10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?

Семействата на жертвите все още задават въпроси за операцията на спецчастите
Обновена: 24 окт 2012 15:58 | 23 окт 2012 14:35, Елка Василева
206
10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?
Навършват се 10 години от терористичния акт на Дубровка. Снимка: архив, Reuters

Десет години след вземането на близо 1000 заложници в театъра край метростанция Дубровка в Москва, при което загинаха 130 души, сред които и българката Емилия Узунова, семействата на жертвите продължават да си задават въпроси за спорната операция на специалните части, които използваха силно отровен газ.

"Защо властите не преговаряха с терористите? ", продължава да се пита Наталия Курбатова, която е загубила 13-годишната си дъщеря Кристина в тази трагедия.

"Все още не знам от какво е умряла. Намерихме я в морга в деня след нападението", каза Курбатова, цитирана от Франс прес.

Над 900 души, повечето дошли да гледат музикалния спектакъл "Норд-Ост", бяха пленени от чеченска терористична група вечерта на 23 октомври 2002 г.

Три години след като Владимир Путин започна в края на 1999 г. втората война в Чечения, групата от 40 нападатели - 21 мъже и 19 жени настояха за изтегляне на руските войски от тази република и заплашиха да взривят театъра. Обсадата на театъра продължи два дни и три нощи.

"Седяхме неподвижно по креслата пред превърнатия в обща тоалетна вмирисан трап на оркестъра, изтощени след три дни без храна и вода, чакахме атаката на специалните части като единствен начин да се освободим от този кошмар", разказа Олег, който е бил сред заложниците.

Заложническата криза приключи с щурм на специалните части, които вкараха във вентилационната система мощен химически агент, чийто състав продължава да е неизвестен.

Заложените в театъра бомби бяха обезвредени, а терористите - избити, някои от тях докато са били упоени от газа.

Газът обаче е предизвикал и смъртта на повечето жертви, най-вече заради липса на адекватни медицински грижи. От 130-те жертви само пет са били убити от терористите.

"Газът не е убил хората на място. Мнозина са умрели, защото не са получили подходящо лечение. Лекарите не знаеха какви са съставките на газа", заяви адвокатът на семействата на жертвите Игор Трунов.

"Нямаше противоотрова, линейките не можеха да стигнат до сградата, а болниците нямаха готовност да приемат такъв брой пострадали", добави той.

"Защо всички похитители бяха убити? Те бяха обездвижени от газа, някои от тях можеше да бъдат заловени живи и разпитани", пита се той.

Всички жалби, целящи получаване на отговори и посочване на виновните за тежките човешки загуби при спасителната операция, бяха отхвърлени от руското правосъдие.

В края на декември Европейският съд за правата на човека най-сетне осъди Русия да плати общо 1,3 милиона евро на подалите иск 64 оцелели заложници и близки на жертви.

Съдът в Страсбург разкритикува руските власти за това, че не са установили нито обстоятелствата на смъртта на заложниците, нито виновниците за пропуските, както и за липсата на координация на спасителната операция.

Руският следствен комитет обаче отказа миналата седмица да възобнови разследването.

Сдружението "Норд-Ост", в което влизат близки на жертвите, изразява горчивината си десет години по-късно.

"Ръководителите на операцията не са извлекли никаква поука от тези събития", смята един от представителите на организацията Дмитрий Миловидов, който е загубил дъщеря си в трагедията.

Заложническата криза, която шокира Русия и света, като премести чеченската война в руската столица, бе огромно оскърбление за управлението на Владимир Путин.

По-малко от две години по-късно руските власти отново се изправиха пред масово вземане на заложници в училище в Беслан близо до Чечения. В тази заложническа криза бяха убити 330 души, повечето от тях деца, след мощно щурмуване на училището, което също повдигна редица въпроси.

Чечения днес официално е умиротворена, но ислямизиралият се бунт обхвана целия руски Кавказ, където редовно се извършват атентати срещу силите на реда.

Всеки втори руснак очаква да има нови атентати в Русия, сочи допитване на института Левада от края на септември.

През последните години в Москва са извършени редица смъртоносни атентати. Последният взе 36 жертви през януари 2011 г. на летище "Домодедово", пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
2
 
! Отговори
националист преди 9 години
Путин нямаше друг избор,тероризма трябва да бъде ликвидиран.Само смърт за терориститте
174
0
 
7
 
! Отговори
dimosina преди 11 години
хи хи хи акъл дават фанахте ли го оня от бургас?
173
0
 
7
 
! Отговори
dimosina преди 11 години
мосад са ос.аха растреляха им спортистите на олимпиадата и нищо не направиха им още много примери ади сега и за ония *** усата
172
0
 
5
 
! Отговори
dimosina преди 11 години
между другото след операция фсб са исчислили в тротилов еквивалент взривчатката е стигала за пълното разрушаване на зданието
171
0
 
3
 
! Отговори
dimosina преди 11 години
1 3 666! СУПЕР.а брачед испревари *** четеш ми мислите .къв беше тоз гас?ами кви бяха тия самолети????????????????????????????????????
170
2
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... БЕ У АМЕРИКА НА 11 9 КОГА СЕ СРУТИА КУЛИТЕ НАД 400 ПОЖАРНИКАРИ БЕА ЖЕРТВАНИ ОТ КМЕТА...И БУШЕТО ВЕЛИКИО ПРЕЗИДЕН САЛАМЖИЯ...!...И НАД 3000 ЖЕРТВИ ПО СМЕТКА Н АЦРУ...У ВОИНАТА С ТЕРОРА ТАКА МУ ВИКАТ ТЕ...!
169
0
 
2
 
! Отговори
много ядосан преди 11 години
Алоооу,знаете ле генерал Пиночет къде го произведоха -генерал многознайковци?Няма проблем да ви дам жокер!Ама иначе "ла Монеда" това онова-шитня!
168
1
 
5
 
! Отговори
много ядосан преди 11 години
Айде стига Еврейски работи БЕ!Знаем,колко са полезни,колко са вредни!
167
0
 
7
 
! Отговори
общочовешка амнезия преди 11 години
Спомням си ,че имаше една операция за "освобождаване на заложници "в двореца "Ла Монеда" през 73-а година ,а накрая организаторите на щурма получиха нобелови нагаради за мир.Интересно ми е, дали има сведения за по-нататъшната съдба на "освободените заложници" и техните близки?
166
1
 
2
 
! Отговори
Henessy преди 11 години
Zhalko za nevinnite zhertvi. Iska mi se i amerikancite da imat podoben sluchai, da vidime kam shte go reshat , che doti i francetata ili anglichanite. Ot dalech e lesno da se kritikuva
165
2
 
27
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Обективен, Моше. Омразата ви еврейска срещу Русия ви пречи да разсъждавате нормално.А известно ли ви е, че операцията на спецназа от всички антитерористи по света е оценена като уникална.Лично вашите евреи от Мосад са поискали пълно описание на действията.При такива операции се счита, че е нормална загуба около 80% от заложниците. Руснаците постигат 10-15%. И то част от тях са загинали от газа, вследствие изтощението и блъсканицата. Операцията наистина е уникална, по замисъл и изпълнение.
164
0
 
11
 
! Отговори
година по-късно преди 11 години
Първо да си спомним някои събития, свързани с Бойко Борисов, а после можем и да поразсъждаваме над тях. Първо малък цитат: "Ген. Борисов: Аз заповядах убийството на Чакъра0:00 19-05 "Ако има виновен, това съм аз." - Това заяви вчера главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който бе разпитван от военния следовател Антон Иванов на разпит за смъртта на Тодор Димов - Чакъра в Хасково." Става дума за убийството на дребен криминален престъпник, по когота изстреляни 25 /!!!/ гранати от РПГ.tangra.ucoz.ru/news/2009-07-18-87
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Злобата и лъжите ще убият западните провокатори и българските им прислужници
162
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Проблемът е, че в Русия "-проблемът е,че в Бългерия липсата на разум води до геноцид.
161
0
 
11
 
! Отговори
wARDAH преди 11 години
вИЕ ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СЕ ЗАДАВА У НАС !!!!
160
2
 
34
 
! Отговори
Путин преди 11 години
С терористи не се преговаря !
159
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
180ти си единствения ***, който не е разбрал какво бе ползвано. Нашите служби го имат същото. А кое те кара да ме наричаш ***? И едва ли има полицай, от която и да е западна служба, който да не е наясно с какво действат руснаците, смотаняко...
158
2
 
32
 
! Отговори
Стани преди 11 години
Защо Русия гледа на Изток и Китай ли ? Ми щото Запада нямат пари и са затънали в дългове и ние с тях :)
157
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аре бе, събрали се тук *** и пульо да дават акъл на руските спец-служби как да действат! Смешници!
156
1
 
13
 
! Отговори
до 179 преди 11 години
хехехехехе,.......................,то ЗАПАДНЯЦИТЕ не написаха КАКЪВ е използувания газ-та тукашен *** кат теб ще знае-да УЕ,ако беше такъв-дето го описваш,то ВСИЧКИ щеше да се тръшнат-ПО ТВОИТЕ ДУМИ-а човешкия живот НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА СПОНСОРИТЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ-знае се кои са-саудитите,йемен,и зад тях КОЙ-ЧИЧО САМ!