няма и месец Европа може да се прочисти от тях!
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво ми е турска дума? Моята азбука се използва и е официална за над 1 млрд. човека. Продължавай да мечтаеш.
52
21
 
9
 
! Отговори
станимака преди 11 години
и швейцария ще стане мюсюлманска! не се притеснявайте гяурчетата ми завистливи! вместо да пишеш тука ходи да учиш некоя турска дума че ще ти трябва с тоя *** си за никаде
51
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
примерно в Швейцария има около 700 000 хиляди мюсюлмани, а за тези 700 хиляди са изградени точно 4 джамии в цялата страна! Те не заслужават и повече.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като казвате, че сте християни в Библията има ли цяла глава за Майката на Исус Христос, защото аз съм горд от това, че в Корана има цяла глава за Дева Мария.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един цитат от Корана: ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: Ние сме християни. Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват. А щом чуят низпосланото на Пратеника, ти виждаш очите им да преливат от сълзи заради онова, което са узнали от истината - Сура Маиде(5):82,83
48
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа, и това е само началото .... с позволението на Аллах , някой ден целия свят ще проповядва Исляма; каквото и да коментирате Вие.