Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ТАЗИ БАЗА Е САМО ЗА ,,ВРЪЗКАРИ,, .....
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия янки ще си ходят в скоро време!
50
1
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Защо в този сайт не намирам репортаж от Варна - където "народната любов" се е изразила спрямо ГЕРБ на предизборната им кампания с камъни и яйца?Защото е с леко червена окраска, пишат само хубави работи за комунистите и комунизма.Затова - за ГЕРБ само хубаво. Лошо не може, нали така?А за Гуантанамо може, защото те са капиталисти и империалисти - мръсните американци, нали така?
49
2
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Това ,че когато гръмна Чернобил,а ти беше в мадур..е на татко който беше номенклатурчик и лапаше консерви от Швейцария докато българския народ ядеше радиоктивни зеленчуци без да знае не значи , че съм бил неудачник!!!!!!!!!
48
2
 
8
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Хубаво, съюзници сме, идват УЖ да тренират. Тогава защо българските военни и полицаи нямат достъп до базите и не могат да ги контролират? Защо американските военнослужещи не са подвластни на българските закони?ТОВА НЕ Е СЪЮЗНИЧЕСТВО, А ОКУПАЦИЯ!Какви гаранции имаме, че в тези бази няма ЗАТВОРИ НА ЦРУ, като в Полша, Литва и Гуантанамо?Къде е 23 годишният студент Петър Владимиров?
47
2
 
7
 
! Отговори
Жо до Комунист преди 11 години
СИНЪТ МИ БЕШЕ преди месец по работа в Американската военна база край Сливен. Тя представлява школа за обучение на военнослужещи и там има много българи.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
46 само за протокола ти виждал ли си руското посолство България , заема един квартал , квартала на дъновистите изгониха ги без да гиптат , едвам запазиха гроба на Дънов , колкото до руските бази , да вБтлгария нямаше такива , но в ГДР , Полша , Чехословакия , Унгария имаше на 500 000 и ги изгониха след промените като мрусни котета , унас нямаше защото смятаха че сме безобидни
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това в България са тренировъчни бази и освен това не виждам нищо лошо, съюзници сме, пускаме ги да тренират тука.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като е толкова зле в Щатите и знаете какви са гадове, да не е влизал в американското посолство. Аз що не изчезвам,щото не влизам.
43
4
 
9
 
! Отговори
партизанин преди 11 години
До АнонименДругари, никой да не спори с инакомислещите!БСП/БКП си е терористична организация от 100 години, ние не го крием!Наши първи приятели са Хизбулла, Хамас, червени бригади и всички наши приятели терористи от цял свят.Ние, взривихме Църквата през 1925г., направихме възродителния процес, но няма да признаваме!
42
2
 
10
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
На 12 май 2010 година 23 годишният български студент Петър Владимиров от Попово влиза в американското посолство в София. Приятелят му Евгени го чака три часа отвън, но Петър никога не излиза. Майка му Мая и баща му Владимир още го чакат да се прибере. Отделно американците са заплашвали баща му да не вдига шум.И за да не ме обвиняват напразно: напишете в Гугъл АБУ ГАРИБ и ТАЙНИ ЗАТВОРИ НА ЦРУ В ЛИТВА И ПОЛША и вижте сами истинското лице на САЩ.
41
4
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 11 години
До АнонименАми щом мислиш, че американските военни бази на територията на България е нормално да са със статут на Посолства тогава на всички държави, с които имаме дипломатически отношения трябва да си направят по една военна база.Ти *** ли си? Естествено, че не е нормално да има чужди военни части в България. Дори през комунизма не е имало руски военни бази в страната (поне в базите не е имало толкова много руски военни части). Така, че престанете да им целувате задниците на тия ***!
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43 а бе тъпче стига повтарял като навита пружинка , какво искаш с перо ли да ги галят тези изверги дето взривяват жени и деца , малко им е , така да знаеш , ще те питам теб ако на твои близки се случчи това каква песен ще запееш
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори *** 39 за твой срам дори в райно на Георги Димтров / Жоро Тарабата /в София в Ючбунар, после го првърнаха в Димитровски район , сега възраждане комунистите претърпяват катастрофално поражение , ние и сега си ги биеме в този район но за съжаление не сме цяла България.
38
4
 
6
 
! Отговори
САЩ СА ТЕРОРИСТИ преди 11 години
Напишете в Гугъл АБУ ГАРИБ и ТАЙНИ ЗАТВОРИ НА ЦРУ, да видите истинското лице на американската демокрация. После си спомнете, че и у нас има три американски бази, които не са подвластни на българското законодателство, точно както базата в Гуантанамо не е подвластна на Куба.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
39 и кво те бърка бе чукчи , първо не е за първи път , защото когто сме били окупирани от Червената армия , щаба на толбухин е бил в БНБ представи си , да не говрим каква изборна измама са осъществили чевените братя на изботрите за ВНС , тогава ОПОЗИЦИЯТА Е ПЕЧЕЛИЛА ИЗБОРИТЕ , но как да се случи това под Съветска окупация
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До КОМУНИСТА каква територия са посолствата? Хайде стига глупости и кухи лозунги.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36 образование имаш каквото си посикаш , целия свят включително е пре теб , здравеопазванрето въпреки огромните си проблеми е на светлинни години от тогава и като база и като апратура и като медикаменти , виж с кадрите пронлема става все по очеваден защото отиват на Запад заради заплащането , не е хубаво но е факт.
34
8
 
19
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Само да добавя към постинга на "САЩ са терористи"...Американските бази у нас НЕ СА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ! Там не може да влезе дори български военнослужещ. Там не може да влезе дори началник-щаба на българската армия, без разрешение от американците. Това е изключително предателство от страна на продажната ни политическа класа. Това е УНИКАЛЕН случай в нашата история. Чужда армия в мирно време се разпорежда на българска територия. Ние сме ФАКТИЧЕСКИ загубили суверенитета си.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36 не си прав има свобода , имаш право на свободен избор във всичко , трябва да си страшно ограничен за да ти харесва еднопартийната диктатура на комунситите начело с безгашника Тодар