100 години ислям в сърцето на Европа

В Австрия днес живеят половин милион мюсюлмани
Обновена: 30 юли 2012 17:33 | 30 юли 2012 17:33, Елка Василева
103
100 години ислям в сърцето на Европа
Джамията и католическата църква в град Телфс, Австрия. Снимка: архив, Reuters

След анексирането на Босна и Херцеговина много от жителите на Австро-Унгария са с мюсюлманско вероизповедание. Приетият тогава закон е основата за интегрирането и на днешните мюсюлмани, и възможност за прогресивен, „европейски“ ислям, посочва Дойче веле в емисията си на хърватски език.

Ислямската общност в Австрия празнува тези дни 100 години от признаването на исляма за равноправна религиозна общност в Австрия. След присъединяването на Босна и Херцеговина към Австро-Унгарската империя на 15 юли 1912 година в сила влиза Закон за исляма.

Отбелязвайки годишнината, австрийската държавна телевизия ORF припомни желанието на владетелската династия Хабсбург мюсюлманите да имат същите права и задължения, както и изповядащите всички останали религии.

На практиката законът тогава няма дълъг живот, тъй като цялата Австро-Унгарска монархия изчезва във водовъртежа на Първата световна война, започнала само две години по-късно. Този закон обаче изиграва важна роля през 70-те години на 20 век, когато в Австрия започнаха да пристигат работници от Турция и други ислямски страни, обяснява Рихард Поц, професор по религиозно право в университета във Виена.

„Този закон дава основата за създаване на едва организация шапка, която да обедини всички мюсюлмани в страната, независимо от коя страна произхождат. Почти всички национални мюсюлмански сдружения в Австрия признават тукашната Ислямска общност като организация, която представлява всички тях. Това е уникално в Европа, тъй като в останалите страни няма подобно нещо“, обяснява Поц.

Фактът, че ислямът е признат в Австрия вече 100 години, е особено важен за младите поколения, обяснява пък председателят на Ислямската общност в Австрия Фуат Санац. „Важно е младите хора да знаят, че тяхната религия има дълга традиция в тази страна, че Австрия е дом за тяхната религия вече сто години. Това ги кара те да приемат Австрия като своя родина“, казва Санац.

„Като в Багдад през 9 век“

Въпреки тази законова основа, гарантираща на мюсюлманите равноправие, Еднан Аслан, професор в педагогическия институт във Виена, е на мнение, че самите мюсюлмани в Австрия не са направили достатъчно за своя напредък.

„Структурата на Ислямската общност в Австрия и нейните основи са наистина единствени в Европа. Но за да стане модерна, демократична организация, Ислямската общност в Австрия трябва да провокира дискусия сред собствените си членове. Интензивността, с която днес се обсъждат някои неща вътре в общността, е същата като тази в Багдад в началото на 9 век. На мюсюлманите са им нужни импулси, които да доведат до обсъждане на важните неща, а тези импулси очевидно трябва да дойдат отвън, защото вътре в общността просто липсват“, казва Аслан.

Институтът, в който работи професор Аслан, проучва възможността за установяване на „модерен, европейски ислям“.

„Ислямската общност организира религиозно обучение в австрийските училища, положителните са и усилията за създаване на институции за обучение на имами в самата Австрия. Това спомага за интеграцията, но дали общността наистина може да установи един модерен, европейски ислям?“, казва Аслан. Той твърди, че повечето мюсюлмани в Австрия не са насърчавани достатъчно да разсъждават за това.
 
В Австрия днес живеят малко над половин милион мюсюлмани. Ислямската общност има 205 джамии в цялата страна. Но Еднан Аслан посочва и факта, че от всичките тези мюсюлмани само 170 000 са имали право на глас при неотдавшния избор на Фуат Санац за председател на Ислямската общност. На изборите пък са гласували само 37 000.

„Разбирането, че демокрацията е процес, който трябва да се случи отвътре, все още не е застъпено от мнозинството от мюсюлманите в Австрия. Затова твърдя, че импулсите за дискусии по тези въпроси трябва очевидно да дойдат отвън“, казва Аслан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Австриямюсюлманиислям
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Номер 9 - Кажи сега защо Мохамед е пикаел клекнал?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мен не ми дават да пия вода и да ям по цял ден аама какво да се прави
25
3
 
19
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Нямам нищо против исляма и мюсюлманите. Имам против обаче онези уахабитски ***, които пълнят с всякакви щуротии главите на мюсюлманското население в Европа. Те и подобните на тях псевдо религиозни, разпространяващи и финансиращи радикалния ислям, те са истинските виновници за ябълката на раздора в Европа.
24
5
 
16
 
! Отговори
до #9 преди 11 години
Исляма в никакъв случай не е най-бързо разпространяващата се религия, направи си справка и сам се убеди. В действителност мюсюлманите които приемат християнството са много повече от християните които приемат исляма. Този процес тепърва ще се катализира. На практика източните религии привличат много повече свои последователи в западния свят спрямо исляма.
23
8
 
17
 
! Отговори
До 9-ката преди 11 години
Защо като ислямът е толкова "гот" религия промива мозъците на последователите си да взривяват мирни жители, деца, жени, в името на нещо, което няма да стане. Няма християнин, който да е направил това с мюсюлмани.
22
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как е възможно в 21ви век да има първобитни, които да вярват в животински врели-некипели от 6ти век!
21
8
 
23
 
! Отговори
Krustonosci преди 11 години
BULGARIA nai veche no i ciala EVROPA, nema ne vizdate tozi TROJANSKI KON, subudete se i to burzo!!!!
20
10
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Номер 9 е толкова *** и необразован, че просто не е истина как подобни овце продължават да съществуват!
19
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради това Хитлер сигурно се обръща в гроба си. Ако можеше да види в какво се превръща Европа.....
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКАКВА РЕЛИГИЯ - НИКЪДЕ
17
10
 
33
 
! Отговори
Сбогом Европа! преди 11 години
С изключителните права и свободи на мюсюлманите, скоро в Европа ще има само джамии.
16
4
 
19
 
! Отговори
varg преди 11 години
Опасно е.
15
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма "модерен, европейски ислям"!!! Има варварски, първобитен ислям от 6ти век, мохамедано-идолопоклоничество!!!
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости. Еврейският бог има общо 14 имена от стария и новия завет, и Христос е едно от тях.
13
10
 
22
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Страхотни глупости!!!!! Това сънува ли го или Мохамед ти го прошепна ? Все повече образовани мюсюлмани се осъзнават и се приобщават към цивилизования свят. Ислямът манипулира хората чрез бедността и неграмотността.
12
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 9Няма нищо общо между евреите и Христос! Еврейският бог е Яхве! Ако искаш хвани Осама да ти обясни какво пише в корана и след 2 години ще те гледаме на части след като си се взривил!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кадафи не беше бог!
10
13
 
20
 
! Отговори
Spacer преди 11 години
Много ама много грешна гео-политика на Европа...когато се осъзнаем ще бъде прекалено късно.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Кадафи как свърши, помниш ли?
8
108
 
127
 
! Отговори
!! преди 11 години
Ако прочетете корана, ще се убедите, че ислямът е замислен като отговор на християнството или по- точно - като протест срещу своеволията на евреите, позволили си да разпънат даже собствения си бог (от десетките други богове, няма нито един разпънат!). Не случайно, ме точно ислямът е най - бързо разпространяващата се религия даже и в развитите страни. Просто християните не стават за нищо, затова във всички сури на корана се споменава това и ислямът печели последователи.