В Русия се задава най-шумният политически процес от години

Делото срещу опозиционни активисти вече се обсъжда на международно ниво
Обновена: 25 окт 2012 14:51 | 25 окт 2012 09:08, Елка Василева
43
В Русия се задава най-шумният политически процес от години
Протести на руски опозиционери, месец май 2012 г. Снимка: архив, Reuters

Делото, образувано срещу руския опозиционер Леонид Развозжаев, активист на Левия фронт, по обвинение в подготовка на масови безредици, се обсъжда вече на международно равнище, пише в. "Комерсант".

В сряда властите на САЩ официално изразиха безпокойство пред руското правителство и отправиха молба "въпросът да се разследва" - по-специално изявленията, според които опозиционерът е бил измъчван, за да се изтръгнат от него
показания срещу лидера на Левия фронт Сергей Удалцов, пояснява изданието.

Още по темата

САЩ "внимателно следят развитието на ситуацията", заяви прессекретарят на американското посолство в Москва Джоузеф Крузич.

Делото срещу Удалцов, съратника му Константин Лебедев и Развозжаев бе образувано миналата седмица. Руското следствие се позовава на филма "Анатомия на протеста-2", излъчен от прокремълската телевизия Ен Те Ве. Запис със скрита камера показвал как Удалцов се договаря с грузинския депутат Гиви Таргамадзе да получи 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, "за финансиране на погроми" в Русия, писаха руски медии. Лебедев бе арестуван, Удалцов – пуснат срещу подписка, а Развозжаев не бе открит в Москва.

Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран в медиите, съобщи, че опозиционерът е поискал международна защита в киевския офис на украинска обществена организация – партньор на комисариата. Според Следствения комитет на Русия Развозжаев сам е дошъл в неделя при следователите и е направил самопризнания. Руски опозиционери твърдят, че Развозжаев е бил задържан в Украйна от руските тайни служби, докаран в Москва насила и изтезаван, за да оклевети своите сподвижници.

Според правозащитници, посетили Развозжаев в следствения изолатор, той заявил, че бил накаран насила да напише т. нар. самопризнания в някакво мазе и целият текст му бил продиктуван.

Заплашвали го в противен случай да убият жена му и децата им, разказва "Утро". По думите на опозиционера той "два дни бил държан с белезници", посочва "Комерсант".

Следователите са призовали за петък и Удалцов, за да му повдигнат обвинение по делото за подготовка на държавен преврат въз основа на записа от телевизионния филм. Скоро обаче той може да бъде обвинен и като организатор на безредиците по време на масовия протест от 6 май на Блатния площад в Москва, прогнозира "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Според правозащитника Сергей Власов, съгласуващ действията на адвокатите по "блатното дело", след показанията на Развозжаев срещу Удалцов и Лебедев следователите "може да плюят на явно скалъпеното и безумно дело", свързано с филма "Анатомия на протеста-2", и да насочат усилия към делото за размириците на Блатния площад.

Ако лидерът на Левия фронт бъде обвинен, че е организирал безредиците на 6 май, "блатното дело" ще стане най-шумният политически процес от последните години в Русия и ще удари цялата опозиция - от обикновените активисти до лидерите на протеста, смята Власов.

"Ведомости" преценява евентуалните последици от това шумно дело за обществото и властта в Русия.

"Делото срещу Удалцов бездруго изглежда скалъпено - образувано е въз основа на изтълкуван съмнителен видеоклип, на лицата по него е вменено, че получили пари от чужди граждани през юни, за да организират безредици през май, и т. н. Историята с отвличането и изтезаването на Развозжаев, ако е вярна, прави делото срещу Удалцов съвсем фантасмагорично", пише всекидневникът в редакционен коментар.

Михаил Федотов, оглавяващ Съвета по човешките права към президента на Русия, е отправил молба до генералния прокурор Юрий Чайка и шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин "да поемат лично контрола върху ситуацията с Леонид Развозжаев - доста странната история с отвличането му и самопризнанията след това", информира "Независимая газета".

Федотов настоява Бастрикин да организира за членовете на Съвета по човешките права среща с Развозжаев, чиито резултати да бъдат обсъдени с представители на силовите ведомства, добавя изданието.

Според руските правоохранителни органи медийното отразяване на случая ще донесе "изненадващи резултати" на опозицията в страната, пише "Утро".

"Истеричната кампания с изопачаване на фактите (. . .), подхваната от адвокати и опозиционери в някои медии, в най-скоро време ще донесе абсолютно изненадващи за тях резултати и ще стане достояние на обществеността", уверил източник от органите на реда пред телевизия "Лайф нюз".

 


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Viinata na Rusia e che pozvolqva da i se mechat v wutrechnite raboti.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като е толкова хубаво и евтино в Русия, защо не ходите там на гурбет, а ходите да гледате стари хора в Гърция?
37
0
 
0
 
! Отговори
савов преди 11 години
Комунизма в света се поддържа от Съветските американски щати.Ето ви го пресния пример...кого подкрепят и за кого се застъпват от щатското посолство????-за *** от левия фронт!!!!!Комунизма и ислямизма е спонсориран и подкрепян от САЩ
36
5
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Каква полза, какква сметка? Руснаците пият дено и нощно и нямат никакви перспективи. А сега още и пак започнали студена война с САЩ и нато. Всека минута на руски медии казват, че америка и ЕС врагове, които мислят да развалят Русия и православие. Русия днес и за винаги продавач на суровини за Запада. Не произвеждат нито един современен продукт, освен ракети за космос и те е от Королевско време.
35
6
 
0
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Стига сте фантазирали тука. Няма в Русия никоква опозиция! Всичка опозиция родена в Кремъл.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама има ли наистина нормални,средно-интелигентни хора,в България,които да симпатизират на ЛЕВИЯ ФРОНТ и техните представители Удалцов,Развозжаев и други подобни ***??? Това е все едно да казваш ДА на нова БОЛШЕВИШКА РЕВОЛЮЦИЯ, нов Сталин, нов СССР и 16-та република на последния!!!После е ясно какво ще стане ОТНОВО!!! Е това ли е лицето на така наречената "опозиция"??? На тези отгоре ли да вярваш,които освен протести,погроми и безредици,друго позитивно не предлагат!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай копелетата, Путин !
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците са пичаги, същите *** са като нас, класи над разни австриици и други скумрии. Единствената разлика е, че дори да живеят в дървена къща, имат по-голямо самочувствие от всеки българин, уважават си държавата, религията и езика.
31
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Браво на Тодор17,въпреки и други хубави коментари,само този е достатъчен под статията да сумира повечето от истинските причини за антируската кампания.16 също е много интересен,като първа ръка информация.
30
0
 
5
 
! Отговори
Некой пич преди 11 години
Мисля ,че Руската Федерация си е добре ,но тези протести изведнъж да станат ?!?! Та то се знаеше ,че Путин ще се кандидатира за президент още когато Медведев подаде клетва.Аз така го усещах и не мисля ,че други не го подозираха това нещо. Абе какви протести не стига , че той им оправи до голяма степен държавата. В Москва има много работа и доста хора идват при нас на почивка и после протестират . Не го разбирам това нещо ,ама няма и какво да се разбира, американците си искат Елцин ама..го няма !
29
9
 
0
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Много моля ,.коиентатори" нямащи си бъкел понятие какво става в Русияи, за извуършените незаконни постъпки от властите тук и за преследванията на всички и всякакви противници на Путин в Русия да си мълчат!
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свободомислещият човек в Русия е мишена за унижение. Имаха велики хора, но те си отидоха.Имаха и късмета да живеят в царска Русия.
27
11
 
16
 
! Отговори
Петко Плет Плете преди 11 години
Това отдолу е един пример за това как западните медии интерпретират всичко свързано с Русия. Всички помнят какви го^вна се изляха върху Русия по време на войната с Грузия. Всички врещяха като *** в един глас как Русия е нападнала мирната и беззащитна Грузия, как империята на злото мачка всички наред, как Путин е новият Сталин, ламтящ за чужди територии..Един ден истината и за опозицията в Русия и диктатурата на Путин ще излезат, и то на запад, а тукашните ***-русофоби ще траят кат п..и
26
3
 
6
 
! Отговори
Охооо преди 11 години
До до 26 От тези които си ги изброил, не става нищо. Путин е къде къде по-добър държавник.
25
8
 
6
 
! Отговори
Петко Плет Плете преди 11 години
"Освен това, Иванишвили обвини президента и главнокомандващ на армията Саакашвили и бившата управляваща партия за започването на войната с Русия през лятото на 2008 година. Тази голяма провокация беше планирана от вашия главнокомандващ и от вас самите. Това се посочва и в изявлението на международната комисия на Талявин. Признават го американците и всички европейци. Това би могло да бъде избегнато, ако имахме нормално управление, подчерта новият шеф на грузинския кабинет."
24
1
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
оооо, има и други алтернативи: наследниците на Сакса, лудото Яне, Болен Волен, може и Доган да си избереме... не е като в Русия - Путин та Путин!
23
0
 
16
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Именно! Каквото и да е, руснаците си го правят сами, за своя полза и за своя сметка! Те не искат и не допускат някой отвън да ги учи как да живеят! Руснаците, които искат да живеят като западняци отдавна са с Щатите или Европа! Тези, които са останали, си живеят както им харесва в Русия! Не виждам защо трябва да е наш проблем, че било каторга?! Ние нали сме свободни, демократични и богати?! Нали нямаме диктатор като Путин? Ето сега на изборите който не харесва Боко, има Кунева, Гейко, Костов...
22
10
 
7
 
! Отговори
НЕ СЕ МЕСЕТЕ ! преди 11 години
Русия е демократична каторга която си е харесвана от пълнежа наречен народ , така че нетрогуйте.
21
0
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Да, става въпрос именно за тея магазини, защото сравнението е най-обективно имайки предвид че Била имат магазини и в Бг. и в Русия.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ама това сранение е само за магазините на билла, до колкото разбрах?