Обама и Ромни спориха за икономиката и здравеопазването

Състоя се първият предизборен диспут на двамата кандидат-президенти
4 окт 2012 07:34, Елка Василева
16
Обама и Ромни спориха за икономиката и здравеопазването
Барак Обама и Мит Ромни. Снимка: Reuters

Барак Обама и Мит Ромни спориха по програмите си за данъчната система и здравно осигуряване в първия си предизборен диспут в Денвър, щата Колорадо, пет седмици преди президентските избори в САЩ, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Диспутът бе посветен на вътрешната политика и икономиката. Модератор бе водещият от телевизия Пи Би Ес Джим Лерър.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни остро реагира на "неточните атаки" по проекта му за данъчна политика от съперника си демократ Барак Обама, който пък го обвини, че дава заден ход по свои предишни изказвания, предаде Франс прес.

 "Практически всичко, което той каза за данъчния ми проект, е неточно", каза Ромни при обтегната размяна на реплики. Републиканският кандидат заяви, че не става дума да се намаляват данъците с 5 трилиона долара, както твърди опонентът му демократ и обеща, че проектът му няма да влоши огромния бюджетен дефицит на САЩ.

 "В продължение на 18 месеца той водеше кампания по данъчния си проект, а сега, пет седмици преди изборите, казва "забравете това" по повод голямата си идея", иронизира го Обама.

Президентът също така заяви, че програмата на Мит Ромни за съкращаване на дефицита без увеличаване на данъците ще доведе до драстично намаляване на разходите в образованието и здравеопазването.

 "Ако имате толкова небалансиран подход, това значи, че ще съкратите рязко инвестициите ни в училищата и образованието. Конкретно това означава 30-процентно съкращение в програмите за хората от третата възраст в старческите домове, за децата инвалиди и това не е правилната стратегия", заяви Обама.

Барак Обама припомни във встъпителното си изказване икономическата криза, която е заварил при идването си на власт през януари 2009 г. и изтъкна, че оттогава са създадени 5 милиона нови работни места в частния сектор.

Според бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни обаче икономиката на САЩ е изминала "безплоден път".  "Възгледите на президента са много сходни с тези, които той имаше, когато се кандидатира преди четири години - за по-голяма администрация, с повече разходи, повече данъци, повече регулации", заяви Ромни.

Той припомни числа, които според него показват некомпетентността на сегашната администрация в икономиката, по-специално бюджетния дефицит, който остава над 1 трилион долара въпреки обещанията на Обама да го намали наполовина.

 "Когато влязох в Овалния кабинет, ме чакаше дефицит от над 1 трилион долара. И ние знаем откъде се беше получил", заяви Обама. Той не спомена поименно предшественика си Джордж Уокър Буш, но говори за "две войни, изплащани на кредит, две схеми за фискални подаръци, които не се финансираха".

Темата за здравните осигуровки доведе до друга остра размяна на реплики, когато Ромни потвърди волята си да анулира въведената от Обама през 2010 г. здравна реформа. "Ироничното е,че видяхме как този модел работи съвсем добре в Масачузетс", отбеляза Обама, имайки предвид щата, чийто губернатор е бил Ромни.

В отговор Ромни обвини Обама, че е наложил реформата единствено с подкрепата на Демократическата партия, докато той е работил както със съпартийците си, така и с демократите.

Двамата кандидати започнаха дебатите почти шеговито. Когато Обама поздрави съпругата си Мишел за 20-годишнината от сватбата им, която се пада днес, Ромни се пошегува колко романтична е тази вечер с него и Обама. Мишел Обама и съпругата на републиканския кандидат Ан Ромни седяха на първия ред в залата на диспута.

Като цяло диспутът бе лишен от тежки словесни удари и духовити коментари. Двамата кандидати използваха факти и числа и изпадаха понякога в технически подробности за излагане на позициите си и изтъкване на различията си.

За Ромни диспутът е може би последна възможност да обърне тенденцията на изоставане от Обама в проучванията на обществените нагласи както на национално ниво, така и в ключово важни щати.

Това бе първият от трите планирани 90-минутни телевизионни диспути между Обама и Ромни през този месец. Кандидатите за вицепрезидент Джо Байдън и Пол Райън ще дебатират веднъж на 11 октомври, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
- Ще защитвам еврейските интереси и изсраел.- И аз естествено ще ги защитавам.- А аз още повече.- Аз специално, още и още повече.- Аз пък, казвам пред народа, че за разлика от теб ще защитавам еврейските интереси!- Знаеме ги ние колко си ги защитавал в Масчузет, и ние ги знаеме тези работи!- Че това е антисемитизъм - леди и джентълмени, - антисемит!- Ааа, отричаш холокоста! Бял дявол! Хитлер!
13
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
ОБАМА!!!!!!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Марси Рийс преди 11 години
България и САЩ споделят дългогодишна история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и съвместни дейности. Нашата съвместна работа, както на двустранна основа, така и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия, Косово допринесе за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят и ценим високо подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Северна Африка и Близкия Изток.Българи, следете претендентите за президентския пост на САЩ и следете с внимание техните послания! Ние споделяме еднакви ценности и сме два братски народа, които ще пребъдат във вековете! Винаги може да разчитате на нас! Между другото Бойко, мини през посолството за да ми докладваш какво си свършил днес! Предишния посланник за какво те направи министър председател? Само мачлета и телевизии работа за пет пари не свърши през тези години!
11
1
 
2
 
! Отговори
Буш преди 11 години
Гледайте ги какви палячовци са! А аз си бех е*ати пича!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сектантът или африканецът ще оглави САЩ? Целият свят тръпне в очакване!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От думите на този човек излиза, че денят на Страшния съд е насрочен за 2016 г.Това ще е последната година от управлението на Ромни в случай, че бъде избран за президент на САЩ. Освен това през този период Америка възнамерява да завърши втория етап от своята противоракетна отбрана (ПРО)."
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Збигнев Бжежински, по-рано вярващ в глобалното доминиране на Америка в света, написа нова книга, в която кардинално изменя своя подход към световната политика. В произведението си той твърди, че само Обама може да спаси Америка от тази пропаст, в която тя може да падне. Бжежински се придържа в своя стил както обикновено основно към геополитическата терминология. Но не е изключено той да осъзнава опасностите на политиката всичко или нищо."
7
1
 
0
 
! Отговори
поредната бутафория преди 11 години
"В турските медии остана почти незабелязана една значима новина. Хенри Кисинджър (на снимката) в неотдавнашното си турне в кулоарите каза на премиера на Турция следната фраза: Те искат да предизвикат Трета световна война, те искат всичко или нищо.За това писа големият турски вестник Hurriyet, позовавайки на източник от труското правителство."
6
1
 
1
 
! Отговори
Illuminat преди 11 години
Актьори! :)
5
5
 
1
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
Значи е нещо подобно на България.Ако си беден и се разболееш сериозно или получиш инфаркт няма да ти продадат къщата... Щото ти никога не си имал къща.Екстра са си американците.По принцип едно общество няма нужда от болни хора нали така?Хуманни нехуманно това е самата истина.За грижата към едно парализирано дете отива целият живот енергия и време на родителите му.И техният живот "умира" заедно с неговия.Кое е по-добре?Всички да страдат много или само един...?
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям спор спориха - само дето нямат ни здравеопазване ( сите *** от рак или дрога), нито икономика ( само печатница за пари)!Та, за какво спореха?
3
9
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
До разбирачите по американските въпроси:Здравната система в САЩ е в частния сектор изцяло, което значи че няма никакви безплатни или гарантирани държавни, окръжни или общински болници. Здравните застраховките за много скъпи и не покриват всичко. Имам близки приятели със здравословни проблеми които за късмет си изплащат болнолечението на вноски. Иначе, един инфаркт и като не можеш да платиш - няма проблем, продават ти къщата.
2
6
 
4
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Нали гледаш, че само взимат кредити за войните и не им се връщат. Един вид затъват още повече :Д:Д
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хамериканците не ги мисля, ще спретнат някоя война и ще се оправят.Врагове бог дал.Ние да му мислим, че ако при тях беше много добре и положението се влоши у нас, винаги е било зле и се влошава скоростно.