Не губете надежда за мир, призова папата

Бенедикт Шестнайсети осъди случващото се в Сирия
25 дек 2012 16:22,
58
Не губете надежда за мир, призова папата
Папата поздравява поклониците. Снимка: Reuters

Хората никога не трябва да губят надежда за мир, дори в раздирани от конфликти страни като Сирия и Нигерия, заяви Папа Бенедикт Шестнайсети днес в посланието си по случай Рождество Христово. По думите му в тези страни се извършват "жестоки актове на тероризъм" срещу християните, предаде Ройтерс.

Главата на Римокатолическата църква отправи традиционното си обръщение "Урби ет орби" ("Към града и света") на 65 езика пред десетки хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Папата използва библейския образ на "добрата земя", за да подчертае, че надеждата, символизирана от Рождество Христово, никога не трябва да умира, даже в най-тежките ситуации.

"Тази добра земя съществува - и днес също, през 2012 г., от тази земя пониква истината! Следователно в света има надежда, надежда, на която можем да се доверим, дори в най-трудните времена и в най-трудните ситуации", каза той.

Бенедикт Шестнайсети осъди избиването на "беззащитни" хора в Сирия и призова израелците и палестинците да съберат смелост за преговори, посочиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Нека да поникне мир за хората в Сирия, която е дълбоко ранена и разделена от конфликт, който не щади дори беззащитните и взема невинни жертви", заяви той.

Папата призова за "край на кръвопролитията, по-лесен достъп за помощ на бежанците и разселените и диалог в търсенето на политическо решение на конфликта".

Бенедикт Шестнайсети осъди и конфликтите в Мали и Нигерия - две страни, където ислямистки групировки извършват насилствени действия.

"Нека раждането на Христос благоприятства за връщането на мира в Мали и на съгласието в Нигерия, където жестоки актове на тероризъм продължават да вземат жертви, особено сред християните", каза папата.

Той също така призова новите лидери на Китай да уважават религиозните свободи. Китай не позволява на католиците в страната да признаят властта на папата и ги принуждава да членуват в подкрепяна от държавата църква, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
знаещ Омуртаг преди 11 години
Този папа никога няма да забрави внука ми Калоян който ги посрещаше из Тракия и около Одрин
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕленаНе им се сърди. Те няма да станат по-грамотни. Така ги е учила учителката на село.
36
2
 
1
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Бенедикт ШЕСТНАДЕСЕТИ !!!Къде сте се учили на правопис??????
35
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
kuf mir davaite bombite mir nema xaxxaxa kolko e po gaden jivota tolkova e po istinski
34
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
Дърт лъжец!
33
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
По скоро чакайте от умрял писмо каза дяткята!
32
5
 
2
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Не губете надежда за мир призова АлКаида (ЦРУ/САЩ)
31
6
 
2
 
! Отговори
;) преди 11 години
Не губете надежда за мир, призова БЕН ЛАДЕН
30
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Papa Benedikt: ne gubete nadejda,edin den 4e vi kaja koi podkrepja fanatizirania islam.
29
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Muslemskite jivotni v Nigeria,Mali,Somalia,Kenia,trebva da budat iztrebeni,te sa nenujni.
28
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
Hristijanite v Siria podkrepjat Bashar Al Asad.USA,Izrael i svetovnoto masonstvo sa protiv Hristijanstvoto.
27
4
 
5
 
! Отговори
DO PAPATA преди 11 години
GOSPODINE NICHTO NE KAZAHTE ZA IZRAEL I YUDEITE SAVREMENNITE
26
4
 
3
 
! Отговори
Hitler-Jugend преди 11 години
Не губете надежда, просто си набавете фаустпатрон...
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всички да не губим надежда!!!!! Весели празници на всички!!!! Бог, съществува, независимо под каква форма го приема всеки от нас...... нека всеки да открие своя Витлеем!!!!!
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тоя целия площад на снимката предишните папи с лека ръка са им драсвали клечката. Ако кажеш че земята се върти около слънцето и ти дерат кожата със специални уреди, това са католиците. Затова сега си имат светия и на интернета.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOLKOTO I DA SE MA4AT ISLQMA NIKOGA NQMA DA VLADEE SVETA ZASHOTO IDVA VTOROTO PRISHESTVIE NA HRISTOS.TAKA E PISANO V BIBLQTA 4E HRISTQNITE SHE SA GONENI I STRADASHI NO GOSPOD SHE GI SPASI,DRUGITE SHE IZGORQT ZAEDNO S DQVOLA NA TAZI ZEMQ.
22
1
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Какво знам и какво не знам е спорно, но запомни стане ли Петър Римлянина следващ папа ще настъпят смутни времена.
21
1
 
5
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Там, Там, Горе в Планината, Седеше СаМ @ЧовекЪТ в средата на Гората.Седеше ТоЙ ВъВ Тъмнината, мислИше и Седеше, седеше и МислИше за Зората.А Там, Там, Долу До Реката, Бе пътят, Пътят към Зората.Нерадостна Съдба Ви Очаква, Всички Вас.Времето Отново Скоро ще Свърши - Този Път за Вас и Нас.~2012~.~1<@>13~$!.
20
3
 
7
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото Ви е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.Това, което може да се Каже, няма да е истина и Истината не може да се Изкаже. Само толкова може да се Каже и само това е Истина.Богове няма, Както Вие си МислИте, защото при Вас, има само МислИ.Даже и тези МислИ, не са Ваши.Да МислИш,че МислИш Не Означава, че МислИш, а само, че Спиш!W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~. ~1<@>13~$!.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 31,ДА ИМА ЕДНА СИЛА И ТЯ Е СИЛАТА НА ПАРИТЕ