Опозиционери готвели в Русия силов преврат с пари от чужбина

Според следствието плановете били за масови безредици с погроми и палежи
Обновена: 19 окт 2012 15:06 | 19 окт 2012 09:02, Елка Василева
50
Опозиционери готвели в Русия силов преврат с пари от чужбина
Извеждат константин Лебедев от следствието. Снимка: Reuters

Руският печат информира за ареста на Константин Лебедев от опозиционното движение Ляв фронт, съратник на неговия лидер Сергей Удалцов. По данни на следствието двамата са планирали тази есен да организират в Москва и други руски градове масови безредици, съпроводени с "насилие, погроми и палежи", в които да въвлекат 35 хиляди души. Същото се казва и във филма на телевизия Ен Те Ве "Анатомия на протеста-2", върху който всъщност се базира обвинението, посочва "Комерсант".

Филмът бе излъчен в началото на месеца, преди 60-годишния юбилей на президента Владимир Путин и предизвика скандал.

Според авторите опозицията в Русия готви силов преврат, платен с пари от чужбина, и депутати от управляващата партия "Единна Русия" сезираха прокуратурата.

Още по темата

Руският наказателен кодекс предвижда за организатори на масови безредици до 10 години затвор, но според закона подготовката на тежко престъпление се наказва най-много с половината от максималната присъда; съответно лицата по делото може да получат до пет години лишаване от свобода, уточни ИТАР-ТАСС във връзка с обиски в жилищата на опозиционери.

Арестуван бе само Лебедев, активист на Руското социалистическо движение. Удалцов бе пуснат срещу подписка, а третият обвиняем - активистът на Левия фронт Леонид Развозжаев, още не е открит, напомнят вестниците.

Въз основа на видеозаписи от филма следствието твърди според "Комерсант", че шефът на комисията по отбрана в грузинския парламент Гиви Таргамадзе и консулът на Грузия в Молдова Михаил Иашвили трябвало да връчат на тримата разследвани 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, "за финансиране на погроми" в Русия.

Удалцов отрича да се е срещал с грузинския депутат. Иашвили отказа да говори пред "Комерсант", а Таргамадзе от няколко дни не вдига телефона, пише изданието.

В съда, потвърдил вчера ареста на Лебедев, бяха прочетени показанията на един от авторите на филма, който получил записите "на улицата от неизвестно лице с грузинска националност". Вчера обаче говорителят на федералното следствие Владимир Маркин заяви, че клипът е записан от тайните служби, добавя "Комерсант".

Следственият комитет съобщи, че записът е автентичен и не е монтиран, когато наказателното дело вече бе образувано, пише "Росийская газета".

Пристигнал вчера в съда, "за да подкрепи морално своя помощник", лидерът на Левия фронт заявил пред журналисти, че арестът на Лебедев е манипулация, "за да го натиснат (. . .) и да му покажат, че Удалцов го е продал, а сам той се разхожда свободен".

Удалцов добавил, че още от сряда го следели 6-7 души, а в следствието бил разпитван "за организиране на тренировъчни лагери за подготовка на терористи". Той разказал, че обсъждал на лагери със свои сподвижници от провинцията проблеми на опозиционното движение. Но "ако това са лагери за подготовка на терористи, аз съм Осама бин Ладен", коментирал лидерът на Левия фронт.

Федералното следствие все още не обяснява произхода на видеозаписа, а в интернет са качени кадри, доказващи според опозицията, че не е автентичен, пише "Московский комсомолец".

Един "момент два пъти се появява в кадър, но е озвучен по различен начин", а човекът, разпознат от следствието като Удалцов, има "нос и форма на черепа, които съвсем не приличат на удалцовските", пояснява вестникът.

"Започва кампания за борба с инакомислещите и опозицията. И стилът на изявленията, и действията на властта напомнят сталинщината и периода на репресии от миналия век", коментира наказателното преследване на Удалцов и съратниците му правозащитникът Валерий Боршчов, цитиран в "Новие известия".

Той припомня новоприетите в Русия "строги закони за митингите и клеветата", също и готвеното разширено законово тълкуване на понятието държавна измяна. Общественикът прогнозира "още в най-скоро време масови арести на политически опозиционери", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Брях,нашите медии най после пуснаха нещо,за което още преди много месеци писах,а именно че НАВАЛНИ,УДАЛЦОВ,НЕМЦОВ И ОЩЕ МАСА БАНДИТИ ПРОДАДОХА РОДИНАТА СИ НА СРЕЩАТА СЪС СТАРАТА ПИРОСТИЯ КЛИНТЪН ЗА ЖЪЛТИ КОПЕЙКИ!!!ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА РОДИНАТА ИМА САМО ЕДНО НАКАЗАНИЕ - СМЪРТ!!!НАШИТЕ ПОЛИТБАНДИТИ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ ПРЕДАВАТ И ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ И В ИМЕТО НА СВ. БОРИС 1 ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ,КАКТО СВ.БОРИС Е НАКАЗАЛ ПРЕДАТЕЛИТЕ БОИЛИ!!! КАК? В ИСТОРИЯТА ЯСНО Е УКАЗАНО КАК Е ПОСТЪПИЛ С *** БОИЛИ
40
0
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Ква е тая твойта фикс идея, че е нормално и полезно управлението да се сменя постоянно. Промит мозък. Че чак се и възмущава, ако не е така.... Леле..... Айде тогава нека дадем за пример твойте идоли - Републиканците и Демократите, които си имат по 3-4 клана, които се сменят вече 150години. Кенеди се опита да промени нещата, ама бързо се разправиха с него...
39
4
 
0
 
! Отговори
До Справедлив преди 11 години
Какво - Предателство срещу родината се наказва чрез СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛ! Я, смени алкохола или го намали! За какво предателство става въпрос тук? Путин и Медведев вече поредни 4 години си разменят местата, за да имат ВЛАСТ! Местните хора, да не би да пасат ТРЕВА или да я ПУШАТ? Разбира се, че те виждат това, и го усещат, и го разбират... Да видим, на следващите избори кой какъв ще е. Я си представи,че у нас стане така? Направо ще изтрият България от лицето на Земята!
38
2
 
0
 
! Отговори
Една преди 11 години
Какво е да вдигнеш 35 000 души на протест, в сравнение с цялата страна?Там и сега си цари комунизма, но в по-различна форма.За съжаление, човека ще лежи в затвора, докато власти-мащите се наживеят във Власт, Охолство и Богатство!
37
0
 
2
 
! Отговори
един руснак преди 11 години
Той припомня новоприетите в Русия "строги закони за митингите и клеветата", също и готвеното разширено законово тълкуване на понятието държавна измяна. ами това е много добре !
36
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Evreite ot Durjavnija Departament pak se izduniha.
35
0
 
10
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Когато Навални и Удальцов организираха така наречените "протести" писах че двамата са се срещнали с дъртата американска пиростия Клинтън и са набелязали плана за повторения на събитията в Египет,т.э. предали са своята родина,както Ленин я предаде на ционистите през 1917 г. и направи преврата с помоща на кайзерова Германия!В newsland.ru/ писах че предателите на Родината трябва да се наказват с най тежкото наказание и сега отново поддържам това мнение!!!Те предадоха и продадоха Русия
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключително гениален ход от срана на Путин беше и подписването на закона, който позволява на всички чуждостранно-финансирани отганизации в Русия да бъдат третирани като Чудждестранни агенти (Каквито са и в действителност)- нещо което трови Русия от десетилетия, а именно всички тези финансирани агенциики, радиа, вестници и т.н от страна на САЩ. Милрди долари годишно напускат САЩ по посока Русия с надеждата да я дестабилизират, но досега тези опити са били чисто прахосване на пари....
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-малко американско(западно) влияне в една страна, толкова по-светло и проспериращо бъдеще ще има тя. Неслучайно Путин изхвърли "Американска агенция за международно развитие" (USAID) от Русия като мокър пес... Самото й име е олицетворение на америкаснката наглост и подлост, която упражняват върху повечето държави. Чрез такива организации, също и Фонда за подпомагане на Демокрацията (поредната американска глупост) се финансират всякакви безредици и какво ли не в тези държави....
32
0
 
25
 
! Отговори
Башар преди 11 години
Смачкай плъховете ,Путин !!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да има втори преврат и втори СССР организиран от магаренцата.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПИШЕШ ЕТНИЧЕСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ! ЗАЩОТО ИНАЧЕ ИЗМАМНИЦИТЕ СЕ КРИЯТ!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу Вашингтонсия Централен Комитет на Либералите!Долу Сините Комисари на ЕС на Партията!
28
0
 
12
 
! Отговори
НЕЧОВЕЦИ преди 11 години
Май втора октомврийска революция са мечтали т.нар.опозиционери терористи.Кои са ИМЕНАТА НА "РУСКИТЕ"БИЗНЕСМЕНИ В ЧУЖБИНА?ЗНАЕМ КОЙ СПОНСОРИРА ДА ТЕКАТ РЕКИТЕ ОТ КРЪВ НА 20 МИЛИОНИ РУСКИ ДУШИ ПРИ ОКТ.РЕВОЛЮЦИЯ,ПАК СЪЩИТЕ,НИМА МОЖЕ ДА ИМА СЪМНЕНИЕ.
27
0
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Ха ха ха,драги анонимен 19,мечтаеш да се лее руска кръв ,ама Путин не дава затова го мразиш.И какъв Сталин те гони бе,Удалцов на собствената си сватба е носил тениска с образа на Сталин,пиши му едно писмо,"че Путин бил като Сталин"да го зарадваш.
26
0
 
2
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Имам предвид анонимния талибан-демократ 21!
25
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Анонимния талибан-демократ да спре с наркотиците, защото менталните му халюцинации ще го накарат да завърши живота си в някоя психо клиника!
24
0
 
22
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Световното чифутство винаги е работило и винаги ще работи за унищожението на Русия и винаги ще си намира сподвижници вътре в самата нея! Справка - революцията през 1917 година! Само че Русия я пазят ОТГОРЕ защото духовното възкресение на човечеството ще започне от тея и по тази причина тя е най-важната страна в света!
23
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само че е пич, ами е сигурно единствения мъж сред политиците! Той за разлика от нашите мутри и неговите предшественици не позволява на ЕС и САЩ да му бъркат по дупките(т.е. вътрешните работи) и управлява ресурсите в полза на сраната си.Нашите си дадоха не само централите, земята, парите и хората ами и гащите си свалят за пари и власт.
22
2
 
37
 
! Отговори
тя преди 11 години
ПУТИН Е ПИЧ!!!