"Русия да не представя вътрешен за Турция проблем като свой"

Ердоган разкритикува реакцията на Москва за ракетите "Пейтриът"
23 ное 2012 20:20, Елка Василева
243
"Русия да не представя вътрешен за Турция проблем като свой"
Реджеп Таип Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган критикува реакцията на Русия по повод искането на Анкара към НАТО за разполагане на ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница, съобщава в."Миллиет". Ердоган заяви пред журналисти в самолета на връщане от Пакистан, че намира за много погрешен подхода на Русия да представя вътрешен за Турция проблем като свой проблем.

Премиерът посочи, че става дума за разполагане на ракетите с отбранителна цел.

Още по темата

Аналогична позиция изрази и председателят на парламентарната комисия по международни отношения Волкан Бозкър, съобщава ИТАР-ТАСС. Ракетни комплекси се разполагат в Турция не за първи път, по-рано това е правено два пъти. Ракетите "Пейтриът" тук ще изпълняват изключително отбранителни функции, посочи Бозкър. Той подчерта, че в искането на Турция към НАТО за разполагане на ракетите е посочено, че те няма да се използват с нападателни цели. По думите на Бозкър благодарение на ракетите "Пейтриът" ще се появи възможност да бъдат защитени гражданите на Турция и да се изключат щети за територията на страната.

Русия не съветва Турция да разположи ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница, а обратното, насърчава я да действа за политическо решение на конфликта в Сирия, заяви вчера говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Той добави, че милитаризиране на турско-сирийската граница е обезпокояващ сигнал.

Разполагането на зенитни ракетни системи "Пейтриът" в Турция ще създаде нови рискове, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата си от Бангладеш Дипу Мони.

Причина за тревогите на Русия според Лавров е "синдромът на чеховската пушка". "Щом в първото действие на сцената е окачена пушка, в трето действие тя трябва да гръмне, това е закон в драматургията", обясни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
saxon преди 11 години
До TR - *** ste doie za teb rezan groznik
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
balgaria sauznik na nato ,koi pita naroda za nato ,izmenicite i predatelite vragovete na balgaria koito triabvashe da badat raztreliani predadoxa rodinata i sasipaxa balgaria i do dnes.e tva iztinata .
184
2
 
5
 
! Отговори
Русофоб преди 11 години
Привърженик съм на добри отношения между България и Турция, така че предлагам да се избягват постове с взаимни обиди. В края на краищата темата на статията е реакцията на Ердоган по отношение на Русия. Да не задълбаваме в проблематичното минало на българо-турските отношения, а да гледаме напред. Ако има нещо безспорно, това е че България и Турция трябва да подържат като минимум коректни отношения помежду си. Съюзници сме в НАТО....
183
3
 
7
 
! Отговори
х преди 11 години
До болярина-вие отговорете първо колко турци и помаци клахте през времето на руско-турската и балканската война, че и до годините на възродителния процец и колко хора бяха прогонени от опожарените им домове.
182
4
 
8
 
! Отговори
TR преди 11 години
защо българите са колосално *** и жалки - кръстоска между две от най-простите племена - турското племе булгари и славянското племе македонци! Както пише в историческите книги, днешните българи са резултат от среща на полянка, между пра-българин и славянка, и след цуни-гуни, вади-тури се народили чукундури, които се знаят също и като българи!
181
3
 
6
 
! Отговори
TR преди 11 години
"Всеки трябва да знае, че гневът на Турция е също толкова силен, колкото приятелството й е ценно"
180
3
 
4
 
! Отговори
болярина преди 11 години
до 198голяма демокрация сте няма що ..я попитайте кюрдите дали е така ..колко от тях избихте в мирното демократично време....
179
6
 
8
 
! Отговори
TR преди 11 години
Спокойно,Турция не се занимава с България.Винаги съм казвал ,че Турция никога не е гледала на България нито като враг,нито като сериозен противник.За Турция,България е бедна страна,която търси отдушник за проблемите си в национализма.По време на Кубинската криза,турските ядрени глави спасиха света от трета световна война.Хубаво е да ги има,защото някой трябва да спре руснаците.А това не е България.Определено не е България, а Турция може да е всичко, но винаги за тях правото на демокрация на страните е най-више право което трябва да се защитава!
178
2
 
11
 
! Отговори
TR преди 11 години
Българския народ има толкова много проблеми че, да коментираш против турците и да мразиш Турция е най малкия проблем на нацията България.България е най бедната държава и зависима от големите "акули" на Европа.Страната е със най остаряващият народ.На първо място при децата по употреба на алкохол и дрога.Сърдечно съдовите болести,рак на матката(защото няма никакава хигиена),рак на стомаха(защото любимото ястие на българина е сланина със сливова
177
3
 
8
 
! Отговори
TR преди 11 години
Брей Брей...па осте един път брей!Кога стане въпрос за Турция,българите работата си оставят и почват да пишат.Толова проб;лемни теми има за живота в България и за бедното съществуване на народа....българина като вземеш от пуберите до седящите на ракия пишат ли пишат.Хилада ще стане в близко време броя на коментарите...но не само тук.Където се говори за Турция,българина се състезава по плюене.Че какви лоши хора са били турците,
176
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Edin 4ovek ama kato zastane pred ogledaloto stavat dvama.
175
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Edin 4ovek s dve mnenija.
174
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
TR i TR edin i susht 4ovek li e?
173
3
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
2 atomni bombi nad Meka i Medina i islama e priklu4il.
172
4
 
11
 
! Отговори
TR преди 11 години
Запомнете едно нещо от мен българи!Лъжливата ви история....и приказките на ракия и мезе ви вредят.Незнаете историята си!Ние не сме ви врагове!Напротив,най близките ви приятели!Запомнете едно нещо!Няма да видите толкова полза от Европа отколкото истинската приятелска помощ от нас.Никога Турция не е имала териториални претенции към България...А напротив ,погледнете историята си и ще разберете юе, Османската Империя помага на България при Българо-сръбската война....и срещу Румъния...за Добруджа
171
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Turcite balnuvat kato makedoncite.
170
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Islama i Talmudizma sa 4ovekonenavistni u4enija.
169
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Allah e bog na Lunata.
168
9
 
8
 
! Отговори
TR преди 11 години
Гърция потъва, *** отдавна потънал и сега умира от глад. Страхливи *** ,живеещи в 46 кв.м. панелки строени именно от тези турци мислят,че войната е компютърна игра.Запада се гърчи край предсмъртния си одър, Западният свят е в икономическа и морална криза.Точно както е било през 14 век, преди Османците да стъпят на европейска земя.Историята се повтаря защото Създателят дава заслуженото на този който заслужава.Велика е ТУРЦИЯ, велик е ТУРЧИНА.Българинът-крадец,лентяй,лъжец,злобен.
167
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** зорлам се мислят за велики