Нови сблъсъци пред посолството на САЩ в Кайро

Протести срещу американския антиислямски филм в Ирак
Обновена: 13 сеп 2012 13:14 | 13 сеп 2012 12:29, Елка Василева
23
Нови сблъсъци пред посолството на САЩ в Кайро
Протестите в Кайро. Снимка: Reuters

Сблъсъци пред посолството на САЩ в Кайро избухнаха отново тази сутрин. Египетските сили за сигурност се опитват да отблъснат протестиращите от американската дипломатическа мисия, предаде ИТАР-ТАСС.

Заради новите протести тази сутрин бе напълно блокирана за автомобилния транспорт крайбрежната улица "Каср ал Айни", която свързва центъра на Кайро с отдалечени квартали на египетската столица. Протестиращите направиха жив щит на магистралата и не пускат полицейски коли. Един автомобил, който все пак успял да си пробие път сред тълпата, е бил подпален от младежи, съобщава египетското издание "Ал Яум ас Сабиа".

Вълненията в Египет започнаха във вторник, когато бе разпространена новината за американски филм за пророка Мохамед, който оскърбява чувствата на мюсюлманите. Демонстрантите настояват САЩ официално да се извинят за филма.

Още по темата

Днес в сблъсъците пред американското посолство между силите за сигурност и демонстрантите са ранени 13 души, предаде ДПА. Полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и изстрели във въздуха. Общо пострадалите при последната вълна от насилие са 26, сред тях и полицаи.

Египетският президент Мохамед Морси подчерта в телевизионно изявление, че подкрепя мирни протести, но е категорично против нападения срещу хора или посолства, предаде Ройтерс.

По повод на антиамериканските протести в Кайро и в Бенгази Морси каза, че свободата на мнение, на протести и на изразяване на позиции е гарантирана, но осъди остро нападения срещу частна и държавна собственост или дипломатически мисии. Той обеща, че властите в Египет ще защитят чужденците и осъди убийството на посланика на САЩ в Либия.

Стотици привърженици на шиитския духовник Муктада Садр пък протестираха днес в иракския град Наджаф срещу заснетия в САЩ антиислямски филм, който предизвика насилието срещу американското консулство в Бенгази и смъртта на посланика, предаде Франс прес.

Протестиращите, обградени от силите за сигурност, скандираха враждебни лозунги срещу САЩ и Израел.

В Наджаф, едно от светите места за шиитските мюсюлмани, се намира мавзолеят на Али - централна религиозна фигура за тази религиозна общност.

Изключително влиятелният имам Муктада Садр настоя правителството да извика посланика на САЩ в Ирак и да му поиска обяснение за причините за полемиката, предизвикана от филма "Невинността на мюсюлманите". Садр поиска също Багдад да ограничи достъпа до Ирак за всички американски граждани. Той призова парламента да гласува закон, забраняващ на Ирак да поддържа връзки със страни, в които са били обиждани пророкът Мохамед и ислямът. Радикалният имам поиска от християните по света "да отрекат актове като този филм".

Филмът, сниман в САЩ, чийто автор се представя като Сам Басайл - вероятно псевдоним, представя исляма като "раково образование".

По време на протест във вторник през нощта пред консулството на САЩ в Бенгази въоръжени мъже атакуваха сградата. При нападението загинаха американският посланик Кристофър Стивънс и още трима служители.

По нареждане на президента Барак Обама са засилени мерките за сигурност в американските посолства и консулства по цял свят. Обама се е обадил на лидерите на Египет и Либия, за да се увери, че ще бъдат взети допълнителни мерки за сигурност за охрана на американските дипломатически мисии и персонал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Повечето от коментиращите са доста субективни, гредащи само от една страна. Истината е, че Израел има право на държава и това е мястото на тяхната държава изконно тя си е тяхна. Второ, филмът е провокация с цел конфликти. Трето, сега мюсюлманите са изостанали от нас, те нямат секуларизация както при нас, т.е. светско и духовно управление, Коранът отрича свестката форма на управление. Четвърто, през Средновековието те са имали откриватели преди нас, защото Александрия е била средище на науката.
13
1
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 15В ислямският свят науката е била на по-високо ниво от това на Европа - арабските цифри с които днес водим всички сметки,т.э. математиката!В медицината имат титан,който се почита и от европейската медицина - Авицена!В науката за вселената,още преди Коперник,Галилео Галилей и Джордано Бруно един мюсюлмански владетел е имал астрономическа обсерватория в средна Азия! И т.н. и т.н.Науката винаги е била подтискана от религиозните догми през средните векове,независимо къде!Всяка раса е имала
12
3
 
5
 
! Отговори
СМЪРТ НА АЛ КАЙДА преди 11 години
СЕГА Е МОМЕНТА СИРИЙСКАТА АРМИЯ ДА ПРИКЛЮЧИ С БАШИБОЗУКА НА ЕРДОГАН И КИЛЪРИ!
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, какъв антиислямски филм?!?!?! Стига глупости! Нападение с жертви срещу дипломатическа мисия..... Това може да го направи само една сбирщина животни, без грам мозък. Малко ли антихристиянска пропаганда бълват тия неандерталци? Вземи сега тоя Томахоук.... само това ги лекува!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко си ***.....
9
2
 
2
 
! Отговори
до11 преди 11 години
ами да те светна ли нещо,досега такъв филм не е правен нито от нас,нито от тях,защото за тях Иисус е свят пророк и никога не биха си позволили да го обидят,кой ли знае защо филми се правят само за Мохамед?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
совободата на словото е по-важна, да правят каквито искат филми за Христос и Буда, да видим кой ще се върже, мюслитата живеят 500 години назад, те минават по същия път, просто са изостанали, друг въпрос че САЩ нарочно провокират и поддържат ислямистки движения за да има напрежение, страх и пари за войни
7
6
 
6
 
! Отговори
Марто преди 11 години
Това също така е чиста провокация, мръсни номера за да могат американци еврейските да изнервят хората....
6
5
 
10
 
! Отговори
Марто преди 11 години
Американците веднъж за винаги трябва да бъдат сложени на мястото си и да спрат да се мислят за недосегаеми. Всеизвестно е, че Америка е една изкуствено създадена държава пълна с европейски престъпници.... Какво ли ще се случи ако целия Мюсюлманински свят се обедини против Америка? Да видим тогава кой от кого ще се пази. Обеден съм че Русия и Китай ще стоят настрани!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тея кво чакат още та не са го опаткали посланника? Всички американски и еврейски посланници по света да ги изтрепят, това ще е само малка част от разплатата за престъпленията им!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3та световна война
3
5
 
8
 
! Отговори
Антимюслем преди 11 години
Тия диваци бесни ще захапят дървото много здраво , *** побърканите ***.
2
7
 
17
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Предлагам всички тарамбуки спешно да си заминат от Европа и САЩ и да си отидат при Пророка и Аллах,щом не им харесва....а не да ми строят джамии и да ми ходят с бурки.След като си емигрирал в една Държава си длъжен да приемаш нейните правила...
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ония кривоносите сега са мразени навсякъде по света ,след 20г.ще бъдат гонени навсякъде по света и освен от тясната си *** дупка никъдепо севта няма да си показват носовете.