Обама се срещна с Аун Сан Су Чжи в Янгон

Мианма е поела в правилната посока, заяви американският президент
Обновена: 19 ное 2012 13:42 | 19 ное 2012 13:41, Елка Василева
3
Обама се срещна с Аун Сан Су Чжи в Янгон
Барак Обама и Аун Сан Су Чжи. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама, който е на историческо посещение в Мианма в подкрепа на предприетите там политически реформи, се срещна с опозиционния лидер Аун Сан Су Чжи в дома й в Янгон, предаде Франс прес.

Двамата лауреати на Нобелова награда за мир вече се срещнаха за кратко през септември в Белия дом. Сега те разговаряха в семейното жилище на Аун Сан Су Чжи, където опозиционерката прекара 15 години под домашен арест.

Още по темата

Най-трудният момент в един преход е, когато успехът е видим. Сега трябва много да внимаваме да не бъдем заблудени от миража за успех, заяви генералният секретар на партията "Национална лига за демокрация". Тя благодари също на президента Обама "за преданата подкрепа" на САЩ за демократичното движение в Мианма.

Обама заяви, че на Мианма й предстои дълъг път до пълната демокрация, но изрази увереност, че страната е поела в правилната посока, посочва ДПА.

Американският президент разговаря с мианманския си колега Тейн Сейн близо час в Янгон.

Обама беше разкритикуван от правозащитни организации, че с визитата си - първата в страната на американски действащ президент - изразява подкрепа за провоенното управление.

Обама използва за първи път публично настоящото име на страната - Мианма, въведено през 1989 г. от хунтата, управлявала страната от 1962 г. до 2010 г. Аун Сан Су Чжи, която американският президент посети след срещата с Тейн Сейн, настоява да се използва старото име – Бирма.

Най-малко 44 политически затворници бяха освободени днес в Мианма, заяви представител на опозиционната организация "Поколение 88". Базираната в Тайланд "Асоциация за подпомагане на политическите затворници в Мианма" потвърди това число на страницата си във Facebook, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Много интересно име на организацията " П - 88 " Ако са наистина 88 ще е добро начало за Бирма в новите реалности .
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хунтата беше спонсорирана от Рейгън и Буш, т.е. пак от САЩ и като бяха разкрити, САЩ и ЦРУ веднага ги смениха с по-удобни и нови политици в Бирма.
1
1
 
7
 
! Отговори
Обама преди 11 години
Дълъг път ще извърви докато стане пълноправен американски васален щат, но съм сигурен, че с общи усилия ще постигнем тази демиократична цел !