Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна

От ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните
Обновена: 27 авг 2012 17:15 | 27 авг 2012 17:15, Елка Василева
75
Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна
Човечеството може да бъде принудено да мине на вегетарианска диета. Снимка: архив, Reuters

Недостигът на вода влияе на производството на храни и може да има драстично въздействие върху хранителните навици на нарастващото население на планетата. През 2050 г., когато се очаква населението на Земята да достигне 9 милиарда души, водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Сега хората получават 20 процента от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.

Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм. Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведката столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, учени от 120 страни. Те ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.

В доклада шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход. Недостигът на вода се усеща осезаемо тази година заради сушите в САЩ и в Русия.

Предупрежденията на учените идват в момент, когато неправителствената организация Оксфам и агенции на ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните.

Цените на основни хранителни суровини като царевицата и пшеницата нараснаха с близо 50 процента на международните пазари от юни насам, което е породено от сушата в САЩ и Русия и от слабите мусонни дъждове в Азия. Над 18 милиона души вече са изправени пред сериозни проблеми с недостига на храни в района на Сахел в Африка.

Според Оксфам недостигът на храна и покачването на цените на хранителните продукти ще имат опустошаващо влияние върху развиващите се страни, които разчитат много на внос на храна, в това число и в части на Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток. Недостигът на храни през 2008 г. стана повод за бунтове в 28 държави по света, припомня в. "Гардиън".

Приемането на вегетарианското е само един от начините за разрешаване на проблемите, породени от недостига на вода и на храни. Експертите от Швеция препоръчват да се изхвърлят по-малко храни и да се повиши търговията между страните, страдащи от хранителен дефицит, и страните, задушавани от хранителен излишък.

Девет милиона души по света вече гладуват, а 2 милиарда страдат от недохранване, посочват учените. Те подчертава, че колкото и парадоксално да изглежда, три тенденции бележат нарастване по света - недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 11 години
Тази конференция е знак за нашите зърнопроизводители и търговци да вдигнат цените поне с 30 %. Все пак трябва да се подготвят за 2050 година, че не се знае знае ли се.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведката столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, учени от 120 страни. Те ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.И какъв е смисълът от подобни конференции, събрали се група учЕни да си полафят, похапнат, попийнат на държавни разноски и накрая да излязат с някоя декларация. Ах гиди сопата...
24
2
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
а те учените как си го представяха до сега?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ С ПО +10 ДЕЦА СА АФРИКАНЦКИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ.... ОСТАНАЛИТЕ НОРМАЛНИ ХОРА СЕ ЗАДУШАВАТ ОТ ТЯХНАТА НАРАСТВАЩА ПОПУЛАЦИЯ.... АЗ ГЛЕДАХ ПОПУЛАЦИЯТА НА ИНДИЯ МИНАЛАТА ГОДИНА БЕШЕ 1 МИЛИАРД И 200 МИЛИОНА СЕГА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЗА ЕДНА ГОДИНА......... ИЗВОДИТЕ ОСТАВЯМ НА ВАС... А ЗА АФРИКА ДА НЕ ГОВОРИМ
22
2
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Е че и ние за същото де, то в тая криза за какво друго
21
2
 
4
 
! Отговори
антрополога преди 11 години
Диплодокът Фидосова трябва да даде пример на българския народ
20
10
 
3
 
! Отговори
до 16 от славянин преди 11 години
В голяма заблуда си ''антроположе'', това са само хипотези базирани на погрешни (съзнателно или несъзнателно) теории за произхода на човека! Дарвинови фантасмагории! Според Учителя Петър Дънов не човек е произлязъл от ***, а обратното - маймуните са деградирали човеци! Има достатъчно литература по въпроса, но трябва да се интересуваш и да четеш!
19
4
 
3
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Ама момчета аз исках да кажа едене. Вие какво си помислихте? :)
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може може,развъждайте още ***.Африка и Индия нарастват с 70 000 000 души годишно.Тва са 35 000 000 тона хляб всяка година в повече.Отделно другата храна.След 10 години сумите ще са милиард след още 10 години още няколко милиарда.Каква площт трябва да отгледа 20 000 000 000 тона зърно годишно?Не спирайте да ревете за семействата цветнокожи с по 10-20 деца.Ако имаха поне малко съзнание различно от микроб никога нямаше да имат повече от 1 дете.Но не би.Да му мислят разумните.Ония не могат.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИ ВИНОВНИ СА ЕВРЕИТЕ ПАК.... ТЕ ОБРЕКОХА НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ СУМАТИ НАРОДИ.... ХОРАТА СА ГЛАДНИ ЗАРАДИ ГНУСНИТЕ ПОДЧОВЕШКИ ЕВРЕИСКИ ИНТРИГИ(ТЕЗИ ДНИ ГЛЕДАМ ДА НЕ ГИ РЕДЯ МНОГО НО НЯМА КАК СЛЕД КАТО ПРАВЯТ ВСЕ НЕЩА ДЕТО ЗАСЛУЖАВАТ НАЙ МАЛКО ДА БЪДАТ РЕДЕНИ)
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако работата стане напечена отивам на село да сея домати и да гледам кокошки. Ние сме една шепа народ, земята ни е богата. Само да не ни нападнат африканските и азиатските скакалци. Достатъчно е, че *** ни оглозгаха ушите. Затова никакъв шенген
15
5
 
1
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Гледам, че за нула време се събраха около 10 гласа.Мисля, че 10 на 3 е достатачно. Живея в София. Ако сте съгласни пишете.Искаме да го заснемем с камера да е по интересно.
14
10
 
7
 
! Отговори
антрополога преди 11 години
месото осигурява неободимото количество протеини за най мощната машина в нашия организъм мозъка без него нямаше да евоилюраме до тук/ако хапвахме растения все още щяхме да сме по дърветата :)))))
13
1
 
2
 
! Отговори
brigante преди 11 години
ще ядем пържени медузи със салата от водорасли :)))
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да му мисли Фидосова
11
2
 
15
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Е,няма да станем 9 милиарда.Ще пуснат нов вирус или нова война
10
3
 
4
 
! Отговори
negramoten sym преди 11 години
ne plashete HORATA ima edna 4yma tova sa AMERIKANCITE njama otyrvane ot tija gadove benzina stana troen zaradi tjah i dryg narod da gladyva
9
7
 
8
 
! Отговори
веган преди 11 години
Ох, как ми се прияде една сочна пържола след тази статия, да е ароматна и да пуска сосче
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като всеки ***, мексиканец, индиец, бразилец, китаец, африканец, арабин, южноамериканец и т.н. и т.н. има по 10 деца!!!Малко ограничение много лесно е да имаш 10 деца и да чакат за помощи!!!!!
7
11
 
11
 
! Отговори
славянин преди 11 години
''Заплашен от вегетарианство''!? Така разсъждават ''хищниците''! Вегетарианството е част от спасението на света! Аз съм почти вегетарианец от ноември месец 1993 година и се чувствам много по-добре от преди тази дата!