Прокуратурата в Русия претърсва офиси на НПО-та

Властите се опитват да открият възможно най-много нарушения
21 мар 2013 17:14, Елка Василева
26
Прокуратурата в Русия претърсва офиси на НПО-та
В офисите на "Мемориал" е извършено претърсване. Снимка: архив, Reuters

Прокурори са претърсила днес офисите на "Мемориал", една от най-старите и авторитетни правозащитни организации в Русия.

Акцията е част от нова голяма кампания срещу стотици неправителствени организации, предаде Асошиейтед прес.

Вече са претърсени офиси на близо 2000 организации, каза за Асошиейтед прес Павел Чиков, член на Съвета за правата на човека към президента. Чиков казва, че размахът на кампанията е безпрецедентен, че властите се опитват да открият възможно най-много нарушения.

По думите му главната прокуратура миналия месец е наредила да бъдат проверени всички религиозни, политически и обществени НПО, за да се установи дали не нарушават доста общия като формулировки закон за "екстремизма".

Законът формално е насочен срещу склонните към насилие неонацистки групировки, но бе използван и срещу различни други организации като сциентолозите и телевизионното предаване "Южен парк", както и за потушаване на инакомислието.

Съветът по правата на човека днес е изпратил писмо до генералният прокурор на Русия, в което го уведомява, че през последните дни е бил засипан от оплаквания от страна на неправителствени организации и иска обяснения за действията на ведомството.

Президентът Владимир Путин отдавна се отнася с подозрение към НПО, особено към тези, които са с чуждо финансиране. Путин ги обвинява, че действат като параван за западни правителства, които се месят във вътрешните работи на Русия, отбелязва АП.

След като миналата година Путин отново стана президент, парламентът прокара закон, изискващ всички организации, получаващи пари от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като "чужди агенти". Самата формулировка напомня за шпиономанията в някогашния Съветски съюз. Министерството на правосъдието обаче заяви, че законът е неприложим.

Съветът по правата на човека казва, че претърсванията биват извършвани от прокурори, агенти на Федералната служба за сигурност, както и от данъчни инспектори и от служители на противопожарната охрана, които нямат нищо общо с прилагането на закона срещу екстремизма. На днешния обиск в "Мемориал" прокурорите са били придружени от данъчни инспектори и от журналисти от близка до Кремъл телевизия. Те са поискали да им бъдат предоставени документи, свързани с всички дейности на правозащитната организация, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
МРАЗЯ АМЕРИКАНЦИТЕ преди 11 години
БРАВО НА ПУТИН! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ СА ОБИКНОВЕНИ *** И ДУПЕДАВЦИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАЙ-ВЕЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ ОФИЦИАЛНИ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сорос го бяха изгонили и от ХЪРВАТСКА , но САЩ ги натисна чрез ЕС и тяхната измислена демокрация , която е с двоен аршин , един път за големите държави , която е благосклонна към тях и друг път към малките държави , която си е чиста форма на изнудване и рекет
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НОРМАЛНО , ТО И З БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ , КОЙ ИМ ПЛАЩА СОФРАТА НА ТИЯ ОРГАНИЗАЦИИ , ТА ДА СЕ ЗНАЕ ЧИЙ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ , А НЕ ДА СЕ ПРЕСТРУВАТ ЧЕ ЗАЩИТАВАЛИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО , ЧЕ НЯКОИ ЗАЩИТАВАТ САМО правата на *** като БХК и Отворено общество, други природозащитни организации , защитават правата на даден курорт като банско
20
1
 
1
 
! Отговори
Н преди 11 години
Наистина е време да се уточнят нещата, иначе ако се заподозираме в "кафяви" мозьци - в буквалния смисьл, ще стане страшно.Всеки да си знае мястото.
19
1
 
7
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Da se otvori Buchenwald za НПО
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добър пример! Кога започват у нас? Да опитат за начало с БХК и "Хана Аренд", а после да се готвят и други ...
17
1
 
7
 
! Отговори
PUT IN преди 11 години
TEZI NPO DA PLATIAT PROVERKITE ZASHTOTO DAVAT POVOD NA VLASTA DA GI VARSHI+SA ZAPLAHA ZA NACIONALNATA SIGURNOST NA VSEKA DARJAVA V KOIATO SA.
16
1
 
27
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
В Русия Сорос беше финансирал издаването на учебник по руска история. За чест и слава на руските историци не се намерил специалист да продаде съвестта си, та учебникът е написан от химик. Руснаците пропищяха, че в него са изпуснати и преиначени величави моменти от историята им, а е наблегнато на провалите, като се създава внушението, че народността им трябва да се учи и покорява на Запада. В крайна сметка Сорос най-официално го изгониха, забраниха му да развива дейност в Русия.
15
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
През 2005 е превел 30 милиона долара във фонд за ромско образование, част от "Десетилетието на ромското включване".[1] Главен спонсор е на Международен център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия [4]В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии[5].Сорос е известен и с активната си подкрепа за легализация на марихуаната
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. От там идва и прякора му "човекът, който взриви Английската Банка". По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роден е в Унгария през 1930. Син е на писателя-есперантист Тивадар Шорош. Поради съветската окупация на страната Сорос напуска Унгария през 1946, след участие в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Великобритания през 1947 и учи икономика в London School of Economics. През 1956 заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уол Стрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност.Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската мон
12
2
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Направо към: навигация, търсенеДжордж Соросамерикански финансистДжордж Сорос Роден: 12 август 1930Будапеща, УнгарияДжордж Сорос (на английски: George Soros, на унгарски: Soros György - Дьорд Шорош) е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход.[1]Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основава фондация Отворено общество и написва няколко книги. Неговото богатство е оценено на 8,5 млрд долара от списание Форбс[2] с което той се нарежда на 80-то място по богатство в света и 24 в САЩ. Сумата, която е дарил от 1991 г. насам ч
11
2
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Прав е Владимир Путин ето ви у нас в България една неправителствена организация институт "Отворено общество". Финансира го Джордж Сорос (Дьорд Шорош) американски евреин спекулант и политик. Ето ви за него от уикипедия.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука на Сорос чифутските фондации размахват пръст при всеки опит да си вземем глътка чист въздух ...
9
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Ако жена ти носи пари в къщи с неясен произход /не са от заплата, от родители/ ти не би ли се заинтересувал откъде са тези пари. Ако не го направиш ще се окаже, че просто си рогоносец.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднага всички да почнат да плюват срещу Русия!Лъскайте ибриците! Идем!
7
2
 
21
 
! Отговори
Отровено общество преди 11 години
В началото са НПО(неправителствена организация), после си слагат министри в служебни правителства и се превръщат в ПО - правителствена/политическа организация.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да имахме и ние политик и държавник като Путин никак нямаше да е зле. Последния такъв го съсякоха двама пияници платени от Фердинанд на центъра на София. Светла му памет на Стамболов, ако вижда от някъде какво става сигурно се обръща в гроба.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Brawo Putin!
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 а на теб какво ти пуска г.з. като чуеш Русия