Брайвик не е изненадан от присъдата си, няма да обжалва

Норвегия изрази удовлетворение от максималното наказание
Обновена: 24 авг 2012 16:06 | 24 авг 2012 14:35, Елка Василева
84
Брайвик не е изненадан от присъдата си, няма да обжалва
Андерш Брайвик в съда. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик не е изненадан от своята присъда, предаде ДПА, като се позова на неговия адвокат. "Той каза, че решението не е изненада" и няма да обжалва решението на съда, заяви цитираният източник по време на кратка почивка на съда.

По-рано днес норвежки съд обяви десния екстремист, който уби 77 души през юли миналата година, за вменяем и го осъди на 21 години затвор. Тридесет и тригодишният екстремист бе признат за отговорен за действията си.

Обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той вдигна дясната си ръка с поздрава на крайната десница, посочва Франс прес.

В Норвегия посрещнаха с удовлетворение решението на съда в Осло да осъди терориста на максималния срок затвор, възможен според норвежкото правосъдие - 21 години, посочва АФП.

Още по темата

"Това е добро и правилно решение", писа в редакционна статия на своя интернет сайт таблоидът "Верденс ганг". "Поне в едно отношение Брайвик е прав - за онова, което е сторил, той трябва да си понесе наказанието", се посочва в уводната статия. "Ако
съдът го беше признал за невменяем, той щеше да бъде предаден в ръцете на психиатрите и така да бъде откъснат от най-голямото престъпление след края на войната".

"Раздадено бе правосъдие, това е най-важното", е заявила една от оцелелите при стрелбата на остров Ютьоя, където загинаха 68 души, пред местни медии.

Окуражени от администраторите на интернет сайта на вестник "Афтенпостен", повечето читатели изразили задоволство, че всичко вече е свършено и най-сетне "животът може да започне отново", посочва АФП.

В редица публикации в Twitter на хора извън Норвегия се изразява учудването, че Брайвик не е получил смъртна присъда. "Брайвик осъден на 21 години затвор? Та това е по три месеца за смъртта на всяка една от жертвите му", написал в Twitter англичанин.

Четенето на присъдата срещу Андерш Брайвик ще продължи часове. Очаква се след това да му бъде дадено правото да направи изявление, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
6
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
37 е абсолютно прав. Добре че има все още будни Българи.
40
4
 
9
 
! Отговори
Илко преди 11 години
Ей това е справедливата демокрация! Убиваш един рейс с хора и лежиш 21 години.
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
37, спрете да насаждате омраза наляво-надясно. Вместо да се страхуват хората от Турция, не е по-добре да помислят от ползите тя да част от ЕС и всички хора вътре да са заедно? След 200 г. няма да я има нито България, нито Франция, нито Германия. Всичко ще е ЕС, хората ще учат история на обединена Европа и ще се наричат европейци. Когато пък европейците могат да пътуват и да работят навсякъде, ще се подобри конкурентността за работните места и който повече учи, ще взема повече пари.
38
9
 
7
 
! Отговори
Касим преди 11 години
Каква невяста идва в затвора !
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега е добре като за последно да му дадат един автомат с 4 пълнителя, няколко гранати и 2 пистолета и те с по 3-4 пълнителя и да ходи да постреля като за последно... :)
36
7
 
15
 
! Отговори
Събудете се българи преди 11 години
Ердоган: Босна е турска провинция. Ще търпим ли възраждането на турския империализъм? САЩ и Запада няма да ни защитят от най-верния си съюзник. Справка: войната между Турция и Гърция в Кипър, докато и двете страни са в НАТО, резултат: създаването на нелегитимна турска провинция в Кипър. Нуждаем се от силни съседи на Турция - Русия и Иран, за да я има България. Българин, който е против тези страни, които са ни естествени съюзници, разрушава родината си! България е продадена от САЩ на Турция!
35
3
 
13
 
! Отговори
хммм преди 11 години
абе 32 какво се правиш на интересен с твоето ,,егати,, ,,мебати,, Заради такива като теб след 50 години на Айфеловата кула ще има полумесец, живееш явно ден за ден и не мислиш за утре. Такива като теб са за трепане. Аз мисля доста е прав в изказването си Кадафи като каза че исляма няма смисъл да води война с хриистиянството, мюсулманите до 50 години кротко ще поставят ръка над Европа заради такива като теб. Правилни са и предказванията че чиста европейска нация няма да съществува след 100 години
34
9
 
9
 
! Отговори
Вечна слава преди 11 години
Вечна слава за сър Андерш Брейвик, достойният последовател на святото дело на татко Адолф. Историята завинаги ще помни смелия подвиг на сър Брейвик, който заби първия пирон в ковчега на мултикултурализма. Неизменното му падане ще бъде отчетено единствено като статистически факт, докато смелия подвик ще отекне в историята. Дори и в този момент на хиляди места по света, а и в България, се вдигат тежки халби за негово здраве. Нека столети този достоен последовател на татко Адолф. Да живей!
33
6
 
12
 
! Отговори
qeqe преди 11 години
Това е максималната присъда в Норвегия. Тя може да бъде удължавана многократно, така че слънце повече едва ли ще види.
32
4
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Е защо сте недоволни от присъдата? Въобще не са малко 21 години, като се замисля в България от 22 години насам има *** *** с 20-30 и нагоре престъпления включително убийства и съдът постоянно ги освобождава. Ми ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ изключват смъртното наказание и доживотния затвор като нехуманни. Даже бих казал че прекалено жестоко е осъден, призовавам ХЕЛЗИНКСКИЯ КОМИТЕТ да го защити и да по пуснат за добро поведение след 5 години.
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тия луди ли са ,само 21 години за тоя масов убиец дето изтрепа сума хора ..егати и правосъдието имат !?
30
7
 
11
 
! Отговори
Брайвик преди 11 години
Не пуши не пие , вазелин търси , Що е то ?
29
4
 
7
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Абе ние се чудим на нашето правосъдие, ама какво да говорим пък за тия в Норвегия, тоя уби 80 човека и след 20 години си излиза и може пак да му хрумне да убие още толкова ако не и повече
28
9
 
9
 
! Отговори
Откачена работа преди 11 години
"Норвегия изрази удовлетворение..."От какво? Че един *** уби 60 човека и ще лежи макс. 21 години?
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ШОК! САМО 21 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА БРАЙВИК!Линк към цялата статия: actualno/columnist/article/id/139/author_id/29"Северната страна доказа, че държи на своите принципи и не се поддаде на злото, което целеше точно това - да промени страната." - Теодор СпасовАко желаете, можете да се абонирате за всичките статии на журналиста Теодор Спасов на неговия профил във Фейсбук: fb/teodor.spasov
26
9
 
22
 
! Отговори
Жалко преди 11 години
Хитро е ***. Ако го бяха бутнали в психиатрия след 3 години "активно медикаментозно лечение" щеше да си иде от този свят, като стой та гледай, но по особено мъчителен начин. А и шасовете, някой роднина на загиналите да иде в психиатрията и да го стори курбан са далече по-големи. *** в кански мъки дано.
25
8
 
10
 
! Отговори
бабата на Брайвик преди 11 години
Пазачите в затвора не обръщат внимание на посетителите ! Дадох на внука 2 кила вазелин,нося му още даже
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е максималната присъда Норвегия, защо се учудвате. НЕ си мислете, че техните затвори имат нещо общо с нашите... Китни малки къщички, с перденца... Там просто те държат затворен, н ов никакъв случай не ти ограничават правата, освен тези на свободно придвижване!
23
8
 
18
 
! Отговори
а преди 11 години
Какъвто е русичък. само е за килия със загорели ***-тежки рецидивисти.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дарете вазелин - спасете Брайвик