Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Той беше командир на американския космически кораб "Аполо 11"
26 авг 2012 09:22, Елка Василева
398
Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната
Нийл Армстронг малко след разходката си на Луната. Снимка: Reuters

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.

Армстронг претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето. Причина за смъртта му са били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха близките на астронавта.

Като командир на американския космически кораб "Аполо 11" на 20 юли 1969 г. той стана първият човек, стъпил на Луната.

Нийл Армстронг ще остане в историята с първите си думи, произнесени, след като стъпил на лунната повърхност: "Това е една  малка крачка за човек и огромен скок за човечеството".

Космическата експедиция на "Аполо 11" до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва Асошиейтед прес. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на "Аполо 11" прекараха общо 3 часа на лунната повърхност. Задачата им бе да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки.
 
"Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това", заяви Армстронг в едно от интервютата си, посочва АП.

Лунната разходка, според АП, беляза победата на САЩ в космическата надпревара по време на Студената война. Тази надпревара започна на 4 октомври 1957 г., когато СССР изведе в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

През 2009 г., по случай 40-годишнината от първия полет на човек до Луната, Армстронг нарече надпреварата в космическите изследвания "мирно състезание между САЩ и СССР, което позволи и на двете страни да поемат по магистралата на науката, познанието и научните изследвания".

Година по-късно Нийл Армстронг изрази загриженост от космическата политика на администрацията на Барак Обама, която според него е прехвърлила ударението към частната инициатива в овладяването на космоса. В изявление пред Конгреса на САЩ Армстронг изтъкна, че се отнася "със значителни резерви" към новата космическа политика на САЩ.

Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г. на повърхността на земния спътник стъпиха общо 12 американски астронавти.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече Нийл Армстронг "един от най-големите американски герои - не само на нашето време, а на цялата ни история", предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мацка, дай да ти го отперя и да мирясаш...
334
1
 
2
 
! Отговори
мацката преди 11 години
стъпил е ,да ама не - измамници а иначе - жалко е че умират хора
333
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да прав си, света се промени. Русия се разпадна, загуби космическата надпревара и все по отчеттливо го прави, назадва с десетилетия технологично, икономиката на Русия се базира на износ на полезни изкопаеми, но нищо не се произвежда. Изобщо са догонващи в много отношения страна.Ей така се променя света фактологично :).
332
4
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
С кви факти заливаш бе, дървена главо - освен вестникарски клишета и американска помия от 60-те години с нищо друго не заливаш..То кво ли можеш да измислиш с полирания си мозък освен да повтаряш до пълно вцепенение туй , което си чел в американски вестници от 68-*** година..Долу горе там си закъсал в развитието си и ти ,щом ти се струва ,че върхът на технологиите е да произвеждаш хамбургери и кока кола.Извади си главата от американския г-з в който си я заврял и виж - светът много се е променил..
331
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве това руските *** са уникални животни :). Ти го заливаш с факти които са в пъти в полаза на САЩ или разликата между сащ и русия е в десетилетия, но не в полаза на рападналия се съюз за сметка на обединените щати, а те си говорят ли говорят глупости. То не е лесно да тропаш с краче и да се мъчиш да говориш така, че да те припознават като велика сила. Велика ама според вестник дума иначе ...
330
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90% от полетите с модули за МКС са извършени със совалки, руснаците са извели само двата свои модула, единият от които е стар варел - дублиращия модул на Мир.*** обяснявай на целия свят колко са се прецакали, че са се доверили на Шатълите.Ъи се оказа най-големия спец по извеждане на товари в околоземна орбита, зае..
329
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай ги произвеждат, по технология и патент на ....а познай де...не не на Руски компании :))Нарича се аутсорсинг, разбира се това е дума непозната за теб и твърде сложна, но всеки добър мениджър знае какво е . Русия, купува електроника от Индия, плаща на бритиш петролиум да им вади нефта и газа, купува телефони компове коли и т.н. от цял свят. През това време се занимават с пиене на водка и варене на компоти зад блока както са го правили руските крепостни селяни.Русия какво произвежда...:))
328
3
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Анонимни *** май се изчерпахте вече - почнахте да се повтаряте с тъпотиите си..Ама то е нормално за *** като вас да твърдят,че е нормално, "технологични титани" като американците да подсмърчат и да се молят като *** на друга държава да ги повози из космоса.Те и телефони и компютри вече не могат да правят ,ами ги купуват от китайците..Произвеждат само такива "високотехнологични" продукти ,като хамбургери и шербет...
327
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факан, САЩ не са рекли не са качили оръжие, гледам и кюросити качиха ей така без совалки :)На руснаците им остана да гледат как частните компании в САЩ качват кисели краставички и водка по добре от тях, а НАСА се занимава с къде къде по велики научни неща :).Ама то да си руски *** не е лесно.
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факания, ако руснаците искаха да докажат, че могат да правят совалки трябваше да вкарат хора вътре, правиш ли разликата или само си говориш ..трябваше и Буран да го пазят в хале което да не се самосрути убивайки повече руснаци отколкото американци в совалките. Ей това е издънка тук на земята да ти личи гигантското технологично назадване в много видове техники и технологии, като самолети, телефони, компютри, коли и т.н.
325
3
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Хаха,щели да изкарат оръжия - с кво ще ги изкарат бе тъпчо - освен пак да се примолят на руснаците, те до МКС не могат да отидат ако ония не ги закарат.А за Гагарин - ако щеш вярвай - ама никой по целия свят досега не е посочил нито една улика,че руснаците са излъгали за космическата си програма, а за "лунната епопея" на пиндосите, доказателствата,че лъжат са много повече от техните "доказателства",че са били там.И още по-зле ще става щото машината за печатане на долари се счупи...
324
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я по добре кажи какви доказателства има, че Гагарин е бил на борда на Восток 1 :))Или трябва да вярваме на честните му сини очи?
323
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не 15, а 23 години разлика.
322
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, така подвиха опашки американците, че СССР се разпадна и загуби сферите си на влияние, а руснаците изостанаха с още 10 години.Знаеш ли кога беше последния полет на совалка и кога на буран?Има 15 години разлика. Ако САЩ искаха, отдавна щяха да са изкарали оръжия в космоса.
321
2
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Че те за кво не са излъгали - цялата им история е низ от лъжи и подлости - ама кво очакваш от държава основана от бандити, престъпници ,авантюристи и всякакви преследвани от закона *** от Европа и целия свят - те това могат и това правят - лъжат,убиват и грабят по целия свят..
320
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 11 години
САЩ излъгаха целия свят че са кацали на луната.Както и за 11 септември,и за Пърл Харбър,и за това че са демокрация............
319
2
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
***, руснаците направиха Буран ,само за да покажат на пиндосите,че номера който бяха намислили няма да мине - те си мислеха да изкарват ядрено оръжие в космоса и от там да заплашват целия свят..Просто им показаха дебелия и ония подвиха опашки.Набутали се били за два - ами тъпите пиндоси се набутаха за 102 докато им уврят главите -кой е по-*** а? И ква е файдата от тях - ще ти кажа - нула, ЗЕРО - само загуби и то не само пари - 14 души утрепаха с тия совалки - това е резултата...
318
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудно как гениалните руснаци не те послушаха, а трябваше и те да се набутат за два Бурана, за да разберат колко погрешна концепция е това... За съжаление това им струваше доста рублички, хвърлени на вятъра и накрая дебилната им империя се разсипа на съставните си части.
317
2
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Хахахахааа, само за този коментар можеш да получиш нобелова награда за тъпоумие и дебилство - ти тая совалка я изкара каруца бе! И като нямаше совалки кой построи "Мир" ***? Да не би неговите модули да ги мятаха с прашки и катапулти? И совалката сама ли излита - тя няма ли ракета носител? Само,че на Протон целия товар е ПОЛЕЗЕН , а при совалките едни 100 тона само ги разкарват нагоре надолу - затуй свършиха парите и ги спряха - щото цялата им пара е през свирката.Продължавай да духаш флейтата
316
2
 
6
 
! Отговори
до 371 преди 11 години
А ти, ***, наясно ли си, че Протон извежда товар, а совалката закарва този товар, разтоварва го, обработва го и т.н. Едното е катапулт, който изстрелва пакет с багаж, другото е космически кораб с всичко необходимо за превозване, разтоварване, разопаковане и сглобяване?