Храната в България най-евтина в цяла Европа

Данните са на Евростат и не са обвързани в равнището на заплатите
11 дек 2012 19:30, Елка Василева
345
Храната в България най-евтина в цяла Европа
Хранителните продукти се най-евтини в България според проучване на Евростат. Снимка: архив, Булфото

Най-скъпите хранителни продукти в Европа се продават в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция, а най-евтините - в България, показват данни на Евростат, цитирани от ИТАР-ТАСС.

При изчисленията са сравнени фактическите цени в Европейския съюз, Норвегия и Исландия, без да се обвързват с равнището на заплатите.

Като цяло цената на продуктите (с изключение на рибата) и спиртните напитки в Норвегия е с 64 процента по-висока от средноевропейската, в Дания - с 36 процента, а в Швеция - с 20 процента.

Цените на алкохола в Норвегия са по-високи със 166 процента, а Швеция е на четвърто място след Исландия и Финландия с 57 процента по-скъп алкохол.

Шведските плодове и зеленчуци са на второ място по цени след норвежките, а рибата, сиренето и млякото са дори по-евтини в сравнение със средностатистическите цени в целия ЕС.

Най-евтини хранителни продукти се продават в България, Румъния и Полша, където цените са с 30 процента под средните за ЕС. Не е скъпа храната и в балтийските страни, Чехия и Унгария.

Приемливи са цените на храните в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, които са в средата на списъка на Евростат, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
0
 
! Отговори
Бучко преди 11 години
До Анонимен В тази връзка - Да живее ГЕРБ! - Граждани за европейско развитие на България
248
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До I hate EU antiglobalZashto ne otidesh na edin restorant i edin bar da vidish kolko e evtino , aman ot revli
247
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До I hate EU antiglobalPi4 i tuk ako pazaruvash v LIDL i Kaufland i tuk e evtino , burkate magazini s ceni
246
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как да ни са евтини цените като в страната ни властват картели и има картелни споразумения в цялата търговия,които определят минимални разлики в цени и максимални печалби за всички играчи на търговския пазар в България
245
4
 
23
 
! Отговори
I hate EU antiglobal преди 11 години
На евростат да им го сложа отзаd , големите магазини в Германия е по евтино от личен опит го знам всичко е за да се оправдаят ако увеличат цените , ама явно въобще не им дреме че имаме най ниските заплати в *** Европейски съюз.
244
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи цените на храните у нас са с 30 % под средните за ЕС,а заплатите ни - с 300 % под минималните в ЕС.Значи не трябва да се изненадваме,че граждани от нормалните страни,които са на минимални заплати,излизат от хипермаркетите с пълни колички,а "***",със средна заплата излиза с мрежичка.ГЕНОЦИДЪТ НАД НАЦИЯТА НИ ПРОДЪЛЖАВА.
243
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЖенаZachto lujech , osobeno za kashkavala i sireneto , v4era se vurnah ot PIROT i tova ne e viarno...da ne govorim 4e i tuk po malkite selishta mojech da si kupish dosta po evtino , zashto ne otidesh do BELGRAD da vidish kolko ti e sireneto
242
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Glupazi ste vie , nikoi ne se podmazva ...statistikata moje da e vidite na saita na EVROSTAT , kogato ot tam kajat nechto losho e OK a kogato nechto po skoro polojitelno ne e ok . Ei toia bg narod dai mu da plue i da reve ........
241
2
 
11
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Аз пък си палвам колата и отивам в Пирот - на час и половина път от София, пазарувам си в техния магазин "Макси" евтини и КАЧЕСТВЕНИ стоки, минавам през пазара за зеленчуци и варива от бабите, там има и един фирмен магазин за сирене и кашкавал, и заедно с похарчения бензин ми е в пъти по-евтино от тукашните ***. Особено суровите кебапчета и каймата за плескавици. Опитайте и вие. А на 2 месеца ходя до Гърция за маслини, зехтин, препарати, кафе и риба. И съседите ми правят така.
240
1
 
12
 
! Отговори
фъфльо преди 11 години
"Данните са на Евростат и не са обвързани в равнището на заплатите"Важна подробност м-ка Ви!През 2001 г в АНГЛИЯ купувах 4л тубичка прясно мляко за 1,4 паунда при надница 40 паунда на ден, свинска шунка 4 паунда за килограм , а за облекло излишно да се коментира например кецове umbro kappa 29 паунда и др примери, ......Истината е че в нормалните страни неща като храна, дрехи , битови сметки си осигурен и за най ниско платените бачкатори, В
239
1
 
16
 
! Отговори
koko преди 11 години
Tова заглавие е някакъв майтап с хората - не сме *** , и не е хубаво да се опитвате да ни правите на такива
238
1
 
1
 
! Отговори
Prosta Shopska Tikva преди 11 години
q Che odiMe da proveriMe vErno li e i ako e ot utre q Che dignEM cenite
237
4
 
22
 
! Отговори
АЛООООООО преди 11 години
АБЕ КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ БЕ !!! ВСЕ ВДНО СМЕ В КУМУНИЗМА !!! МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА ВЪН !!! А ЩО НЕ КАЖЕТЕ И КАКВИ СА ИМ ЗАПЛАТИТЕ !!! И ЗАЩО ЕВРОПА НЕ НАТИСКА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НАШЕО ПРАВИТЕЛСТВО АААА!!!ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ !!! *** !!!
236
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се притеснявайте, хора! И тази година ще има коледни - банкетчета, лайф, лай... Е, не за всички, разбира се... Някои баби и дядовци няма да имат пари за коледни подаръци... Други може да умрат от студ и глад... Но... не падайте духом!...
235
2
 
9
 
! Отговори
A преди 11 години
Той народът вярно е ***, ама чак така *** не е, че да вярва на тази простотия.
234
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахахаха , хайде пак глупости пишат !!! Моля ви се и ние сме излизали извън България и знаем как са цените !!! И в Швеция сме били и Норвегия и Германия и Англия и мога да ви кажа ,че цените са като нашите или по-евтини!!!
233
1
 
13
 
! Отговори
в момента преди 11 години
В магазина на "Кауфланд" в Млада Болеслав Чехия от тази сутрин:хляб (превъзходен)1кг.- 20 крониолио - 35 к.захар - 25 к.ориз - 25 к.домати - 22к.пушено свинско филе - 75к/кгяйца - 80 к (30бр.)кафе немско - 42 к. /250 гр.бира светло 0,500 - 4.99 к.цигари пал мал пакет - 44 к.немски коледен сладкиш - 58 к. 1 крона е около 00,75 лв. като този последния сладкиш миналата зима в българския Кауфланд беше 9,99 лв. т.е. около 130 крони,дано тази година да е по евтино ама не вярвам.
232
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A vie "domakinstvo" ot 2-ma dushi po-kolko adjeba qdete?!? I kakvo oznachava prazen? Oplakva se 4e 700 leva ne i stigali za hrana - grymni se.
231
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 11 години
До Анонимен Толкова си отворен,че няма да има само за един кътник от твоята мъжественост.
230
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С минимална българска заплата може да се купи например 75 килограма боб, а с минимална норвежка заплата вероятно поне сто пъти повече.Тия от Евростат сигурно са ***.