Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
123 ЛИЧНО е разфасофан от посланика на Щатите като преди това се е гаврил с него нали си е педи и всичко това го е заснел в залата за тайни срещи в послоството , информация на ухо , сега файла се пази в ЦРУ но Уйкилийкс са се добрали до него и скотро ще цъфне в ю-туб .ТОВА ЗАДВОЛЯВА ЛИ ТЕ , а между другото като зритли на разфасоването са присъствали целия персонал на послството включително и чистачката стрина Пена , та тя ми каза на ушенце
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости говориш, това си е направо луксозен затвор. В руските изправителни колонии в Сибир да не е по-хубаво? За китайски и арабски затвори да не говорим.
110
1
 
5
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
до 118И на мен ми е много странно ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА, която е използвала ядрено оръжие срещу хора и убива хора по целия свят да ни учи на "демокрация", обаче е факт.Случаят е добър да попитаме още веднъж КЪДЕ Е 23-ГОДИШНИЯ ПЕТЪР ДИМИТРОВ, който на 12 май 2010 влезе в посолството на САЩ в София и никога повече не излезе оттам. И той ли е в някоя база като Гуантанамо?
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
118 пак питам кои имаш в предвид НЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТ ГЕРМАНСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ЛИ.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
115 естествено че нищо не е пускано , те да не са изверги , истината е че след края на войната са пристигали много помощи от америка , майка ми си спомня америкаското кондензирано мляко и филиис пастет което е имало за всяко дете ,а в Брлин по време на блокадата от страна на СССР когато на всеки 3 минути в продължение на близо 2 фгодини е кацал по един транспортен самолет , пилотите са пускали на децата шоколади и много днешни берлинчани си ги спомнят.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
114 нямаше ли ги славните победи на родната милиция над контрареволюционерите , там в залата защото има и зала за конференции ни раздаваха паспортите преди 30 и кусур години . лектор беше Петко Бочаров разясняваше ни международното положение , ам някакси по различно г разясняваше и тогава въпреки жестоката цензура , зщото естествено че го бяха извикали с пропагандна цел , но той си прокарваше своята линия , нали все пак е възпитаник на Роберт колеж в Истамбул въпреки че имаше и той картонче .
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, и мене са ме водили в тоя музей на Революционната бдителност. Само че още тогава се запитах, за какво им е на американците да пускат такива играчки, та хората да ги намразват? За какво им е тази антиреклама? И какво пречи тези играчки да са ги напускали нашите? Или пък изобщо нищо да не е пускано, а просто да раздуват глупости.
105
0
 
2
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
109, ходих преди няколко години, сега е музей на МВР, при това безплатен. Отляво има експозиция за наркотиците, мрачно е, но и интересно. А отдясно за педофилията. Разгледах около 1/3 може би, но ми призля и се махнах. А преди е било на Революционната бдителност значи?
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
110 Насе имаш в предвид Бенито Мусолини ли или NSDAP
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
110 хапчето взе ли си Насе
102
4
 
11
 
! Отговори
Наско преди 11 години
Новите фашисти САЩ,надминаха своите учители по жестокост, откъдето минат само смърт,болка, убийства,бомби,разруха..........
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
108 отиди в музея на Революционата бдителност , така се казваше преди 30 години , на колелото на 5-та зад съдебната палата , сега май е нещо на МВР , там имаше подобни пропагандни глупости , сигурно като дете са го водили да гледа и сега в деменциата си му изплуват спомени от видянато
100
1
 
3
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
Кирец, може ли по-подробно за играчките-бомби, обаче без да си измисляш. Кога, къде, колко, кой е писал за това?
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
104 провеждаш долна гнусна комуниртическа пропаганда мой човек
98
3
 
5
 
! Отговори
ИЗКУФЯЛ ГЕРБЕР преди 11 години
ДЕ-МО-КРА-ЦИ-ЯАА ДЕ-МО-КРА-ЦИ-ЯАА
97
0
 
4
 
! Отговори
до червен електрон преди 11 години
Напикан пиккльо си ти въздух под налягане!!!Пубер пъпчасал!!
96
0
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
До kirezaГрешка,ръката ми беше откъсната през 1956 година,роден съм през 1947 година!!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
95 ко те излъга че това е избора на България , грешиш грешка на природата
94
2
 
2
 
! Отговори
до червен електрон преди 11 години
ти си един напикан пубур нищо повече въздух под налягане!!!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма пари, има доверие. като ни нямат доверие ще ни пускат вътре ама друг път. да не са луди американците,като ни знаят продажните душички.а руските приятели на нашите военни дето ги обучаваха толкова години са им промили мозъците.