Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози

Оказва се, че лятото не е период без политически катаклизми
Обновена: 2 авг 2012 08:25 | 2 авг 2012 08:24, Петя Славова
149
Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози
Снимка: БТА

Лятото се смята за период без сериозни протестни катаклизми, но социолозите от руския център "Левада" регистрираха през юли скок в протестните нагласи, пише в. "РБК дейли".

Готовите за митинги в Русия са почти толкова, колкото и след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., припомня изданието масовите зимни протести в страната под наслов "За честни избори". Те бяха съвпаднали с президентската кампания за вота през март, спечелен от Владимир Путин. За изборите през март властта бе успяла да балансира ситуацията и подкрепата за протестните митинги бе едва 32 на сто, но през юли нарасна на 42 процента, доближавайки върха на недоволството от властите в Русия миналия декември, коментира вестникът данни на "Левада".

Дори повече хора оттогава заявяват днес, че са готови да участват в протести при изборни фалшификации: "със сигурност" - 5 на сто и "по-скоро готови" - 14 процента. От 44 на 24 процента е намалял от април досега делът на анкетираните, според които протестните нагласи ще спаднат, пише БТА.

Директорът на "Левада" Алексей Гражданкин смята, че е неправомерен изводът, че недоволството в Русия е стигнало същото равнище, както през декември. Тогава 41 на сто от хората в Русия бяха настроени против протестите, а сега процентите са 47.

Според експерта след зимните митинги властта е успяла чрез подконтролни медии да убеди голяма част от хората, че протестите означават безредици и може да предизвикат хаос; сега обаче и тяхното мнение постепенно започва да се мени.

"На хората, гласували за Путин, бяха обещани нови работни места, по-големи заплати и пенсии. Те получават повечето информация от телевизора, но нагласите им се менят не заради медиите, а заради промените в реалния живот", изтъква Гражданкин. Социолозите свързват днешните настроения с поскъпването на комуналните услуги, отложено през изборния период, посочва "РБК дейли".

Експерти на "Комерсант" също търсят причините в по-високите цени на комуналните услуги, но и в поскъпването на алкохола в Русия. Колкото до репресиите срещу опозицията, според тях "по-голямата част от хората просто не ги забелязват".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро гнусната диктатура ще падне и хората ще бъдат свободни.
31
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
Хес завърши в затвора. Не вярвам да ти е фаворит
30
1
 
4
 
! Отговори
кучераста преди 11 години
Природозащитниците много обичат природата, мразят глобализацията и технологиите. Все пак почти всички живеят в големите градове и ползват много технологии, дори организират част от протестите в Интернет. Защо природозащитниците не обитават обезлюдените планински села, където могат да живеят в синхрон с природата, не е ясно. Често излизат на протести, за да защитават животни, чийто мозък е колкото кибритена кутийка, и много често разхождат собствените си такива помиярчета.
29
2
 
5
 
! Отговори
Барак Хюсеин преди 11 години
Ал Кайда ми е наследство от Бушмена и се чудя какво да правя. Много пари взеха да ми искат. Вече не мога да им плащам. Скоро ще фалирам
28
0
 
6
 
! Отговори
еколог преди 11 години
Природозащитниците по подразбиране приличат на хипита, но това е само основната им форма. Има много други превъплъщения. ТЕ СА СРЕД НАС. Външният вид не е критерий, по който може да прецените дали някой е природозащитник. Може би най-добрият Ви приятел е природозащитник. Най-сигурният начин да познаете природозащитник е отношението тип "Аз съм много важен, защото спасявам света". Ако срещнете природозащитник, веднага уведомете съответните органи... или недейте. На кого ли му пука за природозащитниците. Все пак може да го сритате здраво.
27
1
 
7
 
! Отговори
1 цент преди 11 години
Центаджиите пак се разшетаха. От амер. посолство пак са печатали хартийки
26
1
 
6
 
! Отговори
Барак Хюсеин преди 11 години
Тоя Путин направо ме разби
25
1
 
4
 
! Отговори
Обама преди 11 години
Аз Барак Хюсеин Обама много искам да евреин. Да ама не. Вече всички места вече са заети
24
3
 
7
 
! Отговори
окупирай Вашингтон преди 11 години
Скоро и във вашия град
23
5
 
5
 
! Отговори
Мразя Политиците преди 11 години
Колко от глупаците които ми набиват минуси са на заплата в Американското посолство , кажете поне колко плащат да знаем :). Българите винаги сме си страдали от предатели !
22
5
 
7
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай всички фашизоидни хамериканци. С теб сме!
21
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 11 години
*** във форума газ пикаят като чуят думата РУСИЯ
20
9
 
6
 
! Отговори
Мразя Политиците преди 11 години
Демокрацията в България дава плодове , 70% от населението са рядко *** , а колкото по *** толкова по добре за нашите и американските политици. Русия се стабилизира след 90 години . А ние сме си още там и се търкаляме още на доло. А американците искат да поробят руските ресурси и наливат пари в протести,както ирак , либия сега искат и Сирия. Дано да има Ад и Американсите *** там да Гният.
19
9
 
6
 
! Отговори
Клинтъница преди 11 години
Тоя Путин да забрани нашите пари, дето ги даваме на агентите в Русия. Ами сега
18
8
 
3
 
! Отговори
ворлик преди 11 години
Бай аборигени! Не можах да свърша всичко, ама поне Борисов ми игра като мечка на синджир.
17
10
 
11
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 11 години
РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ НАВЕКИ ЗАЕДНО!
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** трябва да поясняват, че говорим за 2-3 хиляди протестиращи, спонсорирани от САЩ на фона на 140 милионна страна.. пхахаххах пак подсирания надушвам
15
12
 
6
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Векове наред лисицата върви след коча и чака да му паднат мъдете...Паднат ли на коча мъдете - и Путин ще падне...И ще настъпи мир и покой - нине и присно, и во веки веков...
14
13
 
11
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Дай Боже, Путин да е жив и здрав и със същата твърдост да включва и България в плановете и работата си!
13
13
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Наесен Бараката съвсем ще заприлича на Башар Асад. Благодарение на неговото "мъдро" ръководство Америка се търкаля по нанадолнището със страшна сила. Толкова прогнила власт като тази на Бараката има само в Сирия. Управлението му е един безкраен низ от престъпления срещу собствения му народ. Не знам що за същество трябва да си, за да ти харесва Бараката и бараковата Америка. --просто ти оправих някои грешки