Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит

Обама: Това е заплаха за САЩ и международния мир
Обновена: 12 фев 2013 15:03 | 12 фев 2013 10:35,
101
Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит
Сеизмичната активност, засечена в района на Северна Корея, е в резултат на ядрен опит. Снимка: Reuters

Северна Корея потвърди, че успешно е извършила трети подземен ядрен опит, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната агенция КЦТА.

"Опитът беше извършен безупречно, при спазване на необходимите мерки за сигурност, чрез използване на миниатюрно и леко ядрено устройство с голяма мощност", посочила севернокорейската агенция.

Според КЦТА ядреният опит не представлявал никаква заплаха за околната среда.

Целта на ядрения опит беше "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ", посочва още агенцията, според която "тази мярка ще помогне за гарантирането на сигурността на Корейския полуостров".

Президентът a САЩ Барак Обама заяви днес, че поредният "провокационен" ядрен опит на Северна Корея създава заплаха за САЩ и международния мир и сигурност. "Съединените щати ще продължат да вземат необходимите мерки за своята защита, както и за защитата на нашите съюзници.", се посочва в изявление на Обама, цитирано от световните агенции.

"Тези провокации не правят Северна Корея по-сигурна", заяви Обама в отговор на твърдението на Пхенян, че целта на ядрения опит била "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ".

По думите на Обама заплахата, създавана от провокационните действия на Северна Корея, изисква да бъдат предприети бързи и твърди действия от международната общност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също остро осъди извършения от Северна Корея трети подземен ядрен опит, съобщава Ройтерс. Бан Ки-мун окачестви ядрения опит като "ясно и сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви неговият говорител Мартин Несирски.

Генералният секретар на ООН заяви също, че този акт на Пхенян ще се отрази негативно на регионалната стабилност и ще подкопае усилия за неразпространение на ядрените оръжия.

Северна Корея грубо нарушава изискванията на ООН, което със сигурност е осъдително, заяви източник от руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Подобно поведение от страна на КНДР - грубо пренебрегване на изискванията на Съвета за сигурност на ООН и на световната общност, не може да не предизвиква осъждане", изтъква събеседникът на агенцията, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75 защо винаги пропускаш руснаците , не бяха ли те последни които клаха други народи за да си запазят границата .
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
74 lele и като започнат да се пукат една друга , е ние тук на Балканите как обичаме да гърмиме , ***.
57
1
 
7
 
! Отговори
до 69 от славянин преди 11 години
За да си сигурен, че това което пишеш ''нямало да бъде зле'' е трябвало да питаш народите живяли под немска, японска и американска власт (като индианците) дали им е било добре и ако са ти отговорили с ''ДА'' тогава може да твърдиш това, което си написал! Не знам на какво основание смяташ, че една нация ще се отнася хуманно с тези, които владее - историята показва че е точно обратното! Гореспоменатите три нации са извършвали такива кланета над владяните от тях народи, че свят да ти се завие!
56
3
 
5
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Само малка корекция и уточнение на думите на Обама - това е заплаха за САЩ и тяхната бандитско-плячкосническа хегемотия по цял свят, но не и за световния мир, напротив - това е едно малка крачка към световния мир! Все повече държави ще работят за придобиването на ракетни и ядрени технологии, с които да се пазят от силовото им ''демократизиране'' от страна на САЩ и останалата ''демократична'' ***!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как са"признали"като предварително са уведомили за теста?
54
2
 
2
 
! Отговори
е заплаха преди 11 години
Това действително е заплаха за световния мир,както е заплаха скритото ядрено оръжие на непрекъснато заплашващата тези,които единствени в света призовават за пълно унищожение на ядреното оръжие от горката малка"единствена демокрация заплашена да бъде избутана в морето от друго море от араби"
53
1
 
8
 
! Отговори
заглавията? преди 11 години
След теста иранците са призовали за пълно унищожение на ядреното оръжие във всички държави(което не правят за пръв път).
52
3
 
5
 
! Отговори
до Предишния преди 11 години
Ако Германия беше победила, сега нямаше да има войни, нито религиозна, културна или расова дискриминация. Все още няма имерия, която да успее да достигне достатъчно превъзходство и да има съответната идеология за да настъпи световен мир.
51
7
 
2
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Сега Европа щеше да е немска, азия японска а сащ да си управляват и двата американски континента. Което като гледам днешния свят си мисля че изобщо нямало да е зле
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев кани лидерите на Хисбула и Северна Корея на печено чеверно и домашно вино :)
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са си "признали", а са се похвалили с цел заплаха на евентуалните им врагове. Вземете да пишете грамотно и с мисъл.
48
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 11 години
До АнонименБратми тва SS не е това дето си мислиш.
47
1
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
Ти да не си мислиш, че са воювали само след капитулацията на Германия, ако се интересуваш разгледай "битката при реката Халхин-гол" от 11.05 до 16.09 1939 г. От там идва и песничката "Три танкиста", както и нежеланието на Япония да напада повече СССР.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако РУсия беше загубила от япония нямаше да има Сталинград а япония нямаше да нападне Пърл харбър . руснаците променят историята .
45
2
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
аве ти Бъркаш япония с китай ама руснаците и китайците биха . АМа НА ТЕБЕ ТИ Е ПРОСТЕНО че си *** Американец .
44
1
 
7
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
Как така си мислиш, че никой не е имал предвид Квантунската армия(главната групировка сухопътни войски на японската императорска армия)? От къде си мислиш, че се появяват днешните граници на Китай, Северна и Южна Корея?И още нещо, Япония капитулира безусловно пред всички, не само пред щатите. И от "благодарност" Сталин им връща всяка година по 100 000 военнопленници от пленените общо 652 000.
43
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 11 години
До АнонименА не са ли могли да пуснат бомбите над ненаселени места да покажат силата им , пък Самураъте да си преценяват, ама има и едно друго мислене дето е присъщо на децата или поне на тези дето аз познавам (пуни пиратка в мравуняк и гледай кво се получава).
42
5
 
5
 
! Отговори
ДО 57 преди 11 години
АВЕ ЗА ВАС ВИНАГИ ИМА ПО ВАЖНИ ЗАДАЧИ руснаците размазват японската армия и те само загряват с нея и ведна отиват да се бият с Хитлер . това са войни а не ****и като Америка .
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA NORD KOREA !! VIVA KIM !! NO CIONIZUM !!
40
4
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 11 години
Не знам, колко милиона са ЩЕЛИ да спестят но при двете бомбардировки са загинали 400 хиляди цивилни, а войната свърши бързо, защото СССР се намеси и чичко Жуков разби 1-но милионната японска армия в Манджурия за 2 седмици.