10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?

Семействата на жертвите все още задават въпроси за операцията на спецчастите
Обновена: 24 окт 2012 15:58 | 23 окт 2012 14:35, Елка Василева
206
10 г. след Дубровка: Какъв беше този газ, който уби близките ни?
Навършват се 10 години от терористичния акт на Дубровка. Снимка: архив, Reuters

Десет години след вземането на близо 1000 заложници в театъра край метростанция Дубровка в Москва, при което загинаха 130 души, сред които и българката Емилия Узунова, семействата на жертвите продължават да си задават въпроси за спорната операция на специалните части, които използваха силно отровен газ.

"Защо властите не преговаряха с терористите? ", продължава да се пита Наталия Курбатова, която е загубила 13-годишната си дъщеря Кристина в тази трагедия.

"Все още не знам от какво е умряла. Намерихме я в морга в деня след нападението", каза Курбатова, цитирана от Франс прес.

Над 900 души, повечето дошли да гледат музикалния спектакъл "Норд-Ост", бяха пленени от чеченска терористична група вечерта на 23 октомври 2002 г.

Три години след като Владимир Путин започна в края на 1999 г. втората война в Чечения, групата от 40 нападатели - 21 мъже и 19 жени настояха за изтегляне на руските войски от тази република и заплашиха да взривят театъра. Обсадата на театъра продължи два дни и три нощи.

"Седяхме неподвижно по креслата пред превърнатия в обща тоалетна вмирисан трап на оркестъра, изтощени след три дни без храна и вода, чакахме атаката на специалните части като единствен начин да се освободим от този кошмар", разказа Олег, който е бил сред заложниците.

Заложническата криза приключи с щурм на специалните части, които вкараха във вентилационната система мощен химически агент, чийто състав продължава да е неизвестен.

Заложените в театъра бомби бяха обезвредени, а терористите - избити, някои от тях докато са били упоени от газа.

Газът обаче е предизвикал и смъртта на повечето жертви, най-вече заради липса на адекватни медицински грижи. От 130-те жертви само пет са били убити от терористите.

"Газът не е убил хората на място. Мнозина са умрели, защото не са получили подходящо лечение. Лекарите не знаеха какви са съставките на газа", заяви адвокатът на семействата на жертвите Игор Трунов.

"Нямаше противоотрова, линейките не можеха да стигнат до сградата, а болниците нямаха готовност да приемат такъв брой пострадали", добави той.

"Защо всички похитители бяха убити? Те бяха обездвижени от газа, някои от тях можеше да бъдат заловени живи и разпитани", пита се той.

Всички жалби, целящи получаване на отговори и посочване на виновните за тежките човешки загуби при спасителната операция, бяха отхвърлени от руското правосъдие.

В края на декември Европейският съд за правата на човека най-сетне осъди Русия да плати общо 1,3 милиона евро на подалите иск 64 оцелели заложници и близки на жертви.

Съдът в Страсбург разкритикува руските власти за това, че не са установили нито обстоятелствата на смъртта на заложниците, нито виновниците за пропуските, както и за липсата на координация на спасителната операция.

Руският следствен комитет обаче отказа миналата седмица да възобнови разследването.

Сдружението "Норд-Ост", в което влизат близки на жертвите, изразява горчивината си десет години по-късно.

"Ръководителите на операцията не са извлекли никаква поука от тези събития", смята един от представителите на организацията Дмитрий Миловидов, който е загубил дъщеря си в трагедията.

Заложническата криза, която шокира Русия и света, като премести чеченската война в руската столица, бе огромно оскърбление за управлението на Владимир Путин.

По-малко от две години по-късно руските власти отново се изправиха пред масово вземане на заложници в училище в Беслан близо до Чечения. В тази заложническа криза бяха убити 330 души, повечето от тях деца, след мощно щурмуване на училището, което също повдигна редица въпроси.

Чечения днес официално е умиротворена, но ислямизиралият се бунт обхвана целия руски Кавказ, където редовно се извършват атентати срещу силите на реда.

Всеки втори руснак очаква да има нови атентати в Русия, сочи допитване на института Левада от края на септември.

През последните години в Москва са извършени редица смъртоносни атентати. Последният взе 36 жертви през януари 2011 г. на летище "Домодедово", пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фентанил в летлива форма. Прониква и през кожата. Подтиска директно дишането - има антидот, но няма как да направиш за 2-3 до 5 минути венозно лекарство на толкова хора. Или е трябвало да бъдат обдишвани, до възстановяване на спонтанно адекватно и ефективно дишане - също невъзможно, чисто физически няма как да влязат >500 реаниматора с необходимите пособия. Да не се забравя, че газът е трябвало да бъде разсеян. Проблемът е, че в Русия човешкият живот няма стойност - егото на Императора е важно:)
154
3
 
2
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Предното се отнася до 172.
153
3
 
2
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Велики *** са - и те като тебе.
152
1
 
11
 
! Отговори
хех преди 11 години
вместо да питат СПОНСОРИРАНИТЕ от САУДИТСКА АРАБИЯ терористи,ЩО СА ги взели в заложници-те питат спецчастите,направили всичко възможно да спасят КОЛКОТО МОЖЕ повече хора,или си мислите,че ТЕРОРИСТИТЕ щяха да пуснат някого?ех,черна човешка неблагодарност и простотия...ТРЯБВА ДА СЕ ПИТА ЩО сА ДОПУСНАТИ терористи и не е действано ТВЪРДО,ама...
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нета има снимки и датите на раждане на жертвите от Беслан.Като ги гледах се разревах!Най-малката жервта е на три годинки,взели го детето да изпрати кака си на първия учебен ден!Така ли трябва да действат спецчастите!С Т-72 отпред,пък каквото стане?А и самата група Алфа дава немалко жертви тогава.
150
4
 
9
 
! Отговори
до 172 преди 11 години
Всяко правило си има изключения.Когато заложниците са деца,като в Беслан,от какъв зор ще щурмуваш училището със танкове!Ако трябва ще освободиш всички чеченци-затворници и после да ги трепеш един по един но живота на децата трябва да се спаси със всички средства!Мир на праха им!
149
1
 
11
 
! Отговори
asen преди 11 години
Големи сме критици ама ако само един или една от тези надрусани зомбита се беше освестила и задейства бомбите жертвите щаха да са всички барабар с полицайте.
148
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спецназ Алфа не оставя живи терористи никога ,само по заповед за 1,2 бройки.ВЕЛИКА НАЦИЯ СА РУСНАЦИТЕ
147
1
 
3
 
! Отговори
до 168 преди 11 години
а ти ще си идеш като никой ,като ***
146
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народът на Путин....Преди е бил народът на Ленин, на Сталин, по-късно на Брежнев, а днес - на Путин. Боже, колко мъка има на този свят на Путин.
145
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И края на *** ще дойде,нали се сещате че няма нищо вечно,сигурен съм даже че като умре и мавзолей ще му направят и ще го балсамират за бъдещите поколения,само се чудя как може да има толкова родоостъпници които харесват повече русия,отколкото родината си.
144
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
165, ако не знаеш,тая държава се поразпадна, при това доста....
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При такива операции руснаците не гледат да запазят живота и здравето на заложниците, просто защото повечето хора ще си кажат - терористите са виновни.
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на терора с терор.ако небеше Путин тая даржава одавна да беше се разпаднала
141
1
 
25
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Евалла на Путин и Медведев ! Свалям им шапка за смелото решение - да не се подават на шантажа на терористите. Жалко за загиналите , но така се действа в такива ситуации. Спец отрядите - Алфа и Витяз са световно известни и американските тюлени могат само да им лъскат обувките с ръкав/обезателно бял/. ........Нашите управници щяха да се *** от страх....няма да припомням за взрива в Бургас....Голям срам . Нашите ''барети'' са в плачевно състояние...А някога какви барети имахме...
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не метростансия Добровка а метростанция Пролетарская дом култури подшипнова завода .аз бях там
139
16
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖА преди 11 години
Докато *** е на власт,така ще е,него не го интересуват колко заложници ще умрат,по важно е спецчастите да избият всички терористи,а това че покрай тях са умрели стотици заложници не е болка за умиране,доказа го както този случай,так и случая в Беслан,ама то има бог,той вижда и *** няма да е вечен,само се надявам всички руски гъзоблизци,живеещи в България,да се преселят в Русия,при техния вожд.
138
0
 
17
 
! Отговори
asen преди 11 години
На Домодедово Се взриви някъкъв и след 24 часа знаеха кой е,от къде е влезнал в русия, къде е спал в москва, от къде е минал.Точно кото наще в бургас.
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Провери данните за БНП.
136
0
 
8
 
! Отговори
до 157 преди 11 години
ама ти чак си вярваш бе гербер празноглав ))