Пуснаха втората линия на газопровода "Северен поток"

Тръбопроводът е пример за ефективно сътрудничество между ЕС и Русия
8 окт 2012 17:55, Елка Василева
20
Пуснаха втората линия на газопровода "Северен поток"
Пуснаха в експлоатация втората линия на "Северен поток". Снимка: архив, Reuters

Втората линия на газопровода "Северен поток" бе пусната в промишлена експлоатация, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Церемонията по пускането на линията на тръбопровода се състоя на компресорната станция Портовая.

Втората линия с мощност 27,5 млрд. кубични метра годишно бе пусната в експлоатация в присъствието на ръководителите на консорциума Nord Stream: председателя на борда на акционерите, бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, управляващия директор на Nord Stream Матиас Варнинг и президента на Газпром Алексей Милер.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати обръщение към участващите в церемонията, в което се подчертава, че "Северен поток може да удовлетвори нарастващите потребности на Европа от енергийни ресурси. Газът ще се доставя пряко, по най-краткия маршрут, свързвайки най-големите руски газови находища в
европейските пазари без рискове, свързани с транзита – стабилно и без сривове. Ние гарантираме това".

Милер отбеляза, че пускането на втората линия на газопровода на 8 октомври е своеобразен подарък за автора на идеята - президента Владимир Путин, който вчера отпразнува 60-годишния си юбилей. Милер припомни, че инициатор на проекта за преки доставки на газ в Европа бе Владимир Путин, който по това време беше държавен глава.

"Северен поток" е пример за ефективно сътрудничество и доверие между ЕС и Русия", посочи Шрьодер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В посланието настоящият канцлер Ангела Меркел отбеляза, че "Северен поток" нагледно е показал как държавата и бизнесът могат, дори излизайки от пределите на няколко страни, да станат равни партньори в едно конструктивно и продуктивно цяло. С право можем да се гордеем с този истински европейски съвместен проект", се допълва в обръщението на Меркел до участниците в церемонията по откриването на втората линия на "Северен поток".

За строителството на двете линии на газопровода бяха използвани 199 755 тръби с дължина по 12 метра и тегло около 24 тона. "Северен поток" е проектиран без междинни компресорни станции и всяка от двете линии се състои от три секции с различна дебелина на стените, съответстваща на работното налягане в газопровода по маршрута от Русия до Германия.

Първата линия на съоръжението бе пусната в експлоатация през ноември 2011 година, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснаха Втора линия, но тя заобикаля България и минава през Румъния, щото Бойко е хитър и са ни вкусни гнусните,тлъсти американски ***.И бръщолеви еврейски приказки"ние ще сме независими от Газпром".***!Почти целия ЕС и Германия най-вече си "вързаха гащите" със сигурен газ, пък ние сме "независими" и лайнарите ще ни копаят шистов газ, за да ни тровят или ще чакаме измишльотината "набуко"дето и вие не си вярвате.Даже няма да дадем на Путин за Южен поток да мине, щото сме хитри.***
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИЯ Е ОБРАЗЕЦ НА НЕЗАВИСИМОСТ , ДЕМОКРАЦИЯ ! Важно е да cме далеч от Русия, да ни казва БРАВО баба Клинтон, а съвсем не е важно народа ще получава евтин газ или не. Хай де да спретнем още един гей-парад, пак Браво ще ни кажат!!!*** народ сме...
15
1
 
6
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Немците си имат смесено дружество с руснаците , Българите ги хранят с американска пропаганда. И коя е по добра икономика Българската или Германската. Въпроса е изгода за България не за САЩ господа ГРОБАРИ (ГЕРБ) то ясно че на вас ви плащат за това но щастлив ли е Българинът
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
както казваше сугарев,шриодер е руски шпионин.ше ги питам аз германците кога полша,румъния,българия и др подобни пуснат на пазара евтиния,екологочен,неизчерпаем шевронски шистов газ.даааам.....
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОСТОВ , ти не знаеше ли за тази ВТОРА ДИРЕКТНА линия на " Северния поток" .Не ги ли предупреди да са " независими ", както дрънкаше на Българите.Смяташ , че сме простаци ?Ти си имал твои лични облаги , гадини ... не ви пука за България ..
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бийко Набуков , сии какво правят Германците ?Англичаните и те ще прокарат ДИРЕКТЕН. Северен Поток от Руснаците !!!Ние от къде - до къде ще копаме ?Костовчееее колко си умно , с тия остарели номета ??
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За строителството на двете линии на газопровода бяха използвани 199 755 тръби с дължина по 12 метра и тегло около 24 тона. става въпрос за сериозна инвестиция !
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те си правят далаверите.А ние се дупим ли дупим.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малеее ама как така , ДИРЕКТНО ?От Русия до Германия ? Не, ама не разбрахте ли какво каза Костов , нема да правим завои към Русия , ние сме независими !Бойко зави към Турция , с един куршум 2 заека , хем каквото те искат - ще чакаме .., ама първо искаме Мюсолманизирана България.!!! И Бойко работи по независимоста. Страх да те хване .
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газът от Русия е два вида:За Европа - доставя се пряко, по най-краткия маршрут, направо от руски газови находища към европейските пазари, без рискове, свързани с транзита!За нас - от руските находища газът минава през хиляда посредника, на които ние плащаме с крайната цена като потребители.
7
2
 
14
 
! Отговори
хм, преди 11 години
Руски газ за Европа е конструктивно и продуктивно дело. При това без рискове, свързани с транзита!Но, руски газ за България е вмешателство, зависимост, комунизъм. Е, сега Европа го закъса под ботуша на комунистическия газ!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ima zapis na koito Podrisov kazva 4e 6 miliarda e po-malko ot 4 miliarda.po podobie na tazi negova TALAGENTNOST utre ste naredi na negovite pudristi da ni razkajat 4e rastoianieto ot ruskite gazovi izto4nici prez Germania e po-malko ot razstoianieto prez 4erno more ili turskata zemia.a na bas 4e e taka. o4akva se vsi4kata mangalska zgan koiato krade v Evropa da bude izpolzvana da ko'pa kanafkata za traga ot deutscheto do bankiato , podrisov podrisov podrisov arestuvai Borisov
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейците ни вземат за абсолютни ***!Те си прокарват тръби за снабдяване с руски газ,а на насни обещават един гол, надървен с идеята да вземем газ от майната си!Ето днес пуснаха втора тръба по "Северен ПОТОК",а Великобритания има идея да пусне трета тръба за снабдяване на Албиона директно!
4
1
 
15
 
! Отговори
футурист преди 11 години
Ако в България няма АЕЦ, няма газопроводи свърващи източна със западна Европа, то тя става полигон за всякакви експерименти, но не и за живот!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ваньо Мавъра и неговата престилка Иван Иванов,който е "сведущ"по всичко свързано с българската външна и вътрешна политика и икономика,заедно с Тиквата да бъдат съдени за непрестанните им напъни,че България не трябва да ползва руската газ и суров петрол,да търсят начини за дисертификация,докато "ГЛУПАВИТЕ"западняци черпят руските ресурси и ни се надсмиват!Не му стига на магарето / България/кластатано го нападнаха и конските мухи!Не стига,че сме най-бедните в Европа,ами се и дървим на Русия!
2
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ей,прости германци. Не отидоха в Грузия да си "докарат" азерски газ ,ами "остават" под руска газова "зависимост". Кой като нас. Ще направим такава "диверсификация"на газовите доставки ,че провалим руските имперски интереси. Ще си докараме газ от Катар ,от Азербайджан ,от Туркменистан ,но...през Турция.Коджакафалии.
1
1
 
25
 
! Отговори
славянин преди 11 години
В Яндекса четох, че се обмисля и възможността за трета и четвърта тръба, като едната щяла да захранва Обединеното кралство, били водени преговори вече между Русия и Великобритания по въпроса, работят хората, не се дърпат като магарета на мост като нас под натиска на САЩ!