10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?

Семействата на жертвите все още задават въпроси за операцията на спецчастите
Обновена: 24 окт 2012 15:58 | 23 окт 2012 14:35, Елка Василева
206
10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?
Навършват се 10 години от терористичния акт на Дубровка. Снимка: архив, Reuters

Десет години след вземането на близо 1000 заложници в театъра край метростанция Дубровка в Москва, при което загинаха 130 души, сред които и българката Емилия Узунова, семействата на жертвите продължават да си задават въпроси за спорната операция на специалните части, които използваха силно отровен газ.

"Защо властите не преговаряха с терористите? ", продължава да се пита Наталия Курбатова, която е загубила 13-годишната си дъщеря Кристина в тази трагедия.

"Все още не знам от какво е умряла. Намерихме я в морга в деня след нападението", каза Курбатова, цитирана от Франс прес.

Над 900 души, повечето дошли да гледат музикалния спектакъл "Норд-Ост", бяха пленени от чеченска терористична група вечерта на 23 октомври 2002 г.

Три години след като Владимир Путин започна в края на 1999 г. втората война в Чечения, групата от 40 нападатели - 21 мъже и 19 жени настояха за изтегляне на руските войски от тази република и заплашиха да взривят театъра. Обсадата на театъра продължи два дни и три нощи.

"Седяхме неподвижно по креслата пред превърнатия в обща тоалетна вмирисан трап на оркестъра, изтощени след три дни без храна и вода, чакахме атаката на специалните части като единствен начин да се освободим от този кошмар", разказа Олег, който е бил сред заложниците.

Заложническата криза приключи с щурм на специалните части, които вкараха във вентилационната система мощен химически агент, чийто състав продължава да е неизвестен.

Заложените в театъра бомби бяха обезвредени, а терористите - избити, някои от тях докато са били упоени от газа.

Газът обаче е предизвикал и смъртта на повечето жертви, най-вече заради липса на адекватни медицински грижи. От 130-те жертви само пет са били убити от терористите.

"Газът не е убил хората на място. Мнозина са умрели, защото не са получили подходящо лечение. Лекарите не знаеха какви са съставките на газа", заяви адвокатът на семействата на жертвите Игор Трунов.

"Нямаше противоотрова, линейките не можеха да стигнат до сградата, а болниците нямаха готовност да приемат такъв брой пострадали", добави той.

"Защо всички похитители бяха убити? Те бяха обездвижени от газа, някои от тях можеше да бъдат заловени живи и разпитани", пита се той.

Всички жалби, целящи получаване на отговори и посочване на виновните за тежките човешки загуби при спасителната операция, бяха отхвърлени от руското правосъдие.

В края на декември Европейският съд за правата на човека най-сетне осъди Русия да плати общо 1,3 милиона евро на подалите иск 64 оцелели заложници и близки на жертви.

Съдът в Страсбург разкритикува руските власти за това, че не са установили нито обстоятелствата на смъртта на заложниците, нито виновниците за пропуските, както и за липсата на координация на спасителната операция.

Руският следствен комитет обаче отказа миналата седмица да възобнови разследването.

Сдружението "Норд-Ост", в което влизат близки на жертвите, изразява горчивината си десет години по-късно.

"Ръководителите на операцията не са извлекли никаква поука от тези събития", смята един от представителите на организацията Дмитрий Миловидов, който е загубил дъщеря си в трагедията.

Заложническата криза, която шокира Русия и света, като премести чеченската война в руската столица, бе огромно оскърбление за управлението на Владимир Путин.

По-малко от две години по-късно руските власти отново се изправиха пред масово вземане на заложници в училище в Беслан близо до Чечения. В тази заложническа криза бяха убити 330 души, повечето от тях деца, след мощно щурмуване на училището, което също повдигна редица въпроси.

Чечения днес официално е умиротворена, но ислямизиралият се бунт обхвана целия руски Кавказ, където редовно се извършват атентати срещу силите на реда.

Всеки втори руснак очаква да има нови атентати в Русия, сочи допитване на института Левада от края на септември.

През последните години в Москва са извършени редица смъртоносни атентати. Последният взе 36 жертви през януари 2011 г. на летище "Домодедово", пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
6
 
! Отговори
hes преди 11 години
Виждам, че редакторите не са изменили на своя стил да пуснат информация, под която червените мухоморки да изпаднат в оргазъм. За съжаление отговорът на въпросите, поставени от преките и косвени жертви е : егото на Путин струва повече от живота на няколко стотин руснака. Жалко.
94
4
 
13
 
! Отговори
Станимир преди 11 години
Не съм комунист напротив демокрацията като дефиниция е нещо хубаво но тя никога не е съществувала вече 23 години . Яд ме е че Запада не изпълни нищо от това което се казваше преди - къде ни е свободата на словото , къде ни е армията , здравеопазването мога да изброявам хиляди неща . Разбира се това зависи и от самите нас но какво ни дадоха те ? Защо когато се говори истината те считат за комунист ? Ние им станахме евтина работа ръка
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук малки момченца продължават да се дърлят за две империи. Едните викат "нашта империя е добра, вашта е лоша", другите отговарят "не е вярно пък, вашата е лошата" и така до безкрай. Малки момченца, разберете няма добри и лоши империи, просто те са империи и имат своите интереси, приятелството тук не играе, нито пък човешкия живот.
92
11
 
12
 
! Отговори
с. преди 11 години
Това,че не изпитвам коленопреклонна кучешка любов към руснаците не ме прави нито американофил,нито германофил,нито пък ме навежда прд някого!Наведени са ***,които са като стадо овце и обичат Русия повече от родината си!Което е срам и позор!
91
8
 
20
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Не мислите ли ,че прекалявате с "навеждането" пред зад океанските си покровители ? "Разровете се" и вижте дали сте публикували поне една що годе положителна статия за Русия ?Омръзнахте на по- голямата част от българите с русофобството си.Сигурно компенсирате "любовта"към СССР на вашите родители ?
90
4
 
22
 
! Отговори
asen преди 11 години
Те и сомалийските пирати се опитаха да отвлекат руски танкер но повече и не повториха да се занимават с руснаци.
89
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стани ти *** ли си , само *** мразят Горбачов всики останали са му благодарни , че когато се разпадаше социалистическата система всичко мина тихо и кротко , това е неговата заслуга , не се опъна както сега се опъва Асад подкрепян от Путин.
88
0
 
6
 
! Отговори
нормален до ненормал преди 11 години
модераторе , прибирай си животните които цвъкат тук !
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
106 беше до 104 грешка
86
7
 
20
 
! Отговори
Станимир преди 11 години
СССР се срина благодарение на мишката Горбачов и компания които се продадоха за жълти стотинки на колонизаторите и корпорациите . Всички които са протестирали едно време сега са имигранти защото Запада излъга надеждата на хората с прословутата свобода и добър стандарт на живот . За сметка на това Запада ни даде корпоративен капитализъм (фашизъм) организирана престъпност , наркотици , проституция , ценностна деградация , олигархия и т. н. живот на кредит ( еврейска банкова с-***) демографски срив
85
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
виновно е правителството на Русия
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
105 НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ те си мислят че Чечня е тяхна , нищо повече , но е на пътя на петрола и руснаците не са навити да им я дадат , иначе това не е исконна СЛАВЯНСКА теритотория , къде е славянчето да се включи той , би трябвало да знае и да ме подкрепи.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
101 Един мой приятел ми разказваше на времето за Коми имало в града им една дълга улица , дълга дълга ама много дълга , една рускина като тръгнела от началото на улицата и така през всяка една квартира та мобелое 1-2 години да мине докато стигне края на улицата , толкова и се радвали нашенци горяни.
82
3
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
94 , умнико, чеченците взривиха три жилищни блока в Москва и Волгодонск със все бабите и бебенцата вътре, мераклии били за шериат в Дагестан, ами естествено че руснаците после Грозни го изравниха със земята. Краставите чеченски *** какво си мислят че света е техен ? Даже малко им беше боя, заслужаваха и няколко килотона ,да светят нощем .
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големи *** са това *** , дай им лозунги да развяват , а маленкий Гоша знайте он умер.хахахахахахах
80
6
 
6
 
! Отговори
с. преди 11 години
Точно пък рускиня да говори за морал е супер смешно!Тия са такива невероятни карачки,че направо не е за приказване!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
95 ти не си морален а настояшчии *** *** какая
78
3
 
11
 
! Отговори
с.до 91 преди 11 години
Никой не отрича качествата на руските служби!Твърденията ти какво е щяло да се случи и говори в САЩ са смешни!Навремето ФБР като шурмуваха ранчото,в което се беше барикадирала сектата Давидова клонка и загинаха много хора пресата направо ги попиля и след изслушвания в Конгреса доста глави паднаха!А изстъпленията на американските войници се видяха защото имат медии с относителна независимост за разлика от тези в Русия!Публична тайна е,че руската армия *** в Кавказ,но няма информация!
77
3
 
3
 
! Отговори
до рускинята преди 11 години
не обращайте внимания на этих моральных уродов ,они не из благополучных семей .просто ***
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90а какви са уважаема госпожо и все осталная *** , нима юРусия не защитаваше имперскитъе си интереси в Чечня , нима Грозни не е най-бомбардирания град след края на ВСВ . Естетвено че лидера носи отговорност , да не би Буш да е бомбардирал лично Багдад та скачахте срещу него , отговорността е на Путин така както и позитивите от приключването на войната в Чечня са на Путин.