Сушата нанесла щети за милиард евро на Балканите

Нивото на реките пада драстично
25 авг 2012 19:58,
85
Сушата нанесла щети за милиард евро на Балканите
Зеделието е пострадало сериозно от сушата. Снимка: Reuters

Небивалата суша на Балканите това лято нанесе тежки щети на земеделието, оценявани на около един милиард евро, предаде Франс прес. Температурите достигат стойности над 40 градуса.

Босна беше обхваната от незапомнена от 120 години жега след твърде суровата зима и рекордните снеговалежи в целия район. Щетите над земеделието в Босна са върху 30-40 на сто от реколтата, каза пред АФП представител на националното сдружение на земеделците.

"Общата стойност на земеделското производство в Босна е около един милиард евро. Това означава, че загубите са за около 300 милиона евро", добавя той

Особено тежко засегната от сушата е реколтата от царевица, но също плодовете и фуражните растения.

В Хърватия Националната земеделска камара оцени щетите от сушата за 134 милиона евро. За бедстващи са обявени редица райони, най-зле е в Славония - главната земеделска зона в Хърватия.

"Славония е буквално опустошена. Пролетните култури са в катастрофално състояние. Щетите ще са между 60 и 100 процента", каза представител на земеделската камара.

В Сърбия първоначалните оценки за загубите от сушата са за около един милиард евро, съобщи правителствен източник. В Косово реколтата е 20 на сто по-малка от очакваната.  Страната внася 50 на сто от потреблението на храни.

С 20 на сто по-малка ще е и реколтата в Македония. Десетки милиони хектари изгоряха в пожари, предизвикани от високите температури, които се задържат близо до 40 градуса през юли и август.

Наред с това нивото на реките на Балканите драстично спадна. В Сърбия е застрашено снабдяването с питейна вода в редица райони. Макар че нивото на водата спадна и по главните водни пътища - реките Дунав, Сава и Тиса, те са годни за корабоплаване, добавя АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
4
 
! Отговори
звеноводка преди 11 години
едно време поливахме във селското стопанство ,кюпеци,затова имаше всичко и по много
79
3
 
9
 
! Отговори
дамата преди 11 години
Народът го е казал : "Лозето не ще молитва, а иска мотика". В превод за простите гербери звучи поговорката така -без труд нищо не идва на готово, опоскваш това което е от предишните и после се оплакваш от тях. Преди 89, колкото и да ги плюем хората произвеждаха почти целия спектър на зеленчуците и плодовете и то в промишлени количества!Сега се сеят само житни и царевица защото най-лесно се гледат и износ имаше, а сега няма такова нещо.Сега нямаме селско стопанство а алчни едри чифликчии!Народе!
78
7
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
НА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЧЕ ВИНОВНИ СА ЕДИНСТВЕНО ЕВРЕИТЕ.... ЗА ВСИЧКИ БЕДИ НА СВЕТА СА ВИНОВНИ САМО ТЕ!!!!
77
4
 
10
 
! Отговори
Шматко до 80колега преди 11 години
До 1989 г всеки втори продаван домат в европа беше български . Единствените прасета в света които бяха хранени с домати и други зеленчуци бяха българските . В момента месията Борисов извършва геноцид готов е да продава земя на Израел . Знаете ли че най-хубавата земя за земеделие богата на хумос в Европа е нашата ? Аналог може да се направи единствено с тази в Калифорния . Това е едно от разковничетата за качествата на наще зеленчуци и всичко сято у нас . Изгоним ли Комунистите и ционистите ....
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората отдавна са го измислили - капково напояване и то както в Гърция, под найлон. Виждал съм полета по 200 - 250 декара под найлон. Поставянето на маркучите и найлона става бързо. Един тракторист с един работник за 1 ден покриват 20 - 30 декара. Никакъв проблем. И да видите какви зеленчуци стават въпреки горещините. Лошото е, че у нас се сее предимно зърно. Не се развива зеленчукопроизводството, както беше при соца, а то там ни е силата. Или поне може да бъде.
74
1
 
12
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
Меглена Кунева да се подведе под отговорност за състоянието на българското село Тя е един от главните виновници за сегашното състояние на селското ни стопанство . Също могат да наредят и останалите достойни мародери като Желю Желев ,Филип Димитров и Иван КОстов нека да не се забравят и останалите мародери комунисти
73
0
 
6
 
! Отговори
Бени до 76-тия колег преди 11 години
Колега как да го стимулират *** или клитурално ? Не виждаш ли че у нас всичко е кражба и продажба ? Несхващаш ли че всичко което е направено е проформа бутафорно за да се одкраднат едни кинти и да се изперат други ? Вообще не се напрягаи моля в белия свят там където се санира къща или блок и има фасада към улица я плаща общината матеряла ,прозорците и труда останалите части са за сметка на собствника а у нас всичко е далавера кредити ит.н. ! Да не те светна защо ни дават селото ?
72
2
 
7
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Опалянка КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ Геюове за Европейско Развитие на Башибозука по стар обичай ще се оправдават с растежат на страните ако че у нас че и в саседните нам страни доматите се гледат в оранжерии . А какво ще кажат за това че голяма част от вноса идва от Холандия ? ОГЪЗЕНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ДАНО ДА ИМАТ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ГЕНОЦИДА
71
0
 
9
 
! Отговори
гражданин от село преди 11 години
Водата все повече ще намалява, за съжаление. Валежите също.Правителството трябва спешно да вземе мерки за стимулиране на икономичното капково напояване, дори и за малките семейни земеделски стопанства.Отдавна отмина времето, когато земеделците поливаха по вади и по канали.СПИРАНЕ ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИТЕ, УСИЛЕНО ЗАЛЕСЯВАНЕ И КАПКОВО НАПОЯВАНЕ - това може да ни спаси, България да не се превърне в пустиня!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След един месец ще реват,че реките придошли и отнесли реколтата им!Това е ПРИРОДАТА,неподвластна на НИКОЯ партия и върхушка,за щастие!
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука производството и земедилието отдавна са "***"!!
68
0
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
изсичането на горите наистина е главния проблем за глобалното затопляне, а не парниковите газове. В България покрай съсипване на животновъдството горският фонд има естествен прираст. Вярно че не са борове, а някакви подобия на дървета но пак е нещо. И другото което е, не мисля че дори и 100% от територията да я залесят ще има ефект, все пак България заема много малка площ от целия свят, проблемите са Русия, Бразилия, САЩ, Китай...
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 69ПРОСТАК
66
7
 
15
 
! Отговори
ББ преди 11 години
А у нас един единствен човек нанесе за 3 години щети за поне 20 млрд. евро и кво от туй?
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев е виновен!
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбия разчита много на царевицата и при липсата на напояване реколтата ще е катастрофално ниска. България пък продължава да изсича горите си с темп, с който след 20 години ще остави страната без гори на практика.
63
5
 
7
 
! Отговори
аркан преди 11 години
Босна ,косово сърбите те тия и без пожарите са си изгорели.
62
2
 
2
 
! Отговори
до геноцида. преди 11 години
Кои ще трябва пак да пребиваме.
61
7
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
При нас в България не е сушата не е и триглавата ламя!Празноглавата ламя е!