Холандска болница ще оглави проучване за трафика на органи

Ще участват и български организации
Обновена: 15 ное 2012 15:28 | 15 ное 2012 15:27, Елка Василева
3
Холандска болница ще оглави проучване за трафика на органи
Холандска болница ще оглави международно разследване на нелегален трафик на човешки органи. Снимка: архив, Reuters

Холандска университетска болница ще оглави голямо международно разследване на нелегалния трафик на човешки органи, в което ще участват и български организации, предаде Асошиейтед прес.

Медицинският център "Еразъм" в Ротердам обяви днес, че започва тригодишното проучване, имащо за цел "да се картографира тази относително нова форма на тежко престъпление".

Освен български организации и институти в новия проект участват и организации от Румъния, Швеция и Испания заедно с Европол, ООН и европейски организации за трансплантация.

Според болницата "Еразъм" малко се знае за мащабите на трафика на органи.

През трите години на разследването участниците в него ще насочат вниманието си върху нелегалната експлантация на органи, най-често на бъбреци, но и на черен дроб, посочва Франс прес.

"Заради голямото търсене на органи има все повече индикации за съществуването на туризъм за органи, тоест на пътуване на пациенти зад граница за трансплантация, при която органите най-често са закупени. "Донорите често пъти са жертви на трафика на хора", допълва клиниката "Еразъм".

През юни прокурор на ЕС в Косово повдигна обвинения на турски и израелски гражданин за участие в международна мрежа, която подмамвала бедни хора да даряват бъбреци, които били трансплантирани на богати купувачи. Заподозрените все още са на свобода, припомня АП.

Обвинените са общо седем, допълва Франс прес. Те набирали донорите си в Европа и Централна Азия, като им обещавала около 15 000 евро за орган. Лицата, на които били
присаждани органите, били готови да похарчат до 100 000 евро, добавя Франс прес.

Според доклад на швейцарски парламентарист, приет през януари 2011 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, тази история може да се окаже свързана с предполагаем трафик на органи от затворници, предимно сърби, по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г. За този трафик са обвинявани участниците в косовската съпротива, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Да почнат от Косово !!!
2
1
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 11 години
Подавам бъбрек са айфон! А на Айшето яйчниците ги заменям за Мерцедес 124 и гумена кукла!
1
1
 
4
 
! Отговори
Не съм расист преди 11 години
Продавам 100000 *** за 100000лв! Не че един *** струва 1лв но все пак ми трябват пари за заличнаване на гетата и *** който остава след тях!