Обама пристигна на историческо посещение в Мианма

Това е първото посещение на действащ президент на САЩ в държавата
Обновена: 19 ное 2012 14:42 | 19 ное 2012 08:33, Петя Славова
30
Обама пристигна на историческо посещение в Мианма
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна днес на историческо посещение в Мианма, предадоха световните агенции.

Обама ще се срещне в бившата столица Янгон с президента Тейн Сейн, който предприе продемократични и икономически реформи, откакто дойде на власт миналата година, и с водачката на продемократичната опозиция Аун Сан Су Чжи. След това той ще произнесе реч в Янгонския университет. Обама ще остане в Мианма само шест часа, след което ще отпътува за Камбоджа за среща на върха на страните от Източна Азия.

Това е първото посещение на действащ президент на САЩ в доскоро изолираната държава от Югоизточна Азия. Мианма бе управлявана в продължение на половин век до от военна хунта, която предаде миналата година властта на близко до нея цивилно правителство, започнало курс на реформи.

В отговор Съединените щати и редица други западни държави започнаха политика на възстановяване на връзките с Мианма, пише БТА. Някои правозащитни групи обаче разкритикуваха посещението на Обама като преждевременно, предвид факта, че в страната все още има политически затворници и наскоро се стигна до поредните смъртоносни сблъсъци на етническа и религиозна основа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До факти- защото от нас нищо не става.ние нямаме сиво вещество да се оправим сами и казваме че от византийската империя насам всички съседи са виновни за съдбата ни.то само с далавери толкова става.
21
0
 
5
 
! Отговори
факти преди 11 години
Факта,че Обама посещава държава от петия свят,а не идва в БГ,трябва да ви говори,какво е мнението на САЩ за нас.Колкото и Бибитко да се бие в гърдите колко е велик си остава един въздухопровод без налягане.Дори и измислени държави от Азия са по-важен партньор за САЩ от нас.
20
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 11 години
До Анонимен"на български името на държавата е Мианма, защото така се произнася, а в българския език чуждите думи се изписват фонетично!"1. Държавата я наричаме Мианмар, ползвай Гугъл, ако не вярваш на Гугъл, влез в сайта на Министерство на Външните Работи2. Произношение на бирмански е "мянмар"3. Фонетично - дръжки. Примери: Pyongyang (корейски) = Пхенян; Kampuchea (хмерски) = Камбоджа; Географски най-близкия пример: Shqipëria (на албански) = Албания
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте пищяли за това име. И двете са правилни. Мианмар, официално название Република Съюз Мианмар[2] (също Мианма, преди - Бирмански съюз или Бирма) е държава в Югоизточна Азия с обширна територия.
18
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 11 години
Ето затова новинарските сайтове не струват!!! Автора го мързи да провери името на държавата....
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко петрол ще изразходи един танкер, за да пренесе петрол от Мианма до САЩ? Въпрос с повишена трудност.
16
2
 
3
 
! Отговори
ани преди 11 години
Държавата е МИАНМАР - бившата Бирма ........... поправете се Dnes.bg
15
1
 
2
 
! Отговори
ethrthhwt преди 11 години
Американские СМИ отмечают, что намеченный визит главы Белого Дома в Мьянму будет свидетельствовать о том, что США рассматривают Мьянму после демократических реформ в качестве нового союзника в своей внешней политике. Американские СМИ также подчеркивают, что из-за особенного географического положения Мьянмы в Южной и Восточной Азии, укрепление связей с этой страной в определенной степени сдержит влияние Китая в этом регионе.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е хубаво де. На сайта на Тотал пише, че добиват газ и петрол, но щом вие твърдите, че няма, значи няма.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мианма-БИРМА!!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
11,12, прочетете малко преди да пишете гупости! Близо 100% от използваните нефтени продукти в Мианма се внасят от Бруней. Теоритично може да има някакви залежи от нефт, но до сега никой не ги е проучвал, защото до сега държават бече под ембарго и военна диктатура! В съседните държави Тайланд, Китай и Бангладеж няма нефт, така, че не е голяма вероятността и в Мианма да има големи залежи!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7, на български името на държавата е Мианма, защото така се произнася, а в българския език чуждите думи се изписват фонетично! Вярно е, че на латиница се изписва Мианмар, но р-то не се произнася!
10
3
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Не лъжи. Имат и петрол, и газ. Мианмар е от най-старите производители на петрол в света. Находищата и до момента се експлоатират.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая зад тоя *** не е ли Хилорито тия Мианмарци страдат от недостиг на демокрация.
8
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Posledni ***:Izrael 4e napadne Iran do tri dni.
7
3
 
7
 
! Отговори
От 4 до 6 преди 11 години
Където отидат американци или има петрол или ще се води война! Изключително често се комбинират! Щом няма петрол да се пазят китайците! Малко им се разлюля партията и американците май ще им всяват демокрация
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази държава не се ли казва всъщност Мианмар, ъ?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4, Мианма е 50 милионна държава и се намерира между Бангладеж, Китай и Тайланд. Нямат и грам нефт! Имат тиково дърво и рубини...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, вярно е, че хората в Мианма са много усмихнати, но са и безкрайно бедни. Средната заплата в Мианма е 45 долара или около 70 лева на месец. В България средната заплата е около 750 лева което е близо 11 пъти повече! Ако много мечетаеш за техния щастлив живот, прав ти път към Мианма!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам къде се намира Мианма но щом президента е заинтересован значи има петрол!