Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната

През последните 13 години той живееше във Великобритания
Обновена: 23 мар 2013 21:03 | 23 мар 2013 19:41,
263
Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната
Борис Березовски. Снимка: Reuters

На 67 години почина бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха днес роднини на предприемача, без да посочва подробности, предаде
ИТАР-ТАСС.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище,твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той. Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин, увери говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. В писмо до Путин Березовски признал, че е допуснал много грешки и помолил да му бъде дадена възможност да се върне в Русия.

Песков не разкри как руският президент е приел писмото. Той се ограничи да каже, че може само да потвърди наличието на информации за смъртта на този човек, "който не може да предизвика никакви положителни емоции".

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано,че живеещият в изгнание във Великобритания олигарх е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе разкри, че бизнесменът бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва, предаде БТА.

АФП отбелязва още, че Березовски е бивш "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

През декември миналата година лондонски съд разпореди бизнесменът да плати съдебните разноски в размер на 35 милиона лири стерлинги (56 милиона долара) по загубено дело срещу друг руски олигарх, Роман Абрамович. По-рано миналата година, през август, британското правосъдие не уважи иска на Березовски Абрамович да му плати 3 милиарда лири обезщетение за нарушени бизнес интереси в началото на 90-те години на миналия век.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Борис Березовски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
35
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Ред е не Абрамович! Березовски беше един мръсен еврейски плъх който финансираше Чеченските лидери .
132
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
151 ***
131
2
 
5
 
! Отговори
дали преди 11 години
Дали пък не е занесъл нещо със себе си ... Може да е първият...
130
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
русофобите седестите са в траур ха ха
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е умрял.Инсценировка е.
128
3
 
9
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
KGB kum MI6 1:0....Alfa kum SAS 1:0...
127
4
 
12
 
! Отговори
юнак преди 11 години
ердоган да поиска прошка от путин за принудителното кацане на сирииския самолет ,че току виж и на него нещо му се случило ,путин забавя но не прощава - на всичко му идва времето
126
3
 
4
 
! Отговори
до дедо пич преди 11 години
я отивай да си гледаш сериалите на дедов език
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
умрял е от мъка, че не е успял да осъди Абрамович да му плати 3 милиарда лири
124
13
 
3
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
А может она начинаетсяС ругательства "б твою мать!",С зарплаты, которую вот ужеПолгода не могут нам датьС чего начинается родина?С больничных палат и с шунта,С бессовестных воров-чиновниковИ в кресле российском шутаА может она начинаетсяС посольств иностранных держав,Со слов, что сказал на прощаниеЯ с родины той уезжав...Alex
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смотаняка ще сиостане смотан, и след смъртта на Березовски. Парите му няма да си взем, но на вас никой не смята да даде.
122
11
 
3
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
С чего начинается родина?С ошибки в твоем букваре,С поганой марксистской уродины,Что в гости пришла в октябреА может она начинаетсяС вонючей рубашки бомжа,И с *** ***, что давно ужеЛежит позади гаражаС чего начинается родина?С бутылки в дрожащей руке,С хрущобы моей однокомнатнойС потеками на потолкеА может она начинаетсяС желания морду набить,Неважно кому, но чтоб помнили,И чтоб самому не забытьС чего начинается родина?С бандитов, убивших отца,Со стрелок, разборок и выстрелов,Которым не видно концаА может она начинаетсяС ругательства "б т
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин,наред е Ердоган да го направи !
120
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aааааа и олигарсите били смъртни
119
2
 
26
 
! Отговори
един руснак преди 11 години
така става с предателите
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е пак доста си е поживял с накрадените 1,3 милиарда долара...бизнесменът.
117
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С малко акъл в главите щяхте да видите, че и на снимката му личи, че има високо кръвно. Не виждате ли какъв е червен. Поне е умрял бързо. Путин ще го мъчат на системи до 123 години....
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На крив, нали знаете какво му пречи.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво плаче на чужд гроб? Нямате ли си грижи та смъртта на някой дето не го знаете ви обединява?
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С чего начинаеться родина.