Над 100 тона радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима"

Съдържанието на радиоактивни елементи е 710 милиарда бекерела
6 апр 2013 11:40, Елка Василева
78
Над 100 тона радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима"
АЕЦ "Фукушима". Снимка: Reuters

Компанията ТЕПКО, оператор на японската АЕЦ "Фукушима-1", съобщи, че от централата са изтекли 120 тона замърсена вода с общо съдържание на радиоактивни елементи 710 милиарда бекерела, съобщиха местни медии, цитирани от РИА Новости.

Радиоактивната вода бе съхранявана в подземен резервоар; тази нощ компанията съобщи за евентуален теч, без да посочва точно количество. Днес изтичането бе потвърдено и стана ясно, че съдържанието на радионуклеиди в заразената вода е близо 5900 бекерела на кубичен сантиметър. ТЕПКО вече изпомпва водата в друг резервоар, но процесът може да трае 5-6 дни, уточнява агенцията.

Повреденият резервоар се намира на около 800 метра от океана и според ТЕПКО е малко вероятно радиоактивната вода да стигне дотам. След събитията от 2011 г. обаче обектът е особено уязвим за природни бедствия, посочва Франс прес.

Поради силно земетресение и цунами преди две години охладителните системи на реакторите в АЕЦ Фукушима-1" спряха и горивото се разтопи. Ситуацията бе стабилизирана и дейността за ликвидиране на последиците от аварията продължава, напомня РИА Новости.

Напоследък обаче зачестиха други повреди в централата. През март "Фукушима-1" демонстрира, че може да поднесе нови неприятни изненади - неочаквано излязоха от строя системите, охлаждащи басейните с отработено ядрено гориво. Температурата в тях започна да се покачва и аварията бе окачествена като най-сериозния инцидент след 2011 г. Разбра се, че за случая е виновен плъх, промъкнал се до електротаблото и причинил късо съединение. Вчера обаче компанията пак заяви за повреда в охлаждането на басейните. Този път причина бе предпазната решетка против плъхове, която се монтира пред разпределителното табло, добавя РИА Новости, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
2
 
! Отговори
!! преди 11 години
Много прости хора има в България.На Земята няма концентрация на радиоактивност, тя е създадена изкуствено от хората. Но това не значи, че е опасна за целия свят!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Високотехнологична и организИрана държава, като японската не може да се справи безопасното планиране и експлоатация на АЕЦ, а какво остава за нашите ***?!У нас при всеки дъжд и вятър има БЕДСТВИЕ, а какво би станало с нещо по-сериозно?!---Някакъв *** по-долу 'разсъждаваше' каква била радиацията в природата и как в момента тя 'просто била концентрирана' около Фукошима!Да,***!Щото не е концентрирана около твоята плевня!Иначе щеше да рИвеш на умрело с 6 пръста и един крак!
30
5
 
21
 
! Отговори
голчо преди 11 години
Да изкъпем другаря Р.Овч. в басейна на Фукушима. Той иска АЕЦ. Да иде на море там и да му израснат още 3 ръце, та да може да краде още по-добре, другари!
29
6
 
2
 
! Отговори
щщд преди 11 години
С тия 22 милиарда могат да се построят ВЕИ и необходимите ПАВЕЦ за 10GW, т.е. 5 АЕЦ "Белене". А те работят без гориво и не замърсяват околната среда. Колкото и да ги друсат земетресенията, няма какво да им стане. Но енергетика не се прави от хуни и варвари. видяхме какво направиха гербаджийските орди в енергетиката у нас. При двоен излишък в производството да останем без ток.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !!: Бай СМЕШЕН, това всеки го знае, то и от слънцето има радиация, но природата е много по-умна от когото и да било друг и е направила така, че радиацията да е в разумни граници за съществуване на живот на земята. То и да те наръгат с нож си е просто "малко" по-силен допир концентриран в една точка първоначално. Ае стига се прави на голям умник, защото си ДЪРВЕН ФИЛОСОФ!!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 11 години
До xyzПак ще направят АЕЦ. Това е бъдещето.
26
1
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Затвориха я, но май продължават да я разоръжават. :-)
25
6
 
7
 
! Отговори
xyz преди 11 години
От съществуващите около 400 реактора са изгърмели катастрофално 6. Това прави 1.5% аварирали. А първоначално се е смятало, че вероятността за катастрофа е 200 пъти по-малка. Видя се какво става след това. Загубите в Япония само от това са $200 милиарда. МНОГО ЕВТИНО ИМ ИЗЛЕЗЕ, през носа. А американците пак му намериха колая - шистов газ, ВЕИ и енергията им е 3 пъти по-евтина, отколкото у нас. Затова спират скъпите АЕЦ, за които в последните години цената на горивото скочи над 15 пъти. Евтинко хе
24
4
 
8
 
! Отговори
Хем боли хем сърби преди 11 години
АЕЦ наистина произвежда най-евтината енергия до сега,но проблемът е,че стане ли белята последствията са катастрофални за хората и природата,а 100% гаранция никой не може да даде.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименДа, умират. Ама и нефта е получен от умрели животни!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !!, по същата логика и нефта не замърсява природата, а просто се разлива в океаните, кога стане катастрофа с танкер или авария при морска сонда! Когато се разлее обаче концентрираният под земята нефт умират милиони животни!
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15, колкото и да ти е странно точно това направи Япония! Разбраха, че евтината енергия от АЕЦ всъщност е ужасно скъпа и в момента в япония действа най щедрата в света система за изкупуване на електроенергия от ВЕИ. В момента ВЕИ в Япония е само 1,6%, но до 10 години ще стане поне 30-40%.
20
7
 
7
 
! Отговори
!! преди 11 години
Радиация има и в Природата. Само да напомня, че Уранът се добива чрез концентриране от центрофуги от природата. Тъй че - радиацията не се е увеличила!! Просто е КОНЦЕНТРИРАНА в една атомна централа, например!
19
7
 
6
 
! Отговори
ДО 16 преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЦУНАИТА И ГОЛЕМИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. А ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО АЕЦ ИМА В ЯПОНИЯ - ДЕЙСТВАЩИ ? ТОЧНО 11 .НАЙ-ЗЕМЕТРЪСНАТА ТОЧКА НА СВЕТА ! ИМА СИ ТЕХНОЛОГИЯ НА ИЗГРАЖДАНЕ, АЕЦ БЕЛЕНЕ ПРИ СТРЕС-ТЕСТОВЕТЕ ДОКАЗА НАЙ-ВИСОКО НИВО НА БЕЗОПАСТНОСТ. А ПРОБЛЕМА ВЪВ ФУКУШИМА Е ОСТАРЯЛАТА ТЕХНОЛОГИЯ, БЛОКЪТ Е БИЛ ПРЕД ЗАКРИВАНЕ И НИКОЙ НЕ СИ Е ДАЛ ТРУДА ДА ГО МОДЕРНИЗИРА.
18
3
 
5
 
! Отговори
ДО 7 преди 11 години
ПРЕДИ ГОДИНИ, ВЪВ ВРЕМЕТО, ЗА КОЕТО ГОВОРИШ, БАБА ТИ СЕ Е ВОЗИЛА НА КАРУЦА И Е МЕЛА С МЕТЛА И СИ Е СВЕТИЛА В ГАЗЕНИК- ТИ ЗАЩО ПОЛЗВАШ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ?
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече 2 години японците не могат да спрат теча на радиация от Фукушима, а какво остава да се справят с последствията и да си изчистят природата! И това ми било технически най-развитата нация в света!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 5"Прав" си,...веч ''никога'',не може да има ---човешки грешки,атентати,земетресения,наводнения ,.....НОРМАЛЕН ЛИ СИ?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
също са проявили интерес към българската технология на преобразуване на слънчевата енергия в храна, успешно прилагана от българското правителство в България. Скоро се очаква среща на високо равнище между правителствата на Япония и България за обмен на технологиите, особенно имайки предвид последните събития в България свързани с увеличаването на цените на електричество. Предполага се че обмена на тези технологии ще помогне да се избегне зависимостта на нашите народи от храна и електричество:)
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
радиация от човешкия организъм:)) "Разбира се плановото превръщане на обикновенния японец в малък атомен реактор е въпрос на време" заяви на пресконференция министъра на енергетиката на Япония. Предполага се че в бъдеще Японците няма да имат нужда от електрическа мрежа, кабели и други проводници на енергия, тъй като ще бъде усвоена т.нар. безжична технология. При която за да зареди телефона си или да гледа телевизор обикновенния японец просто трябва да се намира близко до тях! Японските власти
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските учени и политици са много по умни от японците и при нас не може да се случи такова нещо!