В. "Вашингтон пост": Пхенян е прикрил следите от ядрения си опит

Това поражда съмнения относно вида на изпитаното оръжие
1 апр 2013 09:06, Петя Славова
27
В. "Вашингтон пост": Пхенян е прикрил следите от ядрения си опит
Ким Чен Ун. Снимка: БТА

Северна Корея се е погрижила да скрие всички следи от ядреното оръжие, което изпита през февруари тази година. По този начин страната подхранва съмнението, че е използвала нов модел бомба със силно обогатен уран, пише в. "Вашингтон пост".

Изданието се позовава на анонимни американски представители и оръжейни експерти. Те посочват, че ефектите от експлозията от 12 март са "били впечатляващо ограничени и че в атмосферата са се озовали малко радиоактивни следи", пише БТА.

Още по темата

Американското правителство очакваше този опит и наблюдаваше внимателно Северна Корея, в частност следеше за радиоактивните емисии в атмосферата, за да установи какъв е съставът на ядреното оръжие, посочва изданието.

Но в дните, последвали взрива, американските датчици, както и тези на южнокорейските им партньори, не са успели да уловят обичайните следи от радиоактивен газ в нито една от 120-те станции за наблюдение, разположени близо до мястото, на което Северна Корея прави ядрените си опити. Японски самолет е успял да регистрира краткотрайно увеличение на радиоактивния изотоп ксенон 133, но това не е било сметнато за достатъчно доказателство.

Предполага се, че в първите си два ядрени опита Северна Корея е използвала несъмнено плутоний, с който страната разполага от доста време. Но ако сега действително Пхенян е успял да произведе уранова бомба, това ще означава, че страната е белязала напредък, като е използвала изобилието си от уранови ресурси и нова технология за обогатяването на урана.

Бомба с високообогатен уран ще увеличи още повече притесненията относно сътрудничеството между Северна Корея и Иран, твърди вестникът. Миналата година Иран подписа споразумения за сътрудничество в областта на науката и технологиите със Северна Корея. Иран също разработва технологии за обогатяване на уран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
26 преди 11 години
Северна Корея са велики.
21
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Прикрили са следите, че са гръмнали всичкия си тротил. Но ако САЩ ги унищожат и то само с помръдване на малкото си пръстче, какво ще спечелят? Евреите воюват само за плячка.
20
0
 
4
 
! Отговори
Така преди 11 години
Какви изводи правим? Или САЩ лъжат, за да имат повод за пропагандна и друга атака, или констатираме за пореден път мощта на народната власт, дори и в условия на пълна изолация.
19
0
 
1
 
! Отговори
vladko преди 11 години
ми следите се заличават като се заличат свидетелите кои мислите гръмна метеорита дето щеше да удари земята с-корея прати с-кореец с ядрена пиратка да бодне космическия агресор и така го разпарчетоса
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 21За Афганистан съм напълно съгласен. За последните 10 години производството и износа на хероин от Афганистан са се увеличили значително. 80% от износа на хероин в световен мащаб идва от Афганистан.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проверете защо САЩ са нападнали Виетнам - фалшива торпедна атака. Проверете защо САЩ нападнаха Ирак 2 пъти - Садам искаше да търгува петрола в злато, а не ДОЛАРИ. Защо САЩ нападнаха Афганистан - мислите си Осама.... а кой произвежда най- много хероин знаете ли? Как кой - Афганистан след окупацията на САЩ.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля, че е време за пореден път да отговоря на непросветените. В СК в някои места има недостиг на стоки, това е факт. НО защо никой не споменава, че това е заради ембаргото наложено от САЩ. Ембарго, за което ООН са твърдо против. Ама американска му работа. И да отговоря на 16ти. Синко, СК са се защитили от първоначалното намерение на ЮК да ударят първи. И това си е исторически факт.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А САЩ не прикрива следите си от ядрени опити, но за сметка на това активно експериментира върху населението си. За разлика от Пхенян, Вашингтон просто дезинформира активно чрез всички медии. Кой има сериозен проблем със затлъстяването, стерилитета, раковите заболявания, сърдечно- съдовите проблеми, психичните проблеми.... :) А сега, на който му стана интересно, нека сравни споменатия проблем в САЩ с България :D
14
12
 
4
 
! Отговори
Несъгласен преди 11 години
До SuperMuzzy;Никой не заплашва суверинитета на С. КореяТя е типичен Комунистически агресор.1950г позаповед на Сталин Сев.Корея нападна Южния си съсед.
13
4
 
10
 
! Отговори
bg преди 11 години
A Izrael gi polu4ava nagotovo ot USA,nema nujda da pravi opiti.
12
10
 
19
 
! Отговори
SuperMuzzy преди 11 години
До#10А ти от каде знаеш че гладуват!?Американците ли ти казаха?Те и в Куба,Ирак,Египет,СА та даже и в Иран "гадуват",а никой не се оплаква!На ***,които сами си правят атентати и си убиват хората НЕ ВЯРВАМ! А за глад не говори..щото Аз и от американците несъм чул там хората да се палят!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 2Ядрените отпадъци първо ги отлепяш, после ги облизваш, после потапяш в млякото и си готов.Муахахахахаххахахахахахахаха
10
1
 
17
 
! Отговори
Омонимен преди 11 години
Ядрен опит се почиства с ядрен ***.
9
19
 
27
 
! Отговори
хилари клит..тън преди 11 години
Тези нахални севернокорейци не знаят ли че само и единствено САЩ имат право да правят ядрени опити? На този свят само ние сме американците сме хора,останалото са талаш. Веднага да се предават и да отварят границите за американски експерти и демократизатори
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До SuperMuzzyСеверните корейци ще са 100000000000 по-добре в бъдещата Корея.Корея без Ким 3 ти. Корея без глад, без страх. Без телени заграждения, без ревове насилствени за сатрапи.Корейците са силен, чист и организиран народ.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе верно, как скриха следите?Иначе съм твърдо против феодализма в КНДР!
6
15
 
9
 
! Отговори
КОКО преди 11 години
НАМИРИСВА МИ НА ПЪРЖЕНО МЕСЦЕ.ОТ ТОЗИ БАЯ МАС ЩЕ ИЗТЕЧЕ.
5
12
 
24
 
! Отговори
SuperMuzzy преди 11 години
Ще си правят квото си искат разбира се.,стига с тоя Американски диктат!Всеки има право на защита!Тая "бомба" в края на краищата гарантира суверенитета Им!
4
1
 
3
 
! Отговори
BUBU преди 11 години
ТОЗИ ЧИЧКО МНОГО ПАПА.
3
7
 
21
 
! Отговори
простака преди 11 години
Американците газ пикаят