Меркел откри мемориал в памет на ромите, избити от нацистите

Да пазим това малцинство, което е наш дълг днес и в бъдеще, заяви канцлерът
24 окт 2012 16:46, Елка Василева
48
Меркел откри мемориал в памет на ромите, избити от нацистите
Оцелелият от холокоста ром Райнхард Флориан и израелският скулптор Дани Караван се ръкуват. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел почете днес ромите, станали жертва на Холокоста, като откри тържествено в Берлин монумент в тяхна памет, предаде Франс прес.

"Този паметник ни припомня за един много дълго време забравян народ. Почитането на паметта на жертвите съдържа и едно обещание - да пазим това малцинство, което е наш дълг днес и в бъдеще", заяви Меркел пред присъстващите роми, оцелели от концентрационните лагери, пред техните близки и пред официалните лица.

Ромите и днес продължават да страдат от дискриминация и отхвърляне. И днес те са принудени да се борят за правата си. Дълг на Германия и Европа е да ги подкрепя, каза канцлерът, повече от 65 години след Холокоста, по време на който намериха смъртта си близо 500 000 роми. Мисълта за всеки загинал ме изпълва със скръб и срам, отбеляза Меркел, цитирана от ДПА.

Много от присъстващите на церемонията се разплакаха, когато 75-годишен холандски ром разказа за последния път, когато видял майка си. Тогава той бил на 7 години и му помогнали да избяга, когато родителите му били натоварени на влак за концлагера Аушвиц.

Паметникът се намира срещу парламента в центъра на Берлин. Негов автор е израелският художник Дани Караван. Той представлява тъмен басейн с каменна плоча в средата, на която всеки ден ще бъде полагано прясно откъснато цвете. Меркел нарече мемориала "езерото на тихите сълзи".

Още по темата

Изграждането на паметника на стойност 2,8 милиона евро е финансирано от германското правителство. Властите се отзоваха на призивите на ромската общност за такъв мемориал още преди 20 години, но осъществяването на проекта се забави заради спорове по дизайна, цената и поради грешки при строежа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Некой пич преди 11 години
Защо го е казала ? Защото Германия никога няма да се сблъска с тях и няма да допусне това да се случи. Просто е една оправена държава която няма този ''огромен" проблем като нашия за това са на тази позиция. Не гледайте какво тя е казала ,а трябва да гледаме ние как да се справим с тази ситуация !
39
0
 
4
 
! Отговори
Mailo преди 11 години
Maлее...чета коментарите и си мисля. Боже, колко *** хора има на тоя свят боже...
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Халал да са му на евреина 2.8 милиона евро. *** са един много удобен етнос за усвояване на държавни пари. Затова ги защитават толкова и все ги изкарват репресирани и дискриминирани, за да може да съществуват такива държавни програми с които да се точат пари от данъкоплатците.
37
2
 
1
 
! Отговори
до30 преди 11 години
30,по-голяма глупост за Хитлер не можа ли да си изфантазираш?Ха ха ха!А както всичко си сложил в един кюп,то е защото не познаваш нито една от идеологиите и анархист ти звучи някак си без много да има да се мисли,нали?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая крава много почва да дразни, накрая да не и се случи случка...
35
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Да ги взимат всичките и да си ги пазят,тези лицемери.
34
0
 
18
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
БАТ БОЙКО,моля те бе,подари на меркелката наште *** да се грижи за тях,тука те,милите едвам се справят,налага им се да крадат и да работят ,а там ще си лежат по гръб спокойно,айде бе,мъчно ми е за тях
33
1
 
6
 
! Отговори
?!?! преди 11 години
Меркел е германка, тоест, от нея се очаква стриктно да изреди фактите. Тогава защо подминава един важен и доказващ много неща факт? Защо не уточни с какви суми са били обезщетени близките на ***, унищожени в онези лагери и, НАЙ-ВАЖНОТО - как са били употребени (тоест, профукани за кеф и на бърза ръка) тези пари? Преди години, когато Германия беше разделена на две, посетих западната част. Там се разказваха легенди на тази тема!
32
0
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
да дойде в бг да обявява за национални герои българите които се намират в затворите по света за наркотрафик и обири на банкомати.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срам! СРАМ!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Меркел се е побъркала , да дойде да поживее малко тук и ще започне да мисли за изграждането на нови лагери. Да ги приемат всички *** в немско и да се грижат за тях но май не им стиска и заради тях ни отказват шенген. И това ако не е лицемерие здраве му кажи ..
29
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
България в знак на Признателност към Г-жа Меркел,да И подари всички Български ***,и Тя да ги опази за следващите Немски поколения
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дърт милиционер.Ами точно Тодор Живков научи *** да не работи и да живее от помощи и майчински. При него започнаха да им радзават безплатни жилища, и след като *** съсипваше блокове и квартали, местеха *** в нов квартал и нови жилища, даваха им майчински и помощи за всяко родено дете, а после отглеждахме *** в домове. Точно Т. Живков е виновен за неработещата *** *** в България. А в Румъния повечето *** работи, защото Чаушеско не ги глезеше и не ги развъждаше.
27
0
 
7
 
! Отговори
НОВА НОВИНА преди 11 години
МЕРКЕЛ щяла да направи за българите един голям паметник във вид на БАНКОМАТ !!!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати вица.
25
5
 
8
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ"*** ЦИОНИСТКИ " - ТОВА ПОДПИСА ЛИ ТИ Е-ПРИЛЯГА ТИ.СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ ТИ РАЗВАЛЯМ ИМИДЖА НА ИДОЛА,НО И ФАШИЗЪМА И КОМУНИЗМА И ЦИОНИЗМА И ТЪПАТА"ДЕМОКРАЦИЯ"СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ЕВРЕЙЧЕТАТА КАТО ТВОЯТ ИДОЛ!НЕ СЪМ НИТО ЕДНО ОТ ТЯХ - АНАРХИСТ СЪМ ПО УБЕЖДЕНИЯ И НЕНАВИЖДАМ ЕВРЕЙЧЕТАТА ОСОБЕННО МАСКИРАНИТЕ КАТО АДОЛФ КОЙТО ГИ Е НЕНАВИЖДАЛ ИМЕННО ЗАЩОТО Е ЗНАЕЛ,ЧЕ ПРОИЗХОЖДА ОТ НИЗШАТА ИМ РАСА !!!ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ЕБИЛ И ХОМО - КАТО ТИПИЧЕН ЮДЕЙ !!!
24
0
 
2
 
! Отговори
до16 преди 11 години
16 научи първо какво е ционизъм преди да се пишеш"антиционист",а относно коментара ти...ха ха ха,после научи какво е евреин-лице изповядващо кабалоталмудизъм,както и ционистите се пишат евреи или родени от майка изповядваща тази религия.Относно лицата,които си посочил...ха ха ха,ама шегаджия си бе момче!
23
2
 
6
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Меркел да дойде да си вземе и нашите ***....но после като Франсетата - ще ни ги връща отчаяна от *** им....Тези немци са толкова напред в цивилизацията , че не могат да си представят какво значи полуцивилизован неграмотен въшлив ром.....Да дойде в Ямбол да види *** блок - без балконите , и тогава друга песен ще запее. Ех....къде си др. Т.Живков ...живи да ни оплачеш..........................
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка система издига паметници на своите идоли! ЕС строи паметници на роми, хомосексуални, щастливи кокошки и кучета!
21
1
 
15
 
! Отговори
здрав морал преди 11 години
Абе чудя се...понеже Хитлер ,който е искал здрав морал за германците е подложил на кастрация тежките случаи на педофилство и сексуални перверзници дали и на тях няма да издигнат паметник.