Германското правителство одобри забрана на евтаназията с комерсиална цел

Германия остава враждебно настроена към асистираното самоубийство
30 авг 2012 17:52, Елка Василева
3
Германското правителство одобри забрана на евтаназията с комерсиална цел
Заседание на германския парламент. Снимка: архив, Reuters

Германското правителство одобри поправка в законодателството, забраняващо евтаназията, според която бизнесът с асистиране на смъртноболни да се самоубият  вече ще се разглежда като престъпление, съобщи ДПА.

Поправката, която все още предстои да бъде приета от парламента, идва четири години, след като защитник на правото на евтаназия започна да предлага помощ на пациенти във Федералната република, за да сложат край на живота си срещу 8000 евро.

През 2009 г. съдебните власти в страната постановиха, че Рогер Куш, получил прозвището "Д-р Смърт", не извършва престъпление, но въпреки това не му позволиха да регистрира фирмата си в Германия.

Макар в Холандия и Швейцария да са легализирани някои форми на асистираното самоубийство, Федералната република остава враждебно настроена към него, давайки за пример евтаназията на пациенти в психиатрични клиники и хора с увреждания по времето на нацизма. Вместо това страната направи подобрения в палиативната медицина и в приютите за умиращи.

Законопроектът, който затваря вратичката в законодателството, открита от Куш, предизвика бурни дебати в парламента. Според критици той скрито легализира евтаназията в случаите, при които помагащите за нея не са водени от финансови
подбуди.

Законопроектът предвижда наказание до три години лишаване от свобода и парична глоба за онези, които предлагат евтаназия срещу пари или уреждат пътувания с такава цел до страни като Швейцария. Мярката обаче изрично не засяга роднини и приятели на лицето, планиращо самоубийство. Различните църкви в Германия също заеха позиция против евтаназията, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Свидетел преди 11 години
Мой близък, болен от рак в последна фаза със страшни болки имаше нужда от спешна медицинска помощ. Обадихме се и дадохме подробно описание за болестта и състоянието му. Някак си по телефона усетих след споменаване на думата рак, че няма да изпратят линейка. Чакахме час и звъннахме пак и така четири пъти, когато в полунощ все пак дойдоха. Лекарката почти се скара, че за такива случаи няма смисъл да ги разхождаме... Това е вид евтаназия от страна на държавата към осигурявалите се...
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ако реша да го направя за да си спестя страдания от неизлечима и тежка болест,ще го направя тка или иначе.Но мисля,че е по-добре да го направя в болница с достойнство,отколкото да се разбия на паваж пред блока.Пък и кой е казал,че задължително трябва да е смъртоносна болест.Ако ме обхване тежка депресия също бих се вйзползвал.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първият евтанизиран немец беше в България! 15 опита за да си замине безболезнено!