Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит

Обама: Това е заплаха за САЩ и международния мир
Обновена: 12 фев 2013 15:03 | 12 фев 2013 10:35,
101
Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит
Сеизмичната активност, засечена в района на Северна Корея, е в резултат на ядрен опит. Снимка: Reuters

Северна Корея потвърди, че успешно е извършила трети подземен ядрен опит, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната агенция КЦТА.

"Опитът беше извършен безупречно, при спазване на необходимите мерки за сигурност, чрез използване на миниатюрно и леко ядрено устройство с голяма мощност", посочила севернокорейската агенция.

Според КЦТА ядреният опит не представлявал никаква заплаха за околната среда.

Целта на ядрения опит беше "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ", посочва още агенцията, според която "тази мярка ще помогне за гарантирането на сигурността на Корейския полуостров".

Президентът a САЩ Барак Обама заяви днес, че поредният "провокационен" ядрен опит на Северна Корея създава заплаха за САЩ и международния мир и сигурност. "Съединените щати ще продължат да вземат необходимите мерки за своята защита, както и за защитата на нашите съюзници.", се посочва в изявление на Обама, цитирано от световните агенции.

"Тези провокации не правят Северна Корея по-сигурна", заяви Обама в отговор на твърдението на Пхенян, че целта на ядрения опит била "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ".

По думите на Обама заплахата, създавана от провокационните действия на Северна Корея, изисква да бъдат предприети бързи и твърди действия от международната общност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също остро осъди извършения от Северна Корея трети подземен ядрен опит, съобщава Ройтерс. Бан Ки-мун окачестви ядрения опит като "ясно и сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви неговият говорител Мартин Несирски.

Генералният секретар на ООН заяви също, че този акт на Пхенян ще се отрази негативно на регионалната стабилност и ще подкопае усилия за неразпространение на ядрените оръжия.

Северна Корея грубо нарушава изискванията на ООН, което със сигурност е осъдително, заяви източник от руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Подобно поведение от страна на КНДР - грубо пренебрегване на изискванията на Съвета за сигурност на ООН и на световната общност, не може да не предизвиква осъждане", изтъква събеседникът на агенцията, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tия *** ще хапнат дървото ама айде да видим дали ше е в близкото бъдеще.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vsqka darjava ima pravo da se samozashtitava kakto nameri zadobre a zashto ne revete za evreite koito imat yadreno orujie a za Iran revete
37
3
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
да трябва да има ядрена надпревара зада немогат Американците да крадът ресурси .браво на Северна Корея
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да не съм чувал за ВСВ, това е войната в която СССР и Германия са се били срещу добрите американци и англичани, а в края на войната Сталин е пуснал атомни бомби над Хирошима и Нагасаки;-))Ти да си чувал за най-новите методи на наторяване, където основната съставка е обеднен уран?
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак е по-добре да провеждат ядрени опити под земята, от колкото да ги изпробван направо върху японски градове, както правят великите "демокрации"
34
3
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 36Абе интересни хора сте вие българите, чудя се как аз, също българин като вас не съм такъв!Няма ли други българи като мене или всички са такива извънземни?САЩ какво общо има тук не ви разбирам? Говорим за Северна Корея, не за САЩ!Кой иска да се бори със Северна Корея? Ако следвам вашата логика, САЩ би трябвало да се страхува и от комунистически Китай, който има около 400 атомни бомби, повече от тези на Франция! Защо САЩ няма нищо против китайските бомби, я ми кажи?
33
3
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
САЩ ще стоят отстрани и сте хленчат само , защото нито Иран , нито С.Корея са страни с които могат лесно да се преборят , както направиха с Ирак.Затова сами не могат да предприемат действия тъй като шамарите там ще са големи
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
северна Корея Държи съдбата си в собствените си ръце .
31
4
 
11
 
! Отговори
Питанка преди 11 години
>>>Северна Корея си призна...>>>Обикновено нещо се признава ако е извършен някакъв грях или престъпление. Питаме авторът на тази статия, какво престъпление е извършила Северна Корея?
30
5
 
13
 
! Отговори
Нова война за Янките преди 11 години
Дреме им на шапката на жълтурите, че Обама и ООН са го осъдили акта, ами кой ще осъди САЩ, че имат ядрено оръжие - ООН ли? Американците си правят каквото и където поискат и тях никой не ги съди за нищо, но щом някоя друга малка държава реши да прояви по-голяма независимост и веднага ООН и света трябва да ги осъди. Не че ги защитавам комунистите в Сев. Корея, че са луди, луди са, ама и те живеят на Земята и имат права като другите /като янките/. Защо САЩ не осъдят Русия или Китай, ха-ха, шубееета
29
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Интересен факт: Първата индийска атомна бомба е носила кодовото име "Усмихващият се Буда"!
28
2
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Турция има ядрени оръжия, по така наречената Nuclear Weapon Sharing програма на НАТО.А предполагам че имат и собствени, но неофициално.
27
0
 
1
 
! Отговори
hes преди 11 години
Някой помни ли Нобел и защо се раздават Нобелови награди?
26
0
 
0
 
! Отговори
бири преди 11 години
История России XX века. 64. Борьба Сталина с Троцким ,youtube/watch?v=FxtbvAYI9o0
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нчма по-голяма заплаха за световния мир от САЩ!
24
1
 
12
 
! Отговори
До 21. преди 11 години
Това е дипломацията , трябва да кажеш че застрашават мира . Има списък на държавите с ядрено оръжие .А САЩ и Русия са с по 5,000 атомни бомби . Израелците - не се знае колко имат защото не са в списака . Те не се отчитат .
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ясно как така сащ не са против Ерец Израел да има атомна бомба, а Северна Корея не може? защо, та Израел винаги е имал агресивна политика, и е основна причина за напрежение в света.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва което реално ги притеснява е не притежанието на ядрено оръжие.А контролът върху крайният продукт и технологията за произвеждането му.По света има около 200 терористични организации.Официално.Неофициално сигурно 5 пъти повече. Голяма част от тях дават мило и драго да имат атомни бомби.Не се заблуждавайте с размери от снимки от ВСВ дет изглеждат като малък бус.Сега се побират в куфарчета,сакове и тн.А не можеш да провериш куфарчетата и саковете на няколко милиарда нали? Ето това е проблемът
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 9 Ти луд ли си или какво ?:D Дай всеки да си има атомни бомбички. Турция и гърция и те да няма монопол. Ама нека направо всички са равни . И макетата некаим направят 2-3
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господа червени кратуни, на чия страна сте сега. Комунистическа корея пръцка атомни бомби, но майка раша е против това :D