Майката на атентаторите от Бостън: Натопиха децата ми!

Синовете ми са прекрасно възпитани, казва Зубейдат Царнаева
Обновена: 20 апр 2013 15:27 | 20 апр 2013 15:25,
196
Майката на атентаторите от Бостън: Натопиха децата ми!
Кадри от операцията по задържането на Джохар. Снимка: Reuters

Зубейдат Царнаева, майката на заподозрените за терористичния акт, извършен в Бостън, твърди, че синовете са "натопени" и казва, че много преди трагедията всяка тяхна крачка била контролирана от Федералното бюро за разследване на САЩ.

В телефонно интервю от Махачкала за руската англоезична телевизия "Russia Today" майката на Джохар и Тамерлан Царнаеви казва, че децата й са били "прекрасно възпитани". "Едно мога да кажа, всичко това не е истина. Синовете ми са били натопени", казва Зубейдат Царнаева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
"Моят син вече от пет години е контролиран. Бил е на отчет, знаеха го, знаеха кои сайтове посещава. Знаеха къде ходи, с кого ходи. Наричаха го радикален, защото посещаваше на сайтове, смятани за екстремистки", казва майката, говорейки за по-големия си син - Тамерлан.

По думите й от ФБР са идвали при нея, разпитвали са я, задавали са й много въпроси - какво прави, с какво се занимава синът й. Агент на ФБР й бил казал, че синът е добро момче, но може да е опасен с това, че може да поведе след себе си хората. Според нея именно заради това синът й е бил ликвидиран.

По повод изявленията на чичото на двамата етнически чеченци, който нарече Тамерлан "неудачник", тя каза, че става дума за личен конфликт.

Зубейдат казва, че мъжът й е работел в правоохранителните органи. Започнала войната в Чечения и семейството било преследвано. Те имали роднина в САЩ и решили да заминат за Америка.

Междувременно съученици, учители и съседи на братята Джохар и Тамерлан Царнаеви казаха, че не са забелязвали някакви признаци на радикализъм у тях или нещо необичайно, което да обясни защо етническите чеченци биха извършили двойния бомбен атентат, при който загинаха трима души, а 176 бяха ранени по време на Бостънския маратон в понеделник.

Те се обличали като типични американски тийейджъри, обичали да спортуват и се стремили да се впишат в средата си, след като преди десетилетие пристигнали в САЩ със семейството си от южната руска република Дагестан, пише Ройтерс.

26-годишният Тамерлан мечтаел за олимпийска слава като боксьор и изглежда станал по-отдаден мюсюлманин през последните години, отбелязва Ройтерс. Той загина при престрелка с полицията в четвъртък. 19-годишният му брат Джохар бил в отбора по борба на гимназията и бе заловен снощи след операция, която на практика парализира Бостън.

Самото им пътуване от Русия до Кембридж, щата Масачузетс е сравнително добре документирано. Но психологическото развитие, което може и да ги е накарало да извършат най-тежкото бомбено нападение на американска земя след 11 септември, до голяма степен си остава загадка, отбелязва Ройтерс.

Отначало американските власти твърдяха, че не са разполагали със сведения преди тази седмица, които да сочат, че братята Царнаеви може да участват в нападения. Късно снощи обаче ФБР съобщи, че е разпитвало по-големия брат през 2011 г. по молба на неназовано чуждо правителство. Американски източник от правоохранителните органи каза, че тогава бюрото не е сметнало, че Тамерлан представлява някаква опасност. Това бе и първото свидетелство, че братята са били известни на американските служби за сигурност преди атентатите в понеделник, посочва Ройтерс.

Повече от всичко Джохар искал да бъде популярен, казват негови познати в Кембридж. Приятели и познати го описват като жизнерадостно момче, което се опитвало да се разбира с всички. Той обичал хипхопа, бил весел, припрян и неумел в социалните си общуване - но не така, че да причинява неудобство на хората. И не говорел много за политика. Чичо му го нарече "позор за семейството и за целия чеченски народ".

По-големият брат, когото наричали Тими, изглеждал по-малко общителен.

"Нямам нито един приятел американец", казал той през 2010 г. пред сп. "Комент", което се издава от Бостънския университет за комуникации. "Не ги разбирам".  Той е имал съпруга и малка дъщеричка. Семейството на съпругата му заяви, че не може да проумее ужасната трагедия. "Сега знаем, че никога не сме познавали Тамерлан Царнаев", казват те. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: бостънатентатЦарнаеви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
ER_Dr преди 11 години
До истинатаНаучи се да пишеш грамотно и тогава се изказвай за световните проблеми.
125
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 11 години
Жалкото е, че заради интересите на политиците, страдат обикновените хора. Сега ще раздухат историята като пореден терористичен акт, ще нарочат някой, за да покажат колко е ефективна полицията, след което ще ограничат продажбата на амуниции, за което от месеци се борят в конгреса. И кой знае какво още.След 09/11 думата тероризъм е редовна мозъчна промивка.Мислете хора, защото същите тези американски политици (по-точно хората зад тях) имат интерес Балгария да е в момента на този хал.
124
2
 
1
 
! Отговори
истината преди 11 години
*** налагащ се бавно тоталитарен режим.Покрай приемането на договора на ООН за търговия и разпространение на оръжия, се въртят големи интереси.Ето няколко снимки на полицаите от Санди Хукс и същите те на Бостънския маратон, всъщност те са част от частна армия, а кой им плаща?https://pbs.twimg/media/BIXlE7tCUAAOPI9.jpg:large - къде изчезна раницата?https://pbs.twimg/media/BIXfdJ2CcAAFjG5.jpg:large
123
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 11 години
Това, което се случва в Америка е по-голямо от двама Чеченски братя.За 2ри път през последните 6 месеца на голямо разследване полицията обива "без свидетели" заподозрян. Не съществува вече, невинен до доказване на противното.
122
0
 
6
 
! Отговори
ER_Dr преди 11 години
До Огнен СмерчСъбери го тоя текст, поизглади го и ще стане чуден хумористичен разказ.
121
5
 
5
 
! Отговори
Огнен Смерч преди 11 години
"Царнаев". Няма да ви казвам, колко българска е тази фамилия - 101%. Това на днешния опорочен български език звучи Царев. Смятате ли, че има случайности? Не, убийството на човек с тази фамилия, ясно показва юдейските стремежи. Българският Цар е заплаха за готвения от Синедриона юдейски световен тиран. И до днес, край с. Гълъбово, в родопската яка, съществува местност Царна, в която е имало древно неолитно селище, и пещера-светилище на Асклепий.
120
2
 
4
 
! Отговори
Огнен Смерч преди 11 години
Тук Небето води. То казва - кога, как и къде. То казва, че днес не е още дошло времето за възшествието на Българският Цар. Неговото Възшествие, това е краят на юдейската власт в България. Този край неумолимо идва. Затова ние ви призоваваме, все повече да не подкрепяте политическата система в България. Не просто да не я подкрепяте с гласа си, а с желанията си, мислите си, настроенията си. Създайте среда, създайте атмосфера, лична, семейна, социална, която да извика Българският Цар. Тогава и Небето ще го посочи.
119
2
 
4
 
! Отговори
Огнен Смерч преди 11 години
Ето затова ние пазим Българският Цар в дълбока тайна. Никой не ще достигне до него. Страхът на евреите, че може да се яви лидер, който да поведе хората, не е от вчера или днес, той е от дълбока древност. Спомнете си Ирод, който подложи на геноцид пеленачетата на собствения си народ, за да убие "царят юдейски", който ще му вземе трона. Така и еврейската политическа олигархия, неистово търси в България, Царят Български. Затова всеки който може да води и излезе наяве, бива бламиран и вкаран в девета глуха. Разликата, обаче между лидерът, въздигнат от хората и Царят, посочен от Небето е голяма. Ту
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега се опитват да ги оправдаят за това което са направили.смешно е да се твърди, че са го направили ей така.лошото е, че и младите хора в Бг също са заплашени от същото -промиването на мозъците в нета!
117
4
 
11
 
! Отговори
Натопили са се ! преди 11 години
Цялото им семейство се е натопило много добре .начело с майката , която краде по магазините . Чичото в Америка каза ,че това семейство има проблеми и неговото няма нищо общо с тях !
116
5
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
do#168-tezi amerikanci sa golemi strahlivci be,strah gi e da si kajat 4e sa ubili edin 4e4enski muslem.
115
2
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Maikata na atentatorite:Sinovete mi sa prekrasno vuzpitani,spored Korana,spored Sheriata.
114
2
 
2
 
! Отговори
До 159 преди 11 години
До АнонименНе, твоят мозък е болен.Болен, деформиран безвъзвратно.
113
14
 
12
 
! Отговори
До 165 преди 11 години
До АнонименАбе, вие ще спрете ли с тъпите си коментари.То, върти го сучи го, все САЩ изкарвате виновни.
112
8
 
7
 
! Отговори
167 преди 11 години
Майката пък краде по магазините !
111
6
 
6
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Големият брат е излязъл с пистолет да среля срещу полицаите , един полицай бил ранен , и той бил ранен . След като свършва патроните , полицаите му поставят белезници .Малкият брат с кола кара към тях . Полицаите се отдръпват и той прегазва брат си ! Така ранен и прегазен , умира в болницата .19 -ет годишния брат е в болница , ще бъде съден от Федералния съд !
110
2
 
4
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
19-ет годишният , ще бъде съден от Федералния съд за тероризъм - това значи и възможност за смъртно наказание .
109
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това,че двамата братя са чеченци изобщо не е случайно!!! те са били подготвяни от ЦРУ за тероризъм в Русия. Затова ФБР ги е наблюдавало,но без да ги задържа или експулсира. Защото американските планове са били те да взривят бомбите, НО В РУСИЯ А НЕ В АМЕРИКА. НО КАКТО СЕ КАЗВА В ЕДНА МЪДРА БЕГЕ ПОГОВОРКА "ПРАВИЛИ СА СИ СМЕТКАТА БЕЗ КРЪЧМАРЯ". ВМЕСТО В РУСКА БОЛНИЦА ИЛИ УЧИЛИЩЕ, МОМЧЕТАТА ПУСНАХА БОМБИТЕ В БОСТЪН. НЯКОГА И С ХИТЛЕР БЕШЕ СЪЩОТО. ВЪОРЪЖИХА ГО ПРОТИВ РУСИЯ,НАПАДНА ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ.
108
3
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Изчадия сатанистки!
107
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
двамата чеченци са били подготвяни от ЦРУ за камикадзе в Русия. Затова са били на отчет и във ФБР.Затова и ФБР нищо не е предприемало срещу тях. Защото са били обучавани от американците да извършат атентати в Русия. Само че стана някаква засечкаааа, Вместо да сложат бомбите в в някое руско училище, двамата братя ги взривиха в Бостън. ТАКА Е, БРАТЯ АМЕРИКАНЦИ! КОЙТО СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ ПОНЯКОГА СИ ИЗГАРЯ ПРЪСТИТЕ. Така беше някога и с Хитлер. Пратиха го срещу Русия,а той нападна първо Англия с бомби