Венецуела преизбра за президент Уго Чавес

Той е с четвърти шестгодишен мандат
8 окт 2012 07:28, Петя Славова
105
Венецуела преизбра за президент Уго Чавес
Уго Чавес благодари на избирателите си за подкрепата. Снимка: Reuters

След 14 години на власт президентът на Венецуела Уго Чавес е преизбран на поста за четвърти шестгодишен мандат. Това сочат предварителните официални резултати, обявени от Националният избирателен съвет, предаде ДПА.

Чавес е подкрепен от 54,42 процента от гласувалите, докато съперникът му от опозицията Енрике Каприлес е получил подкрепата на 44,97 на сто от гласовете, показват данните след преброяване на 90 процента от бюлетините. "Благодаря на многобичания ми народ", заяви Чавес в социалната мрежа Туитър малко след огласяването на резултатите.

Според председателя на Националния избирателен съвет Тибисай Лусена избирателната активност е била 81 процента, а изборите са протекли спокойно, без смущения.Ако окончателните резултати потвърдят победата му, 58-годишният Чавес ще встъпи в длъжност на 10 януари догодина.

"Някои казват, че съм тиранин", каза Чавес след като пусна бюлетината си в Каракас. "Който иска процъфтяваща и зряла демокрация, да дойде във Венецуела", добави той. Кандидатът на опозицията Енрике Каприлес призна поражението си.

"За да знаеш как да печелиш, трябва да знаеш как да губиш", заяви Каприлес пред поддръжници в щаба на кампанията си. Искам да поздравя президента, добави той. Кандидатът на обединената опозиция се обърна към Чавес с думите: "Това е страна с две визии, а да бъдеш добър президент означава да работиш за единението на всички венецуелци".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
23
 
! Отговори
Здравеопазване преди 11 години
Информативно без да се политизира, но е истина, че откакто Уго Чавес е на власт и вкара кубински лекари и специалисти в здравеопазването то е меко казано на висини пред нашето "демократично"Замяната на лекари, срещу петрол и заплащането, което е меко казано добро вдигнаха нивото на здравеопазването в страната и това е една от причините да го изберат пак!(не случайно кубински лекари се натискат за Венецуела, плаща се в EUR и то около 800 EUR за лекар в селски район)Има хъс човека и прави!
39
1
 
9
 
! Отговори
Demokrat преди 11 години
Mnozina neznaqt nishto a pishat. Nai-dobroto za Venecuela e Ugo Chaves...Edinstveniq lider koito kaza NE na vmeshatelstvoto vav vatreshniete raboti na edna strana... Opitite na USA da go svali zasega sa bez uspeh dori i s izceniraniq miting prez 2002 kogato zagivat neviini...tova e lider koito darji na stranata si ! Nqma nishto obstho s komunizma...ne v tezi prestavi koito vseki misli... Na tova neobrazovano naselenie koeto jivee v kolibki po golqmata 4ast ot nego osven tejka raka za reformi dr
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейчето от добро семейство остава в опозиция и ще действа подмолно, където е и силата му.
37
2
 
16
 
! Отговори
До 39 преди 11 години
Опозицията набира сила и да неминуемо ще дойде ден, в който ще спечели и отново всичко ще стане "демократично" - високи цени, класово разделение, безработица и всички "демократични" екстри, а после отново президент със социални убеждения, просто живота е такъв. А тук, на раята и знаят само устата.Не съм комунист, а реалист и за толкова години съм се нагледал на различни правителства с различни обещания, но йок на свършената работа.Там поне ударно стандарта се вдига!
36
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината от Венецуела не иска Чавес за президент, опозицията набира сила и комунето надали ще изкара този мандат...Справка предишните вотове за Шавес:)))))))
35
1
 
25
 
! Отговори
? преди 11 години
до 37 абе пич ако здравеопазването и образованието са ти безплатни имаш най-ниските цени на горивата в света ниски цени на храните осигурена работа със стабилни доходи ще искаш ли да ти докарат демокрация от американски тип?
34
12
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Даммм "нямат кой знае каква почва" американските интереси във Венецуела, затова за десния кандидат са гласували 45% от избирателите. Айййй тъпо *** може да напише подобна глупост
33
2
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Айде вземи да прочетеш преди да говориш наизуст, че освен Wikipedia и ДнесБГ има и сайтове, като BBC и CNN и международни наблюдатели, които твърдят противно на товето виждане.Самата опозиция признава поражението си и достойно поздравява опонента си нещо, което колкото и да четеш няма да научиш никъде, а именно - достойнство и чест, това са едни характеризиращи латинска америка черти, които роб, като теб няма да оцени и след още 500 години робство с извинение.
32
1
 
16
 
! Отговори
От 33 преди 11 години
По отношение на частният сектор, то той е ограничен главно до малък и среден бизнес и за него данъците са кошмарни и за това всеки предпочита да започне работа в държавата ( селско стопанство, производство и прочие)Престъпността е един от най големите бичове там, но законодателството е безкомпромисно.Корупцията се вихри най много сред полицейските служители и тези на гише, но всеки строй си има плюсове и минуси, за там живеещите засега всичко е в плюс въпреки недостатъците.
31
1
 
20
 
! Отговори
До 31 - преди 11 години
Изборите не са били манипулирани.Не е само до цените на елементарните потребителски нужди, а и до начин на мислене за едно общество.Самият Каприлес е представителя на едрият бизнес и американските интереси, които вече нямат кой знае каква почва там и повярвай ми са истинска опозиция.Живея тук, а не там защото работя в момента тук иначе заплатата средната в публичният сектор не е 600 EUR а около 450 EUR!Цените на всички стоки са буквално символични и държавата дотира почти всичко + бедните!
30
2
 
29
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Еми що да не го изберат хората ,след като им осигурява ниски цени и спокоен живот. Дреме им на венецуелците че го критикуват САЩ ,комунист бил ,диктатор бил, ала бала. Нашите политици като са големи демократи и ги тупкат по рамото (и по дупето) на нас да не ни е по-леко? Вадят ни душите с увеличени цени на, лекарства на, храна на ,ток на всичко. Вече никой не вярва на лозунги и празни приказки за демокрации, всеки си вярва на портфейла.
29
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уго поне е решил да се прави на демократичен и за товае е спечелил само с 54%, т.е. вотът е бил само леко манипулиран колкото да спечели, но в същото време уж да има опозиция.Обаче реално сигурно поне половината венецуелци са против режима.
28
6
 
0
 
! Отговори
tishko преди 11 години
До Анонимен 21това със средната работна заплата не знам откъде го измисли....Ето ти извадка от wikipedia - "About 30% of the population of the country live on less than US $2 per day"Това, че някакъв *** субсидира така брутално петрола и тока не ги прави толкова по-богати и щастливи
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека Американския ботуш никога повече не тъпче Венецуела! VENCEREMOSANDANTE HUGO RAFAEL CHAVEZ FRIAS
26
2
 
13
 
! Отговори
Разобличителя преди 11 години
Браво Чавес,мачкай кръвожадните капиталисти.
25
0
 
4
 
! Отговори
Бравос преди 11 години
Ел Коменданте,бащата на народите.хахахаха
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, че бензина им е евтин, евтин е, ама за сметка на това си имат режим на тока и на водата. Да ви изглежда познато? И при нас през 80-те беше така, ама имаше и 3 към 1, т.е. ту имаш ток, ту нямаш. Е, много ли ви беше готино да дебнете тока и да горите бушоните, защото всичките комшии са си пуснали пералните по едно и същото време и системата прегрява? Мен хич не ми беше забавно.
23
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не се и съмнявам. То и Бай Тошо винаги го преизбираха и то забележете с 99,9 %! С две думи фарс и театър зо прид свито. Уж венецуелците са имали право на избор и доброволно са решили да е Уго.
22
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Попитали чавес - ще има ли нов презеденг - ако ме изберет ще има - казал Чавес, а ако не ме изберет ще остане стария президент
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да беше останала там като е толкова хубаво