Амстердам няма да забрани марихуаната за чужденци

90% от приходите на кофишоповете идват от хора от други страни
2 ное 2012 21:21, Елка Василева
55
Амстердам няма да забрани марихуаната за чужденци
Чужденците ще продължат да могат да си купуват марихуана в Амстердам. Снимка: архив, Reuters

Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан заяви, че не се готви да налага забрана върху продажбата на марихуана на чужденци в градските кофишопове, съобщи Би Би Си.

По думите на кмета подобна забрана може да доведе до ръст на престъпността и да се отрази негативно върху посещаемостта на Амстердам от туристи. 

Новото правителство на Холандия смята, че решението за това дали на хора от други страни да може да се продава марихуана в специализираните кафенета, трябва да бъде взето от местните власти.

Официалната статистика сочи, че около една трета от туристите, които посещават холандската столица, отиват там точно заради легалната възможност да си купят марихуана в кофишоповете.

Съгласно закона, приет от предишното оглавявано от консерваторите правителство на страната, до края на тази година на цялата територия на Холандия трябва да влезе в сила забрана за продажбата на марихуана на чужденци.

От май тази година забраната влезе в сила в три южни провинции, но в Амстердам не бързаха да въведат подобна мярка.

Срещу нея категорично се обявиха собствениците на кофишопове, според които чуждите туристи осигуряват до 90% от всичките им приходи.

Освен това решението за продажба на марихуана само на холандците, както твърдяха противниците на закона, представлява дискриминация спрямо гражданите на останалите страни от ЕС.

В Холандия има около 700 специализирани кафенета, които легално продават марихуана, като само в Амстердам те са над 200.

Холандското общество като цяло проявява търпимост към употребата на коноп, а притежанието на малки дози марихуана за лична употреба беше декриминализирано още през 70-те години на XX век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До до Кашчей Б.Виждал съм лен. Имам риза и панталон от лен. От коноп нямам риза, ти сигурно имаш, нали?Как не си я изпушил досега?Нали говорим за коноп, какъв лен те подгони?Освен това, промишлен коноп се отглежда, и той си има ТНС, но в по-малки количества.Тревицата, която си купуваш от Жоро Дилъра, е от специални хибридни сортове, чийто семена са ялови, сиреч, нищо няма да стане, ако си ги посееш в саксиите на мама на терасата...P.S. "Лена и памукът не са ли..." - памукЪТ си го членувал, ленА и него би трябвало да го членуваш с пълен член. Вместо да пафкаш тревица направи нещо полезно посади дръвче или научи граматиката.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тези ни спират за Шенген.Пфу.
46
12
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
не желая никога кракът ми да стъпва в тази държава..това тяхното не са институции а простотия,разхайтеност и режим убиващ гражданите си
45
2
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
"Тази забрана за продажба на марихуана на чужденци представлявала дискриминация спрямо тях"! А когато става дума за отваряне на трудовия пазар за чужденци , холандците друга песен пеят ,тогава въобще не говорят за дискриминация !!! ДА ИМ СЕ НАЛОЖИ ПЪЛНО ЕМБАРГО НА СТОКИТЕ ,ДА НЯМАТ ПРАВО ДО ИЗНАСЯТ СТОКА В ЕС ,ДА СИ ПРОДАВАТ ЛАЛЕТАТА САМО В ХОЛАНДИЯ !!!! ПРОС*ТАЦИ , УЗАКОНЯВАТ ПРОДАЖБАТА НА ДРОГА !!!!
44
1
 
7
 
! Отговори
Floris преди 11 години
Biah v Amsterdam predi niakolko mesetsa i govorih sas sobstvenitsi na kofishops i te mi kazaha tochno tova... che prosto tozi zakon niama kak da proraboti, tai kato samo turistite pazaruvat, a holandtsite si otglejdat :)To i bez tova ikonomikata na Holandia zapada, s tozi zakon napravo hvashtat proseshkite toiagi...Izvinete za shliokavitsata, no sam na obshtestven kompiutar v avtogarata na Stockholm :)
43
8
 
7
 
! Отговори
до Кашчей Б. преди 11 години
Виждам, че си ме удостоил с много "интелигентен" пост:"До ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ 21Знаем, че не фланелките от коноп могат да стоят прави.Знаем, че памукът и конопът са две различни суровини, ама коренно различни.Знаем, че комбинацията от *** и ТНС е невероятна!"Ти, братле, като се каже "коноп" друго, освен канап и зеблени чували, представяш ли си? Някога виждал ли си обработен коноп? Виждал ли си какво е лен, а ленините платове са много по-качествени от памучните. Лена и памукът не са ли "две различни суровини, ама коренно различни"? Пък и от двете можеш да си ушиеш, да речем, риза.Като си толкова вещ по въпроса, как не се досети за "Декамерон" на Бокачо? Там авторът надълго и на нашироко описва какво и как се прави от конопа.
42
0
 
5
 
! Отговори
trb преди 11 години
e tva e horata mislqt s glavite si..a ne gledat samo kak da lapat ot prodajbata na 4erno...zashto v bg nqma da e legalizirana nikoga - zashtoto shte poeftinee drasti4no i dosta hora shte ostanat bez podkupite si ...eto za tova
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До GeorgiИ к'во внасят. По няколко грама.Ами като не внесат от Холандия ще си го купят в района където живеят.И въобще как може да сравняваш такива като мен които биха си взели 10 грама с такива като Галеви дето никой не ги видя как напускат страната?!
40
4
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 11 години
Kakuv cinizum, che tochno takava durjava kato Holandiq, ni spuva za Shengen, pri uslovie, che imenno, zashtoto tq e v Shengen mn chujdenci vnasqt nekontrololirano marihuana v durjavite susedni na holandiq.
39
1
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
хахахахх!!! не могат без нас оландците :)
38
3
 
9
 
! Отговори
Тревомен преди 11 години
Хубаво е времето и тъкмо отивам навънка да дръпна едно тънко заедно с една бира..хайде някой да ми каже,какво му е наркоманското да се попечеш малко на слънце С: !?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каптагона се продава ,като топъл хлябмонопола се строва, гербери уж реват.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ние двамата с Бойко правим амфе...
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правителство с характер,отговорност и разум,а при нас Брюксел като пръдне и ние още преди това сме се ***.
34
0
 
2
 
! Отговори
Резултата от тревата преди 11 години
youtube./watch?v=oj0lDkWZtZA&feature=related...
33
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пълно е с наркомани тук ?!!?
32
3
 
32
 
! Отговори
Legalize it! преди 11 години
Колко перверзия има в това да забраниш природата? Колко душевна *** има в БГ съда да вкарва ефективно в панделата за 1 цигара трева и същевременно да пуска убийци на свобода.
31
2
 
28
 
! Отговори
Ангелин преди 11 години
За мен марихуаната, е средство за разтуха след тежкият работен ден... предпочитам да изпуша един джойнт, отколкото да пия алкохол (въпрос на личен избор, нали?).А по повод статията Мъдро решение за мен, поради причината, че могат да загубят огромни постъпления от забраната!
30
5
 
26
 
! Отговори
Legal преди 11 години
"Вие я легаризирайте, аз ще я рекламирам..." ;-)Велика песен. Прабългарите са наричали билката "божи дар" (тоест КОНОПА, КАНАБИСА, МАРИХУАНАТА, че има хора дет си мислят, ча са различни неща!)С извлек от коноп са се мазали от хиляди години, от там идва и "богопомазан!!!"Лекува почти всики болести и фармацията много я обича!!!От 1 декар коноп се прави по-качествена хартия от 4 декара дървесината!По-качествени тъкани от памука без да унищожава почвата...!ЛЕГАЛИЗАЦИЯ И ГЕНИАЛИЗАЦИЯ :-*
29
15
 
10
 
! Отговори
тетра-хидро преди 11 години
пушете коноп млади хора,шмъркайте бело,дишайте лепило,гълтайте амфети,яжте гъби,киселина,и кристален метадрин,айс и чичо херо е полезен за нервите....така се става човек да знаете от мене