Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна

От ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните
Обновена: 27 авг 2012 17:15 | 27 авг 2012 17:15, Елка Василева
75
Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна
Човечеството може да бъде принудено да мине на вегетарианска диета. Снимка: архив, Reuters

Недостигът на вода влияе на производството на храни и може да има драстично въздействие върху хранителните навици на нарастващото население на планетата. През 2050 г., когато се очаква населението на Земята да достигне 9 милиарда души, водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Сега хората получават 20 процента от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.

Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм. Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведката столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, учени от 120 страни. Те ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.

В доклада шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход. Недостигът на вода се усеща осезаемо тази година заради сушите в САЩ и в Русия.

Предупрежденията на учените идват в момент, когато неправителствената организация Оксфам и агенции на ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните.

Цените на основни хранителни суровини като царевицата и пшеницата нараснаха с близо 50 процента на международните пазари от юни насам, което е породено от сушата в САЩ и Русия и от слабите мусонни дъждове в Азия. Над 18 милиона души вече са изправени пред сериозни проблеми с недостига на храни в района на Сахел в Африка.

Според Оксфам недостигът на храна и покачването на цените на хранителните продукти ще имат опустошаващо влияние върху развиващите се страни, които разчитат много на внос на храна, в това число и в части на Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток. Недостигът на храни през 2008 г. стана повод за бунтове в 28 държави по света, припомня в. "Гардиън".

Приемането на вегетарианското е само един от начините за разрешаване на проблемите, породени от недостига на вода и на храни. Експертите от Швеция препоръчват да се изхвърлят по-малко храни и да се повиши търговията между страните, страдащи от хранителен дефицит, и страните, задушавани от хранителен излишък.

Девет милиона души по света вече гладуват, а 2 милиарда страдат от недохранване, посочват учените. Те подчертава, че колкото и парадоксално да изглежда, три тенденции бележат нарастване по света - недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
18
 
! Отговори
Къро преди 11 години
То па тия, дето се тъпчат с разни мършляци, ако мислят, че това е месо... Да му мислят мършоядите! Аз от 10 г. не съм вкусвал месо и всеки ден тичам по 10 км. Два дена в седмицата плувам по 3 км. кроул и съм на 58 г. Когато се тъпчех с месо, на 45 г. вече ме ноляха разни стави, имах високо кръвно и наченки на диабет. То не е лошо и малко да намалее населението на земята - много *** се наплоди напоследък!
45
1
 
2
 
! Отговори
nerven преди 11 години
nemoga da rAZbera kade e toq nedostig na hrana i voda.kato vlezna v nqkoi hipermarket kato BILLA mi okapvat ligite ot tolkoz mnogo so4ni mryvki,za syjalenie oba4e nedostiga e samo v djoba mi....ta misalta mi e 4e i sled 500 godini da e koito ima pylen djob 6te ima i sit stomah,kvo se opitvat tuka da ni promivat mozacite samo s vreli nekipeli
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
холестерола беше демомизиран преди 20 години, всеки с 3 гр мозък поне, не вярва на тая тъпотия вече, най-евтино е да се хранят *** (размножаващите се хора) със семена - от царевица брашно, олио и фруктозен сироп, от пшеница брашно, от соя олио, и всичко това ГМО, а пък после ще им вземем парите с лекарства и лекари, все повече пари ще даваме за здравеопазване и все по-болни ще бъдем
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хем гладни хем се множат като хлебрки, как става тоя парадоксвегетариянството за съжаление е вредно в дългосрочен план, или по-скоро веганството, парите ще отидат за здравеопазване - до 2030 г САЩ ще харчат 300% от днешния БВП за здравеопазване - главно диабет и ССЗ, от храненето с царевичен сироп, пшеница и разстителни масла във всякакви химически комбинации, просто населението трябва да намалее 10 пъти, не знам като е толкова трудно как се размножаваме толкова успешно
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не ни плашат , ние за 23г. преход свикнахме на лишения , глад и мизерия. Да му мислят богатите страни които са свикнали на охолен и разпуснат живот.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 42:АМ НЕ ИЗЛИШНИ СТЕ САМО ВИЕ И ВАШИТЕ ДРУГАРИ ХАМЕРИТАТА.... ЗАРАДИ ВАС НЕДОСТИГА ХРАНАТА МАМКА ВИ.......
40
1
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев до 45 преди 11 години
Добре бе пичага мислиш че някой ще го чете това всичкото ако искаш да те чуят кажи нещо кратко и ясно ,ако искаш да пишеш много - стани писател
39
1
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
В това сигурно има доза истина , обаче никога няма да повярвам, че като мощен страничен ефект от вегетарианството не се цели да се живее по-дълго например средно по 90 години от които 83 без сериозни болести - понеже на политиците не им излизат сметките за здравното и пенсионното осигуряване. Същите *** ни ги пробутаха и за щастливите кокошки и "играещите прасета", някои иска да живеем по-дълго по-здрави като намалим "масовия" холестерол от яйцата и свинското, за да можем да бачкаме по-дълго.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ КАТО СМЯТАМ ЧИСТО МАТЕМАТИЧЕСКИ,ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е ЗА 8,5 МИЛИАРДА В МОМЕНТА!
37
3
 
4
 
! Отговори
Евреин преди 11 години
Значи са излишни милиард китайци и още толкова индийци!?
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лъжат,мама им ...,чифутска.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Бойко като каза да садите картофи се дуехте, нали?Човека ви даде приятелски съвет, послушайте го.
34
2
 
1
 
! Отговори
Капка преди 11 години
Не знам от какво е заплашен света, но понякога идва в повече на бременните жени, които неволно виждат такива снимки.. Имайте милост :)
33
1
 
0
 
! Отговори
антрополога преди 11 години
До славянин след 65-те си години тялото ти ще усети липса на вещества но ще е късно/природата си знае работата/
32
1
 
1
 
! Отговори
Мръвка преди 11 години
Дания е страната със най голяма консумация на месо в света средно по 146 килограма на човек на година. САЩ - 125 кг. на човекБългария - около 45 кг.
31
1
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Винаги съм се дразнел от мрачните прогнози за бъдещето, където питейната вода винаги е в недостиг и това предвид, че 70% от земната повърхност е покрита от соленоводни океани...Оставяме настрана факта, че солената вода може да бъде превърната в питейна чрез обработка, което в световен мащаб може да е скъп процес, но с напредъка на технологиите този проблеми може да бъде решен.
30
7
 
7
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Щом човек не желае доброволно да стане вегетарианец ще бъде принуден насила да го направи - НЕБЕТО си знае работата!
29
5
 
9
 
! Отговори
AFRIKA преди 11 години
Крадци - АМЕРИКА и ИЗРАЕЛ .....Да се унищожат за да има храна за всички
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфффффу че лицемерие! Все едно и сега не пукат хората от глад... Следователно след време ще е по-голямо "числото" и пак толкова ще им пука!
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ли преяждане и изхвърляне на храна ще падне на конференцията в Стокхолм по този случай :))))