На Острова обмислят замяна на българските берачи на плодове

Правят независимо изследване колко българи и румънци ще отидат от 2014 г.
Обновена: 22 яну 2013 14:58 | 22 яну 2013 13:57, Елка Василева
48
На Острова обмислят замяна на българските берачи на плодове
21 250 българи и румънци отиват всяка година във Великобритания, за да се включат в прибирането на реколтата. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство е подложено на натиск да пусне в страната работници имигранти от Русия, Украйна и Турция след предстоящото от 1 януари догодина отпадане на трудовите ограничения за българите и румънците, съобщава вестник "Файненшъл таймс".

Националният фермерски съюз предлага издаването на временни визи за работници извън Европейския съюз с цел компенсиране на прогнозирания недостиг на берачи на плодове. Очакванията са, че броят на сезонните работници от България и Румъния във Великобритания ще намалее от догодина, тъй като гражданите на двете най-нови страни членки на ЕС ще имат право да кандидатстват за по-високо квалифицирани работни места.

Още по темата

В момента 21 250 българи и румънци идват всяка година със специални трудови визи във Великобритания, за да се включат в прибирането на реколтата. На гражданите на двете страни се пада дял от малко повече от една трета от работната ръка в сектора, който носи ежегодно 3 милиарда лири стерлинги (близо 3,57 милиарда евро).

Проучване, представено миналата седмица на британското правителство от Националния фермерски съюз, е установило, че четири временни работни позиции на имигранти в страната поддържат едно място на пълен работен ден за британец, пише БТА.

Британското министерство на външните работи пък е поръчало на Националния институт за икономически и социални изследвания да направи независимо проучване колко българи и румънци ще се установят в страната след отпадането на трудовите ограничения за гражданите на двете най-нови държави членки на Европейския съюз на 1 януари догодина, съобщава вестник "Файненшъл таймс".

Според представители на властите резултатите от изследването ще бъдат публикувани скоро. Цитираните източници омаловажиха намеците, че британският министър на външните работи Уилям Хейг е "навлязъл в територията" на своята колега на вътрешните работи Тереза Мей, като обясниха, че Форин офис е поръчал проучването, тъй като Хоум офис не разполага с достатъчно средства.

Дебатът във Великобритания какви ще са последиците от отпадането на трудовите ограничения за гражданите на България и Румъния е затрудняван от отказа на правителството да публикува каквито и да било оценки колко имигранти от двете държави се очаква да се установят в страната от 2014 г., коментира "Файненшъл таймс". Авторитетният британски икономически ежедневник отбелязва, че министрите от коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи са в безизходно положение. Ако посочат в своите прогнози прекалено ниски числа, те ще бъдат обвинени, че повтарят драстичното подценяване от страна на своите предшественици лейбъристи на наплива на граждани на осемте източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС преди девет години. Ако посочат обаче прекалено високи числа, британските министри ще изглеждат като паникьори.

Британската антиимиграционна лобистка група "Майгрейшън уоч" прогнозира миналата седмица, че 50 хиляди българи и румънци може да се установяват в страната през следващите пет години, което прави общо 250 хиляди души през периода 2014-2018 г.

Румънският посланик в Лондон спомена далеч по-скромното число от 10 хиляди души.

Едно нещо, за което експертите са на едно мнение, е, че шансът за повтаряне на масовата имиграция във Великобритания между 2004 г. и 2010 г. на граждани на осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., е малък, отбелязва "Файненшъл таймс". Около 170 хиляди граждани на тези държави се установяваха във Великобритания през посочения период.

Великобритания бе една от едва трите страни от ЕС, които решиха да не налагат преходни трудови ограничения за гражданите на въпросните осем нови държави членки (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и Словения), припомня "Файненшъл таймс". В контраст, посочва вестникът, тя сега е една от
няколкото страни, които решиха да отложат даването на трудови права на българите и румънците до 2014 г. В резултат е напълно възможно емигрантите от България и Румъния да отбягнат британския пазар на труда и да опитат своя късмет в Германия, Франция или Италия.

Ако фермерите и търговците на дребно във Великобритания са разтревожени, че вдигането на временните трудови ограничения за българските и румънските имигранти ще означава прекалено малко берачи на плодове, то останалата част от страната изпитва точното противоположното безпокойство: че Великобритания ще бъде залята от още неквалифицирана работна ръка от Европейския съюз, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
милата преди 11 години
Много важно,че не ни искат !Да не е само Великобритания в света!Нека не забравяме от къде имат толкова богатства!Върнете се малко назад в историята и си направете сметка дали сме им били мили и драги и преди!Припомнете си договорите в които са участвали на коя страна са били !Ами колониите в които Те са били робовладелците!Те са свикнали да пият само сиромашка кръв и да живеят на чужд гръб!Млади българи ,не ставайте роби колкото и да сте бедни!Там ще работите за жълти стотинки както и тук !
26
1
 
1
 
! Отговори
hurka преди 11 години
bg.kradlivo pleme ne go iskat nikade ,i sa nai marzalivite.
25
0
 
0
 
! Отговори
Русия, Украйна и Тур преди 11 години
Берачи от Русия, Украйна и Турция ... е НАИСТИНА тогава Великобритания ще си сложи ТАРАЛЕЖ в ГАЩИТЕ!Не разбират ли КАКВО означава да нахлуят НЕчленове на Евросъюза?Сами си навличат НЕПРИЯТНОСТИ.
24
0
 
0
 
! Отговори
czech преди 11 години
Много обичаме да играем на плюеница,и това да е Българска игра нали БГ измисляме много неща и аз измислих тази игра плюеницата да продалжаваме да се плюем,Българи,Турци,*** да си играем още на плюеницата мозъка на един българин като компютър това си е истина колко известни лица имаме а колко предатели имаме вместо да мислим нещо за бъдеще за тази държава а ние си продаваме мозъците на други места извън България,а като дойде време да мислим за България тогаз почваме да мислим за глупости
23
0
 
0
 
! Отговори
czech преди 11 години
Не знам още колкодържави ще затварят вратите за нас и като се върнем в БГ какво првим пак мизерия,пак ще бачкаме за некви жълти стотинки вместо да се подаваме ръка за ръка и да се урнем при онези баш майсторите дето от колко год. стана не могат да ремонтират една малка държава дето влизат милиони,гледайте гърците на фалит са ама хората не спират за най малко нещо почват да действат събират се бунтуват граници затварят незнам си какво пак се оправят нещата а нанас ние страх да излизаме пред врата
22
0
 
0
 
! Отговори
czech преди 11 години
до 19 кво до сега бяха добри,вече не ни искат и станаха *** тъй ли вместо да им благодариш че досега храниха хиляди Българи отвориха вратите за нас а сега заради една причина почнахме да ги плюем е туй е това Българска работа за туй всичките ни комшии ни мразят,вече и гледайте всеки изминал ден поне една държава или нени искат или ни гонят или ни мразят а ние БГ с голямо самочувствие със скъсани джобове вместо да им влизаме под кожите а ние ги плюеме еее туй то да си човек с две лица
21
0
 
0
 
! Отговори
czech преди 11 години
Веднага почвате да хвърляте вината на другите,а вие сте като аганце нали нищо не правите после заради тоз заради ония не ни искат,по най лесния начин гледате да се отървете,вие изобщо гледате ли чужди новини гледайте малко чешките канали германските канали испанските поне на месец 3 пъти има новина заради някъв чист православен Бай ***,като ги чуете ааа теса некви *** или турци нали а със чуване не става става със гледане защо неги гледате аа защото ви е срам нали крадци на коли банкоматчи
20
0
 
0
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
Da te rusnacite i ukraincite samo chakat da idat da im rabotqt tejka selskostopanska rabota za £6 na chas. A za turcite da ne govorq, te sa se skysali da bachkat po poletata
19
1
 
1
 
! Отговори
fen преди 11 години
KATO NE NI ISKAT DA SI ZIMAT CHERNILKITE,DA SI ZIMAT INDIICITE,DA SI ZIMAT PAKISTANCITE,I BEZ TVA E AD OSOBENO V LONDON I TALIBANI IMA :)))))
18
0
 
0
 
! Отговори
barcelona преди 11 години
koga she vi doida v umrelata dujdovna prokisnala strana ......NIKOGA.......
17
3
 
0
 
! Отговори
ГУРУ-До ТРАКИЕЦ преди 11 години
НА ОСТРОВА ИМ ПИСНА ОТ *** СМРАДЛИВИ,КРАДЛИВИ ТРАКИЙЦИ КАТО ТЕБ !ПРЕДПОЧИТАТ БЪЛГАРИ ОТ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД !
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 11 години
да им се скапят броколите дано
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе да ги оставим да си берат ягодите а ние да се вземем за уискито и момите англичанки
14
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не разбирам, защо толкова ги е страх лигавите англичани от нас българите?!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТРАКИЕЦ-изглежа българите са по добри,затова не са желани а търсените са украинци ,руснаци и турци .
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятели, събирайте се заедно и правете оранжерии за зеленчуци!Които могат да сеят в селските дворове плодни дървета. Трябва да се организираме срещу тази отвратителна мафия и да сме хранително независими за да можем да оцелеем. Поне това, докато му дойде времето и да се освободим от ЦИОНИСТКОТО робство!
11
0
 
5
 
! Отговори
Гледаите бе преди 11 години
Гледаите бе, гледаите как в Англия се произвежда, въпреки, че няма никакви условия!А пък в България ще зяпаме мухитеВместо да направим нещо в Бг, ние ще пращаме нашите хора там, а после същата тази стока ще ни я внасят чрез големите хранителни вериги.Аме, че просташка политика е Бг политиката! Не може да се посочи нищо хубаво направено за страната за тоя 23 г. период.
10
0
 
1
 
! Отговори
tester1 преди 11 години
От цифрите в статията : 3 000 000 000 лири : 63 750(3x21 250) чивека = 47 059 лири годишно.Месечно 3 922 лири. На час по 20-25 лири.Според мен това не е вярно.
9
0
 
6
 
! Отговори
Д преди 11 години
Бих отишла да разгледам музеите им, щото са присвоили повечето антики от света. Но не и да седя и да работя там!
8
0
 
0
 
! Отговори
без име преди 11 години
Към"' тракиец"- прав си пич!