Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози

Оказва се, че лятото не е период без политически катаклизми
Обновена: 2 авг 2012 08:25 | 2 авг 2012 08:24, Петя Славова
149
Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози
Снимка: БТА

Лятото се смята за период без сериозни протестни катаклизми, но социолозите от руския център "Левада" регистрираха през юли скок в протестните нагласи, пише в. "РБК дейли".

Готовите за митинги в Русия са почти толкова, колкото и след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., припомня изданието масовите зимни протести в страната под наслов "За честни избори". Те бяха съвпаднали с президентската кампания за вота през март, спечелен от Владимир Путин. За изборите през март властта бе успяла да балансира ситуацията и подкрепата за протестните митинги бе едва 32 на сто, но през юли нарасна на 42 процента, доближавайки върха на недоволството от властите в Русия миналия декември, коментира вестникът данни на "Левада".

Дори повече хора оттогава заявяват днес, че са готови да участват в протести при изборни фалшификации: "със сигурност" - 5 на сто и "по-скоро готови" - 14 процента. От 44 на 24 процента е намалял от април досега делът на анкетираните, според които протестните нагласи ще спаднат, пише БТА.

Директорът на "Левада" Алексей Гражданкин смята, че е неправомерен изводът, че недоволството в Русия е стигнало същото равнище, както през декември. Тогава 41 на сто от хората в Русия бяха настроени против протестите, а сега процентите са 47.

Според експерта след зимните митинги властта е успяла чрез подконтролни медии да убеди голяма част от хората, че протестите означават безредици и може да предизвикат хаос; сега обаче и тяхното мнение постепенно започва да се мени.

"На хората, гласували за Путин, бяха обещани нови работни места, по-големи заплати и пенсии. Те получават повечето информация от телевизора, но нагласите им се менят не заради медиите, а заради промените в реалния живот", изтъква Гражданкин. Социолозите свързват днешните настроения с поскъпването на комуналните услуги, отложено през изборния период, посочва "РБК дейли".

Експерти на "Комерсант" също търсят причините в по-високите цени на комуналните услуги, но и в поскъпването на алкохола в Русия. Колкото до репресиите срещу опозицията, според тях "по-голямата част от хората просто не ги забелязват".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
16
 
11
 
! Отговори
Мразя Политиците преди 11 години
Руските протести са спонсорирани от САЩ и опозицията се отчита в американското посолство има колкото искаш клипчета в youtube . А колкото до нашите *** , да вземем да стане още един ЩАТ на САЩ и без това те ни командват колко пари от заплати на министри ще спестим не е истина .
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мноо сте големи злета ва...
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Великият руски народ ,който не позволи на никого да го покори, бе смазан отвътре,от железния комунистически ботуш.Вярвам,че пак ще върне някогашната си красота,блясък , издигнатост и ум
9
13
 
15
 
! Отговори
ЦРУ преди 11 години
Наляхме стотици милиони долари, а платените протести бяха хилави. Явно руснаците не са си загубили здравия разум.
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кат гледам снимката ... след "протеста" арестанта и полицаите ще ходят да се напиват заедно... Единия се прави, че протестира, другия се прави че го арестува много лошо, а пък и двамата се хилят... Такива "протести" сме виждали на наша територия много пъти... цели 20 и нам колко си години...само че туканкана и "протестиращите" и пулициътъ не знаят за кво стаа на въпрос и се мразят истински...съвсем по български
7
15
 
23
 
! Отговори
realist преди 11 години
Ей, това русофобията е голяма напаст. Гледайте реално на нещата. Русия не ни се бърка от 20 години. А аз се питам като сме толкова близки с американците и търпим толкова време един *** - Уорлик, какво хубаво видяхме от тях. Ще ви кажа - пълно разложение на ценности, морал и пълна мизерия. Те направиха от нас бананова държава с простотиите си и с глупавите си съвети, заради които разрушихме икономиката си.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, това както казва "Комерсант" наистина си е фактор - поскъпването на алкохола в Русия. Тука са напълно прави. "Не надо!"
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Особено внимание: Някой се опитва да пробута арабската пролет и в Русия. Напразно! Ще бъде поредния препънал се в Руската мечка
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Осъдените олигарси са осъдени,щото не се отчитат в партийната касичка.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми то и в САЩ протестират!И кво от тва,нека си протестират и в Русия!Само че за превратаджии на законно избрано правителство им приготвиха арен закон!Да го духат предателите!
2
12
 
22
 
! Отговори
КуРти преди 11 години
Само при гринговците няма желание за протести, там няма криза, престъпност, нямат дъл. Земен рай и идилия, чат пат някой изперка и изпозастреля цяло кино салон, ама тва не се брои, също така над 60% от маймунското население е виждало болница само по телевизията и на картинка и то не защото не му се е налагало, а защото не може да си позволи да влезе в тия болници, ама иначе е готино, а в Русия лошо и руснаците са едни лоши и президента им.................
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протести ще има и тука, долу тираните *** на олигарсите!