Причината за оттеглянето на папата не е конкретно заболяване

И лидерите на Германия, Италия и Великобритания коментираха случая
Обновена: 11 фев 2013 21:21 | 11 фев 2013 21:20,
13
Причината за оттеглянето на папата не е конкретно заболяване
Снимка: архив, Reuters

Причината за оттеглянето на 85-годишния папа Бенедикт XVI не е здравословното му състояние и Светият отец е взел решението без външен натиск. Това подчерта директорът на пресслужбата на Ватикана Федерико Ломбарди, предаде Reuters.

Папата не страда от конкретно заболяване, уточни Ломбарди, като добави, че Бенедикт XVI през последните няколко месеца се е оплаквал от отслабваща физическа и духовна енергия, което е обичайно за хора на неговата възраст.

Деканът на Кардиналската колегия кардинал Анджело Содано, изрази съжаление от името на "най-близкото обкръжение" на папата във връзка с неочакваното му оттегляне и благодари на Бенедикт XVI за вярната служба на Бог и умелото ръководство на Църквата. Кардиналът оцени това решение като "честно, почтено и отговорно".

Президентът на Италия Джодрджо Наполитано излезе със спешно изявление, в което изрази съжаление за неочакваното доброволно оттегляне на "големия приятел на италианския народ".

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че изпитва най-дълбоко уважение към решението на родения в Германия папа Бенедикт XVI да се откаже от поста заради отслабващото му здраве, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Щом самият папа след задълбочен размисъл е стигнал до извода, че вече няма нужните сили да изпълнява задълженията си, това получава моето най-дълбоко уважение. Той бе принуден да вземе трудно решение", се казва в кратко изявление на Меркел.

"Като канцлер благодаря на Бенедикт XVI за работата му и от все сърце му желая всичко най-добро през следващите години", каза Меркел. Тя не коментира дали папата ще се върне в родината си и не отговори на въпроси.

Още по темата
Меркел, която е протестантка, похвали Бенедикт за усилията му да насърчи диалог с други християнски деноминации и с други вероизповедания. Тя посочи, че той "протегна ръка както на евреите, така и на мюсюлманите".

"Бенедикт XVI е и ще остане един от най-значимите религиозни мислители на нашето време", заяви Меркел.

Папа Бенедикт XVI"ще липсва като духовен водач на милиони хора", заяви британският премиер Дейвид Камерън, който приветства усилията на Светия отец за укрепване на отношенията на Ватикана с Обединеното кралство, предаде Франс прес.

"Отправям най-добри пожелания към папа Бенедикт Шестнайсети след днешното му съобщение. Той работи неуморно за укрепването на отношенията между Великобритания и Светия престол. Посещението му във Великобритания през 2010 г. се помни с голямоуважение и обич", се казва в изявление на британския
премиер.

Четиридневното посещение на Бенедикт XVI във Великобритания през септември 2010 г. бе първата държавна визитана папа в Обединеното кралство. То бе отчасти посветено на сближаването на католическата и англиканската църква, близо пет века след раздялата им по волята на английския крал Хенри Осми.

Обявената днес оставка на папата бе голяма изненада на полското епископство, заяви секретарят му Войчех Полак.

"Папа Бенедикт XVI няколко пъти беше обмислял дали заради напредналата си възраст все още му стигат силите да изпълнява правилно службата си на приемник на Свети Петър", отбеляза той.

Според отец Адам Бониецки, близък приятел на папата поляк Йоан Павел Втори, с това свое решение "Бенедикт XVI показа как във вярата да се реши проблемът със служението, старостта и слабостта".

"Бенедикт XVI бе свидетел на последния период на понтификата на Йоан Павел Втори. Мисля, че той не искаше да повтори тези последни драматични месеци, когато папата остана напоста си, но беше практически неспособен да изпълнява задълженията си", заяви отец Бониецки във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
lusi vasileva преди 11 години
Папата абдикира.Това не е достойно.Огъна се пред изнудвачите му.Явно имат компромат срещу него.Нали бешше велик инквизитор и теолог ,защо лъже народа-не е болен.Предишния папа да не би да беше по-здрав.Това е пост-отговорност и се носи до гроб.Остави каруцата в калта и излъга своите енориарши.Не им каза истината за това безпрецедентно действие.Нали преди казваха ,че няма възможност за предсрочно оттегляне по здравословни причини.
10
3
 
0
 
! Отговори
Христина преди 11 години
Това е предпоследния папа. Прочетете Малахия - след това идва Апокалипса. Май че следващия ще е римлянин, които ще е и последния.
9
0
 
10
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ГОСПОД ПРИБИРА....НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СИ ОВЧАР ИЛИ ПАПА...
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Shefa NA PAPATA ne e Gospod Bog a e tozi koito mu Plashta Smetkite NA ROTSHILOVTSITE KRIVI TOIA PAT IM IZLIAZOXA SMETKITE POPADNAXA NA 4OVEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бързат сатанистите, бързат!
6
0
 
5
 
! Отговори
до номер 2 преди 11 години
легай и чекай
5
1
 
4
 
! Отговори
6 преди 11 години
добре, айде последния е. като не стана по календара на маите сега следващото предсказание и така докато има наивни хора.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Д,а и при нас съобщиха, че някой си от Африка ще го замести, тъй като голям процент от изповядващите католическата вяра са от африканските страни и имат представител във Ватикана.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи е неконкретно заболяване така ли ?
2
7
 
6
 
! Отговори
МАХДИ! преди 11 години
Видяхте ли как се изпълни и последната част от предсказанието?Това е последния папа..Четете Ванга и Нострадамус и в Библията го пише..
1
5
 
7
 
! Отговори
от ватикана преди 11 години
Причината е натиск от Америка! Следващият папа ще е чернокож, както президента на Америка!След Великден ще бъде избран....