Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 стига пентил името на поета . кой ти дава право се изказваш като ползваш името или лика му , долен ***
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34 пълни измислици , какво и от къде знаеш ти , осведомения червен електрон.
30
3
 
19
 
! Отговори
САЩ са терористи преди 11 години
САЩ СА СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ, имат 800 военни бази по целия свят, включително 3 бази у нас! В повечето бази на САЩ има ТАЙНИ ЗАТВОРИ НА ЦРУ, където задържат хората без съд и зверски ги изтезават. Отдавна се знае за затворите на ЦРУ в Полша и Литва, ама ДЕМОКРАТИЧНИТЕ медии не пишат за тях! Напишете АБУ ГАРИБ в Гугъл да видите истинското лице на САЩ. Американските бази у нас не са подконтролни на българското законодателство, и у нас могат да правят същото, като в Гуантанамо.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези си хапват ягодки и плодове и сокове. Я колко баби ядадягоди и пият сокове в свободна ***?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за затвор според мене си е супер, то какво се очаква петзвезден хотел и спа процедури за рецидивисти убийци и прочие ли....абе....какво да си говорим
27
1
 
7
 
! Отговори
к-н Драйфус преди 11 години
Ей това е затвор!Другото са пансиони
26
4
 
20
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Този фоторепортаж е в стил "Много добре си живеят концлагеристите". Този жанр в пропагандата е въведен, разбира се, от Гьобелс трябва да признаем, велик пропагандатор. В Ютюб може да намерите черно-бели филмчета възхваляващи "хуманното" отношение към конлагеристите от страна на нацистите...малко преди да ги вкарат в пещите!Но дори и Гьобелс би се изчервил, при очеизваждащото лицемерие на рептилите: Едни и същи фундаменталисти, когато сваляха руски хеликоптери бяха "борци"...днес са терористи..
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26 не съм 25 , но по надолу наисах , че севодо война с тероризма а във военно време за съжаление действат вонни закони и понеже тази война е по различна няма как да си играят на правова и демократична държава с хора които изобщо не признават нищо освен думите *** моллите.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война...................................................................................................Що така?------------- Как що така? Ти чел ли си Женевската конвенция, имаш ли представа какво е военопленник? Какво ридаеш тогава, даже руснаците не го оспорват това нещо.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26 САЩ никога не са били Империя , сущото не се отнася за Русия и за Китай и двете са били и по същестество и днес са си.
22
2
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Хубава критика правиш към комунистическия строи ама връзката аз не я виждам много много.Какво общо има твоето социално падение през ерата на соца с нарушаването на човешкие права от САЩ които освен с армия се опитват и с пропагандиране на ценности да се прославят.Както и да е пиша го отново!С мир и целувки на 5 континента не се стъпва!
21
9
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Ти живееш още преди 89-та, нали??? Мама и тати са от номенклатурата и ти ползваш стоки , които другите не сме ги виждали?? Ходиш в кореком имаш шоколадови яйца, пиеш кока-кола , ядеш банан и портокал, тати кара опел , имате немска техника у вас , видео, а ти си връзкар който и за метач на улиците не става но си завършил ВИШИСТ и работиш в БАН с връзки???Когато гръмна чернобил ти папаше консерви от прогнилата капиталистическа Швейцария,а ние ядохме марули и добре,че беше ББС та разбрахме за авар
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22 не няма други , стига си сял СПИН , Гуантанамо специялно е избран защото е извън територията на САЩ за да не попада под юрисдикцията на Федралното законодателство , просто са взети извънредни мерки в извънредна ситуация ВОДИ СЕ ВОЙНА С ТЕРОРИЗМА
19
2
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
А, Ъ, О, И?? Слаб 2 по български!!! Трябва да повтаряш класа!!!
18
2
 
23
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Е и ?Това ,че сандарта им е висок оправдава ли това място?По същата логика утре ще си влезе една корейска армия в Саудитска Арабия и те ще си вдигнат стандарта на живот.Нещо принципа ,че тоя световен рекетъор се прави на божа кравичка е дразнещото.
17
1
 
8
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Гуантанамера ,там нЕма далавера!
16
24
 
29
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Живял съм в САЩ 5 години. Хората са доволни от живота си. Народа е доволен ,защото се грижат за него. А такива като тебе които работят за една коричка хлебец , ако изобщо работиш нещо и цял ден и само се пеняват по форумите и дрънкат глупости и гласуват за 40 партии с двете ръце 25 години са много добре нали.Политиците си ги избираме ние не САЩ.Мутро-политиците, съда, мутрите са проблема на нас , а не хората които не казват истината! Навсякъде се краде но има и за хората у нас не е така.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я колко чисто и подредено и даже луксозно е. Всичко е като при нас : давайте да метем, че шефа иде.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ааааа "за задържане на политически затворници" ъъъъъъъъъНекой димукратин да ми го обЯсни...
13
14
 
49
 
! Отговори
Краси преди 11 години
160 човека са затворени от 10год.без съд и присъда,само по подозрения!?измъчвани и унижавани всекидневно!?това ли е най великата демокрация за който плачат промитите мозъци?САЩ са достойни последователи на фашизма ,дори с реките от кръв който оставят след себе си са надминали Хитлер по жестокост.Демокрацията в САЩ отдавна е мъртва,там всичко се следи,подслушва,и всеки който се опълчи срещу властта е смачкван,и две партии само се въртят в властта,страхотна демокрация а!?