Опозиционери готвели в Русия силов преврат с пари от чужбина

Според следствието плановете били за масови безредици с погроми и палежи
Обновена: 19 окт 2012 15:06 | 19 окт 2012 09:02, Елка Василева
50
Опозиционери готвели в Русия силов преврат с пари от чужбина
Извеждат константин Лебедев от следствието. Снимка: Reuters

Руският печат информира за ареста на Константин Лебедев от опозиционното движение Ляв фронт, съратник на неговия лидер Сергей Удалцов. По данни на следствието двамата са планирали тази есен да организират в Москва и други руски градове масови безредици, съпроводени с "насилие, погроми и палежи", в които да въвлекат 35 хиляди души. Същото се казва и във филма на телевизия Ен Те Ве "Анатомия на протеста-2", върху който всъщност се базира обвинението, посочва "Комерсант".

Филмът бе излъчен в началото на месеца, преди 60-годишния юбилей на президента Владимир Путин и предизвика скандал.

Според авторите опозицията в Русия готви силов преврат, платен с пари от чужбина, и депутати от управляващата партия "Единна Русия" сезираха прокуратурата.

Още по темата

Руският наказателен кодекс предвижда за организатори на масови безредици до 10 години затвор, но според закона подготовката на тежко престъпление се наказва най-много с половината от максималната присъда; съответно лицата по делото може да получат до пет години лишаване от свобода, уточни ИТАР-ТАСС във връзка с обиски в жилищата на опозиционери.

Арестуван бе само Лебедев, активист на Руското социалистическо движение. Удалцов бе пуснат срещу подписка, а третият обвиняем - активистът на Левия фронт Леонид Развозжаев, още не е открит, напомнят вестниците.

Въз основа на видеозаписи от филма следствието твърди според "Комерсант", че шефът на комисията по отбрана в грузинския парламент Гиви Таргамадзе и консулът на Грузия в Молдова Михаил Иашвили трябвало да връчат на тримата разследвани 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, "за финансиране на погроми" в Русия.

Удалцов отрича да се е срещал с грузинския депутат. Иашвили отказа да говори пред "Комерсант", а Таргамадзе от няколко дни не вдига телефона, пише изданието.

В съда, потвърдил вчера ареста на Лебедев, бяха прочетени показанията на един от авторите на филма, който получил записите "на улицата от неизвестно лице с грузинска националност". Вчера обаче говорителят на федералното следствие Владимир Маркин заяви, че клипът е записан от тайните служби, добавя "Комерсант".

Следственият комитет съобщи, че записът е автентичен и не е монтиран, когато наказателното дело вече бе образувано, пише "Росийская газета".

Пристигнал вчера в съда, "за да подкрепи морално своя помощник", лидерът на Левия фронт заявил пред журналисти, че арестът на Лебедев е манипулация, "за да го натиснат (. . .) и да му покажат, че Удалцов го е продал, а сам той се разхожда свободен".

Удалцов добавил, че още от сряда го следели 6-7 души, а в следствието бил разпитван "за организиране на тренировъчни лагери за подготовка на терористи". Той разказал, че обсъждал на лагери със свои сподвижници от провинцията проблеми на опозиционното движение. Но "ако това са лагери за подготовка на терористи, аз съм Осама бин Ладен", коментирал лидерът на Левия фронт.

Федералното следствие все още не обяснява произхода на видеозаписа, а в интернет са качени кадри, доказващи според опозицията, че не е автентичен, пише "Московский комсомолец".

Един "момент два пъти се появява в кадър, но е озвучен по различен начин", а човекът, разпознат от следствието като Удалцов, има "нос и форма на черепа, които съвсем не приличат на удалцовските", пояснява вестникът.

"Започва кампания за борба с инакомислещите и опозицията. И стилът на изявленията, и действията на властта напомнят сталинщината и периода на репресии от миналия век", коментира наказателното преследване на Удалцов и съратниците му правозащитникът Валерий Боршчов, цитиран в "Новие известия".

Той припомня новоприетите в Русия "строги закони за митингите и клеветата", също и готвеното разширено законово тълкуване на понятието държавна измяна. Общественикът прогнозира "още в най-скоро време масови арести на политически опозиционери", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
29
 
! Отговори
досетлива преди 11 години
Защо е всичко това?Просто- заради - богатата на суровини страна.Ще дойде време да се водят войни за тях.Това вече се прави в доста страни близко до нас.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен.Най големите издевателства ги правят американците.Те постоянно избиват мирно население.уж без да искат,уж Алкайда,уж мусулманско брадство.А стига сте обвинявали все Русия.По голяма гад от САЩ и Изрел няма.И друго САЩ и Русия винаги са били в добри отно6ения.Студени войни и тен подобни глупости, само заблуждават населението.Ако вси4ко на планетата е 4естно,няма да има велики сили,а вси4ки ще са равни.Затова имитират 2 лагера,за да има съревнование.Вси4ко е обратно на това което ни пок
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БАЧКАТОР Искаш да кажеш че въпросните бизнесмени са нещо род с нашите "българи" Соломон Паси и Николай Младенов ?
18
0
 
31
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
"трябвало да връчат на тримата разследвани 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, "за финансиране на погроми" в Русия."===================Руските бизнесмени да не би случайно да са сънародници на Майкъл Чорни и да изповядват една такава религия с свързана с обрязване ? Хич ама хич не вярвам да са етнически руснаци.
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Удалцов само като му видиш мутрата и ти става ясен като прочетена книга!
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, като говорите за Русия и имате предвид комунисти- образовайте се малко и прочетете,ч е комунизма е създаден от евреи (Маркс и Енгелск).Русия НЕ е комунизъм, Русия е богата и щедра страна с велика история и народ.Това, че са имали управници,подкупени като нашите от евреи не я прави "лоша" страна и народ.
15
7
 
14
 
! Отговори
БРАВО 16 преди 11 години
Ще те допълня: на времето Горбачов беше купен от евреите и по тяхна заръка разедини страната си.Той позволи на евреите да плащат на наемни предварително надрусани муджихидини да извършват зверствата в Чечения.Сталин също добре платен от евреите, за да смаже Хитлер,като в същото време поради страх от саботажи ако някой му намекне,че в някой ГАРНИЗОН има един с друго мислене-Сталин е изпращал друг гарнизон да избият всички от заподозрения гарнизон до крак!Собствената си армия и то не веднъж!
14
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евреите мира нямат, а, Путин, сън не ги лови и на теб ти пратиха "опозиционери" като в Сирия.ДАВАЙ ПУТИН, МАЧКАЙ ЕВРЕИТЕ !!! ТИ СИ НОВИЯ ХИТЛЕР!
13
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейски заговор с цел докопване до природните богатства. По хронология: Березовски, Ходорковкси, сега Удалцов. Между другото, прабабата на последния е еврейка Розалия Залкинд (Землячка) погребана е в Кремълската стена. По нейна заповед са избити сто хиляди руснаци в Кримския полуостров, като в голяма част от разстрелите е участвала лично. Защо М. Олбрайт със сълзи на очи каза, че не е справедливо една страна(Русия) да има такива несметни богатства? Защо по време на изборите за президент миналата година баба Клинтънка беше в Литва и от там командваше така наречената опозиция, в която наляха милиони долари с цел да предизвикат безпорядък? И човек сериозно може да се замисли за психическото здраве на управляващите най-големия арсенал от оръжия, при това атомни, на какво са разчитали? Та представянето на желаното за реалност си е типична психиатрична диагноза. И след като подполковника спечели безапелационно, за отмъщение бабето дойде в милата ни мамковина за 5(пет) часа. 1(един) час да припомни на бб, че го държат с компромати и да му набие канчето да спре АЕЦ Белене, и 4(четири) да види любимите им ***.
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давай Путин качи ги на въжето на Червения площад, и там да висят 3 дена за да може да ги вижда всеки, и тогава да видим дали на някой въобще ще му мине през ум да прави революция :)
11
2
 
43
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Браво на Путин!! Истински патриот на страната си! Така се защитава държава от продажници и проводници на чужди интереси! А ние ги избираме да ни управляват!
10
1
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Бог е обещал на тези които вярват в Него да управляват Новия свят,служат на Мамона,не на Бог.
9
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 11 години
E kvo li ne pravat za da saborat rusia ame ne stava to ne beha oranjevite revolucioneri to ne beha prikazki za manipolirani izbiro kvo ne beshe ama naroda kato e za vlasta nema sabariane
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Революциите" на бившите соц.страни, продадени от Горби, арабските "революции", прездизвикваното в Сирия и Иран, Афганистан, това, което става на север, в океана, а никой не говори за него, има една цел - заграбване на Русия.България обезлюдена е удобната площадка за война, за износ на грабено от черноморските пристанища.Намират се няколкостотин, които срещу пари, продават майка си!Япония, Китай, Индия..."Съвет за сигурност", управляван от Турция - маша на САЩ.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един път , два пъти , три ... Ами научиха се да си пазят ресурсите. Все пак имат добро разузнаване . То е толкова ясно че се плаща яко , толкова е прозрачно . Но и Путин ги държи Американците в щах , Един път им повярваха и сега няма да се дадат.Де да имаше едно Българско правителство да защити националните интереси ?
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
погледнете нашата мила родина. тя е идеален пример за това какво се случва с държавата и народа когато подобен преврат минава успешно. под прикритието на чудните лозунги за демокрация и човешки права ни се натриса купено правителство, което от първия ден на управлението си започва да се занимава с геноцид на собствения си народ. при нас тоя номер мина без всякави проблеми, защото матрияла е такъв. а в русия матрияла вече знае че ако дойдат на власт подобни хора ги чакат пак приключения като в 91г. така че разликата е в матрияла. ние не можем да се отървем от нашите кръвопийци а руснаците успяха.
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само смърт за тия ***, дедите им оставиха костите си в защита на Руската земя, а тия алчни я продават за шарени хартийки.
4
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия е толкова апетитна хапка с нейните ресурси,всички искат да добият ресурсите и на нищожна цена.И "нежните революции" струват много пари за да постигнат тая цел,но постигнат ли,парите ще се избият стократно от концесионни договори.
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"силов преврат с пари от чужбина" да ама руснаците вече го ядоха големия и то няколко пъти в своята история. Всички вече знаят че така наречените революции, войни, атентати и т.н. са правени с помоща на предатели и пари от запада. Ето за това за Путин гласуваха 60-70%. Народа се събуди и все съдбата си в свои ръце. И тоя път никой няма да позволи да разрушат Русия за няколко кирливи долара. Така че всичките предатели по затворите и мачкане, мачкане и пак мачкане на всякакви там опозиции и революции.
2
5
 
44
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Путин, мачкай ***! Прати ги в Сибир да шият дрехи иначе ще унищожат Русия!