100 години ислям в сърцето на Европа

В Австрия днес живеят половин милион мюсюлмани
Обновена: 30 юли 2012 17:33 | 30 юли 2012 17:33, Елка Василева
103
100 години ислям в сърцето на Европа
Джамията и католическата църква в град Телфс, Австрия. Снимка: архив, Reuters

След анексирането на Босна и Херцеговина много от жителите на Австро-Унгария са с мюсюлманско вероизповедание. Приетият тогава закон е основата за интегрирането и на днешните мюсюлмани, и възможност за прогресивен, „европейски“ ислям, посочва Дойче веле в емисията си на хърватски език.

Ислямската общност в Австрия празнува тези дни 100 години от признаването на исляма за равноправна религиозна общност в Австрия. След присъединяването на Босна и Херцеговина към Австро-Унгарската империя на 15 юли 1912 година в сила влиза Закон за исляма.

Отбелязвайки годишнината, австрийската държавна телевизия ORF припомни желанието на владетелската династия Хабсбург мюсюлманите да имат същите права и задължения, както и изповядащите всички останали религии.

На практиката законът тогава няма дълъг живот, тъй като цялата Австро-Унгарска монархия изчезва във водовъртежа на Първата световна война, започнала само две години по-късно. Този закон обаче изиграва важна роля през 70-те години на 20 век, когато в Австрия започнаха да пристигат работници от Турция и други ислямски страни, обяснява Рихард Поц, професор по религиозно право в университета във Виена.

„Този закон дава основата за създаване на едва организация шапка, която да обедини всички мюсюлмани в страната, независимо от коя страна произхождат. Почти всички национални мюсюлмански сдружения в Австрия признават тукашната Ислямска общност като организация, която представлява всички тях. Това е уникално в Европа, тъй като в останалите страни няма подобно нещо“, обяснява Поц.

Фактът, че ислямът е признат в Австрия вече 100 години, е особено важен за младите поколения, обяснява пък председателят на Ислямската общност в Австрия Фуат Санац. „Важно е младите хора да знаят, че тяхната религия има дълга традиция в тази страна, че Австрия е дом за тяхната религия вече сто години. Това ги кара те да приемат Австрия като своя родина“, казва Санац.

„Като в Багдад през 9 век“

Въпреки тази законова основа, гарантираща на мюсюлманите равноправие, Еднан Аслан, професор в педагогическия институт във Виена, е на мнение, че самите мюсюлмани в Австрия не са направили достатъчно за своя напредък.

„Структурата на Ислямската общност в Австрия и нейните основи са наистина единствени в Европа. Но за да стане модерна, демократична организация, Ислямската общност в Австрия трябва да провокира дискусия сред собствените си членове. Интензивността, с която днес се обсъждат някои неща вътре в общността, е същата като тази в Багдад в началото на 9 век. На мюсюлманите са им нужни импулси, които да доведат до обсъждане на важните неща, а тези импулси очевидно трябва да дойдат отвън, защото вътре в общността просто липсват“, казва Аслан.

Институтът, в който работи професор Аслан, проучва възможността за установяване на „модерен, европейски ислям“.

„Ислямската общност организира религиозно обучение в австрийските училища, положителните са и усилията за създаване на институции за обучение на имами в самата Австрия. Това спомага за интеграцията, но дали общността наистина може да установи един модерен, европейски ислям?“, казва Аслан. Той твърди, че повечето мюсюлмани в Австрия не са насърчавани достатъчно да разсъждават за това.
 
В Австрия днес живеят малко над половин милион мюсюлмани. Ислямската общност има 205 джамии в цялата страна. Но Еднан Аслан посочва и факта, че от всичките тези мюсюлмани само 170 000 са имали право на глас при неотдавшния избор на Фуат Санац за председател на Ислямската общност. На изборите пък са гласували само 37 000.

„Разбирането, че демокрацията е процес, който трябва да се случи отвътре, все още не е застъпено от мнозинството от мюсюлманите в Австрия. Затова твърдя, че импулсите за дискусии по тези въпроси трябва очевидно да дойдат отвън“, казва Аслан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Австриямюсюлманиислям
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-точно това са легалните роби.
46
3
 
5
 
! Отговори
радо преди 11 години
Абе не виждам тонколони нещо ,значи може и без тях ,е който както намери
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
47 Минарето е символа на джамията. Друг въпрос е, ако англичаните не са им го позволили.
44
1
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
I pari,a kogato chovek naistina posledva Hristos I se novorodi duhut mu,togava vsichko stava drugo I stava neupravliaem ot zakona,zashtoto zakona ne mu nosi svoboda,a okovi))) Zakona dnes NE sluji na choveka,a go porobva,zashroto e omursen ot greha na politika.Avstria kokoshkite zachita poveche).Vijte pravilata za transportirane na kokoshki.V osnovata na vsyako nechisto delo e greha,koeto kato se razvie napulno,rajda smurt,zashtoto zaplatata na grreha e smurt,a Bojiat dar e vechen jivot v Isus
43
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен премиер!
42
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 11 години
И какво от това.. в Великобритания пък нямат минарета, но не сам чул да има протести.
41
2
 
3
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Neka ima myusyulmani,neka se mnojat I povechko da sa))))Kogato doide den da obsadyat Erusalim,vsichki vragove na hristiyanite, shte gi obsadyat,shte sa tolkova mnogo kato chisloto na pyasuka I vsichki tia,ogun shte gi izpepeli...Chetete Bibliata))A Mohamed ne e vuskrusnal) I e bil posledovatel na Isus.Muslimanite go posledvali,za da ne sa zavisimi ot vlianieto na krustonosnite pohodi.A vlianieto na pravoslavieto I katolicizma go razbiva Martin Luter 15vek......i tui vse se tursi,vlast,vlianie
40
16
 
25
 
! Отговори
марио преди 11 години
това е най-гадната религия ако може да се нарече религия
39
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави ли ви впечатление, че дори толерантните австрийци не са позволили минарето на джамията да е по-високо от камбанариите на черквата?А турците по време на робството са правели същото с българските черкви.Да им се връща сега!
38
7
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Колко си жалък! Аз съм го чел, ама ти май не си! Шизофрения, при това - долнопробна!
37
16
 
12
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
37 - И парадоксалното е, че коментарът ти ясно показва, че Корана не си го прочел!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Австрия над 500 000!В Германия 4-5 милиона! В Холандия,Белгия и т.н.
35
13
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако прочетете корана, ще се убедите, че ислямът е просто шизофрения, брътвеж и лунатизъм
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но ( много яко го наритаха!! Що така бе, номер 9! хахаха
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като живеят полови милион какво от това. Тука статията бие малко на расизъм.
32
8
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
Ами "толерантната" европа там води.
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пожелавам им да има поне 1-2 мата такива атентатори като в Бургас на празника.
30
2
 
13
 
! Отговори
maria преди 11 години
без да съм симпатизантка на конкретна религия, католицизмът е най широко разпространената религия , с най много приобщаващи се хора
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100 г ислям в Австрия ? 500 000 чалмалии ? И Австрия отнесе плувката.....
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като извод можем да напишем, че религиите са докарали само войни и смърт. Има много хора, които са атеисти и са и са много повече човеци, отколкото други- вярващи.