Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
22
 
! Отговори
джони преди 11 години
никъде в статията не пише, че ООН призова САЩ да затвори този лагер. Обама пък получи нобелова награда за мир преди да стъпи като президент в Белия Дом след като обеща да затвори Гуантанамо и куп други работи, на практика Обама встъпи във власт с лъжа. Той е просто поредния БУШ, който изпълнява нарежданията на тези, които са го издигнали. Този $16 трилионен външен дълг трябва да се покрива някак си. "демократизирането" на страни които имат петрол обаче вече не е толкова лесно - Русия има последн
131
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американският Аушвиц
130
20
 
7
 
! Отговори
Мк преди 11 години
Трябвало е просто като са ги хванали да ги поразпитат и след като си йажат всичко да им теглят куршума и хвърлят в някоя канавка. Доста главоболия биха си спестили.
129
1
 
14
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Филмът е " THe Road to Guantanamo" by Michael Winterbottom.
128
2
 
22
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Имаше един английски документален филм "Пътят към Гуантанамо", който подробно показа как се залавят " терористи" в Афганистан , изтръгват показания и после ги изпращат в Гуантанамо - американските командващи оправдават по този начин присъствието си там и заработват заплатата. Гледайте го !Снощи гледах по ТВ7 една доста скалъпена история " Шменти-капели" как се фабрикуват престъпници на наша почва за опрадаване на некадърността на следователи и полицаи - в дребен мащаб нещо подобно....
127
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво не ви харесва, тези хора са терористи?
126
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз все още не съм под властта на другарят Путин, за мое щастие, така че ще почакаш :))) А това, че си готов да предадеш съотечествениците си на руските ***, ще ти се запише, да знаеш.
125
13
 
12
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
За русофили в Гуантанамо не съм чул да има още, обаче едни юди от Пуси Райът другарят Путин ги прати в Сибир и да не сте вие следващите на дърводобива при -20 С??? А???!
124
33
 
10
 
! Отговори
ИСТИНСКИ ПАТРИОТ преди 11 години
ВСИЧКИ РУСОФИЛИ - В ГУАНТАНАМО!!!
123
2
 
35
 
! Отговори
бг преди 11 години
А дали има свободни места там и за нашите политици и депутати ???? пп. добра ли е идеята ми???
122
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз също съм почитател на водката и сельодката, а също и на руските поговорки, една от които казва - Дружба дружбой, а табачок врозь. Демек приятелството си е приятелство, а тутунеца да си е поотделно. Нека си пием водката всеки в собствената си страна, а разните келяви русофилчета мисля да се е*ете в Г3.
121
0
 
18
 
! Отговори
циркаджий преди 11 години
''.....задържане на политически затворници от войната в Афганистан...'''================================================Коя проста тиква роди това :))
120
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
132 никой нищо не е загубил , точно напротив 1.5 млн българи са се пръснали по света и са разширили нашето влияние по света , иначе в пряк смисъл 1 млрд долара или евро ще те излъжа влизат годишно от българие зад граница , но това е само частица от онова което се случва , а те излязоха защото сме свободна страна , мислиш ли че някой щеше да остане по време на социалзма ако не бяха телените огради , това за руснаците си е твое мнение щом не виждаш асимилаиония проблем, той не е непосредствен все
119
8
 
37
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
130, от 1989 до 2013 загубихме 1,5 млн души население, няколко пъти повече отколкото през всички войни, които сме водили през целия 20 век! Много се радвам на братушките и се надявам да дойдат още повече.Защото 40% от новородените в България са *** и турчета, плюс емиграцията от Африка. Искам да живея с бели, православни славяни, а не с африканци или англо-сакси. И както виждаш от форума, не само аз, а всички българи. И това не е единствената причина ДА СИ ОБИЧАМЕ БРАТУШЛИТЕ ОТ СЪРЦЕ!
118
3
 
13
 
! Отговори
Лежал в ареста преди 11 години
Абе ареста в казармата...Аз съм си отвисял в ареста, понеже бях буен на младини, а казармата си е казарма, дисциплината и подчинението на Устава е основно правило, а аз млад и глупав. Е, в ареста не си сам, лафиш си с другите арестанти или с караулния. Караулните ти дават цигари- нарича се войнишка солидарност. Вечер и гъбина ти дава за да ти е топло и меко на нара. Ядеш от храната на караула...абе...като се сетя направо се умилявам...А това тук...да те затворят като животно без съд и присъда.
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
128 този път ми хареса е аз обичам повече уиски но шотландско не амерканско представи си , колкото до братушките нямам нищо против запоите им , виж бих се притеснил ако продължат да купуват имоти и да се заселват в хубавата ни южна страна , такава пасност от американска сртана няма , не се ли се замислял че в даден момент могат да ни дойдат в повече да не говорим че езиците ни са близки , религията е обща , никога ли не си се притеснявал от братската им мечешка прегръда
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв ужас бе? Гуантанамо пасти да яде пред БГ!
115
1
 
6
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
125, искам днес.бг да вкарат видеочат да гледам как отлепяш на половин метър от земята, много ме кефиш, честно :)Що не кажеш на твоите хора да си вземат базите под мишница и да ходят на автокино в САЩ. Ние ще набиваме водка със сельодка с братушките, ще ви пращаме картички за 4 юли и няма да се *баваме с вас, ЧЕСТНА КОМСОМОЛСКА!
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
126 ти си бил там нали
113
2
 
14
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
В Руските изправителни колонии се отива само СЛЕД легитимен съдебен процес, за определен срок и за конкретно престъпление. Получават писма и имат свиждания с близките си.В Гуантанамо са задържани безсрочно, без съд и присъда, без свиждания и са ИЗТЕЗАВАНИ. Тези снимки са нагласени, не показват истинското положение!