Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит

Обама: Това е заплаха за САЩ и международния мир
Обновена: 12 фев 2013 15:03 | 12 фев 2013 10:35,
101
Северна Корея си призна, че е извършила успешен ядрен опит
Сеизмичната активност, засечена в района на Северна Корея, е в резултат на ядрен опит. Снимка: Reuters

Северна Корея потвърди, че успешно е извършила трети подземен ядрен опит, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната агенция КЦТА.

"Опитът беше извършен безупречно, при спазване на необходимите мерки за сигурност, чрез използване на миниатюрно и леко ядрено устройство с голяма мощност", посочила севернокорейската агенция.

Според КЦТА ядреният опит не представлявал никаква заплаха за околната среда.

Целта на ядрения опит беше "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ", посочва още агенцията, според която "тази мярка ще помогне за гарантирането на сигурността на Корейския полуостров".

Президентът a САЩ Барак Обама заяви днес, че поредният "провокационен" ядрен опит на Северна Корея създава заплаха за САЩ и международния мир и сигурност. "Съединените щати ще продължат да вземат необходимите мерки за своята защита, както и за защитата на нашите съюзници.", се посочва в изявление на Обама, цитирано от световните агенции.

"Тези провокации не правят Северна Корея по-сигурна", заяви Обама в отговор на твърдението на Пхенян, че целта на ядрения опит била "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ".

По думите на Обама заплахата, създавана от провокационните действия на Северна Корея, изисква да бъдат предприети бързи и твърди действия от международната общност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също остро осъди извършения от Северна Корея трети подземен ядрен опит, съобщава Ройтерс. Бан Ки-мун окачестви ядрения опит като "ясно и сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви неговият говорител Мартин Несирски.

Генералният секретар на ООН заяви също, че този акт на Пхенян ще се отрази негативно на регионалната стабилност и ще подкопае усилия за неразпространение на ядрените оръжия.

Северна Корея грубо нарушава изискванията на ООН, което със сигурност е осъдително, заяви източник от руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Подобно поведение от страна на КНДР - грубо пренебрегване на изискванията на Съвета за сигурност на ООН и на световната общност, не може да не предизвиква осъждане", изтъква събеседникът на агенцията, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
vessy.bennington преди 11 години
гнусни комунисти !
78
0
 
4
 
! Отговори
s преди 11 години
Когато Северна Корея или която и да е Неамерика прави опити с бомби - това е заплаха за САЩ и световния мир, но когато САЩ нахлува в страна от третия свят и учи чуждите народи и държави на "демокрация" с бомби, това по никакъв начин не нарушава световния мир? Само че, американците са мишки, и никога не нападат народи, които могат да се защитават.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ядреното оръжие е единственият гарант срещу бомбеното демократизиране
76
4
 
9
 
! Отговори
Тъпи янки 3 преди 11 години
Защо янките толкова държаха Косово да се отдели от Сърбия? - отговор: в Косово се намира много богата мина за редки метали - оценена на много милиарди долари. Намира се до Косовска Митровица, където са последните сърби в Косово. Амириканците и албанците искат да сложат ръка на мината и затова не искат замяна на територии със Сърбия - замяна на Прешевската долина, населена с албанци, да мине към Косово, а Косовка Митровица да мине към Сърбия. Друга причина за създаването на Косово е слаба Европа.
75
6
 
4
 
! Отговори
Тъпи янки 2 преди 11 години
Защо "добрите" американци не спасят сирийския народ от геноцида над него - отговор: защото на сирийския бряг на Средиземно море се намира най-голямата руска военна база в Средиземноморието и на янките не им стиска да се закачат. Затова в Сирия умират деца и на никой не му пука за това, иначе най-голямата заплаха е нищо неправещата на никой Северна Корея. Защо нападнаха Либия и Ирак, а не помогнат на Сирия - в Сирия няма нефт, за разлика от Либия и Ирак.
74
3
 
7
 
! Отговори
Тъпи янки 1 преди 11 години
Тъпите янки само търсят "врагове", с които да си оправдаят големия военен бюджет пред собствените си гласоподаватели с промити мозъци. Защо навремето нападнаха Виетнам? Защото е комунистически ли? Еми той и сега е комунистически, пък е един от икономическите дракони в Азия и вече не е враг на САЩ, понеже янките вече си имат нови "врагове", понеже изядаха дебелия във Виетнам.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм в България . Мен Северна Корея не ме плаши. До скоро и Хисбулла не беше заплаха за мен. САЩ да му мислят. Те виждат заплаха във всички.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е заплаха най вече за сащ
71
6
 
17
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Следващия опит във Вашинтон.................Вива северна Корея!!!
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иранците призовават за пълно ядрено разоръжаване и оттам иранската заплаха?
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е,че новия световен ред може да се въведе само с помощта на ядреното оръжие,което ще бъде съсредоточено в ръцете на световно правителство.Още не е започнало използването му срещу цели народи.
68
2
 
7
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 11 години
Абе л-но ''демократично'', а да не би границите на твоите любими мутанти-''демократи'' да са ''изконни английски, френски или испански територии!? Сигурно си сънувал, че въпросните територии са заселени от въпросните ''демократи'' с маслинени клонки с ръце!? Най-малко коренно население им точно на територия на ''страната на неограничените илюзии'' - значи трябва да си направиш елементарния извод какво е правено с това население!
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83 точно така и тя имаше в предвид в онова велико интервю със съвтския журналист взаимното въздържане защото и двете системи имаха достатъчно оръжие да се унищожат , точно това спря руските танкове да не нападнат Запада .
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
82 имперските граници или смяташ че това са изконни славянски територии, нали си спец по славянология .
65
1
 
8
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 11 години
За сведение на ''умниците'' пишещи тук ще им кажа, че не друг, а Маргарет Тачър беше казала отдавна, че точно наличието на ядрено оръжие е запазило света от нова световна вой на след края на втората заради страха от взаимно унищожение включително и на всичко живо на земята за хиляди години напред! Точно СТРАХЪТ е този който ни пази от такава война ''УМНИЦИ''!
64
2
 
9
 
! Отговори
до 77 от славянин преди 11 години
Точно, ''за да си запазят границите''! Какво ли биха направили твоите ''демократи'', за да си запазят границите!? Последното голямо клане на земята беше в Ирак от вашите любими ''демократи''! В едно интервю на американска журналистка с Мадленка Олбрайт водещата я запита дали не съжалява ''за около милион избити иракски деца'' от ''коалицията на желаещите'' Мадленка отговори че, ''понякога такава е цената на демокрацията''! Актуализирай си от време на време ''базата данни''!
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
78 нищо не каза пак за руснаците и техните имперски интереси , ярко демонстрирани в Закавказието.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
78 тебе ли да не смъквам , караш ме да се смея и какво ти е нивото , като за подготвителна група
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
78 е точно за това ООН и светът са срещу ядрените опити ***.
60
0
 
1
 
! Отговори
до 76 от славянин преди 11 години
Ами ако имат твоето ''интелектуално'' ниво и не могат да схванат последиците от едно такова ядрено пукане наистина ща бъде трагично, но аз съм сигурен че не са деградирали толкова в интелектуално отношение като теб и много добре си дават сметка за последиците (за разлика явно от теб)! То се видя един Чернобил какво направи и всеки настръхва като му чуе името, а какво ли ще бъде ако започнем да се замяраме с атомни бомби един друг! Така че не ни смъквай до твоето интелектуално ниво!